back to top

Avortul selectiv pe motiv de sex: Fetele vor doar să se nască (de Marie Smith)

Legătura dintre avortul pe criteriu de sex și creșterea violenței față de femei este de necontestat. Organizațiile care acționează pentru a opri violența bazată pe gen nu trebuie să caute mai departe de atât pentru a identifica rădăcinile răului; însă politicile publice curente pro-avort împiedică orice opoziție consistentă la această formă primordială de violență contra femeii.

De 8 martie, când ONU sărbătorește anual Ziua Internațională a Femeii, organizațiile pro-avort din întreaga lume afirmă că „femeile își doresc” și „au nevoie” de „acces universal la servicii pentru avort” – acesta fiind dreptul lor inalienabil.

Milioanele de fetițe aflate încă în pântecele mamelor lor vor fi cele care vor suferi însă prin afirmarea acestui „drept”, private ele însele de cel mai important drept al ființei umane – dreptul la viață – și sfârșind prin a fi avortate tocmai din cauza sexului lor. Dacă aceste fete ar putea vorbi, ca să nu mai zicem dacă ar putea să cânte, cu siguranță mesajul lor către omenire ar fi „Fetele vor doar să se nască” (aluzie la o populară melodie pop a anilor 1980, „Fetele vor doar să se distreze” – „Girls just wanna have fun”, n.tr.).

Istoricul selecției prenatale în funcție de sex

Acestora li s-ar alătura și cele peste 160 de milioane de fete din Asia ce au fost condamnate la moarte prin avort selectiv pe motiv de sex – pur și simplu pentru că nu erau băieți. Este un fapt bine cunoscut că avortul pe motiv de sex se practică în țări care au o înclinație culturală către băieți, mai ales China și India, însă această practică violentă nu își are rădăcinile în cultura nativă. Tehnologia pentru determinarea sexului copilului în prenatal a fost exportată în aceste țări după ce organizația „Population Council” a declarat că avortul selectiv pe criteriu de sex este un mod etic de a controla populația.

În cartea sa „Unnatural Selection: Choosing Boys Over Girls, and the Consequences of a World Full of Men”, Mara Hvistendahl explică modul în care s-au desfășurat lucrurile în Statele Unite din acest punct de vedere:

„Începând cu august 1969, atunci când Institutul Național pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltare Umană împreună cu organizația „Population Council” au găzduit un nou seminar despre controlul populației, selecția pe bază de sex a devenit un fel de proiect de casă… Selecția pe bază de sex (…) avea marele avantaj de a reduce numărul de potențiale mame… dacă o tehnologie fiabilă ar putea fi pusă la dispoziție maselor, conform consensului acestora, avortul pe motiv de sex ar fi „o modalitate eficientă, indiscutabilă și etică de a reduce numărul populației la nivel global”.”

Proiectul a avut succes. Astăzi, milioane de femei din Asia au „dispărut” – ele nu vor visa vreodată, nu se vor juca, nu vor lucra și nici nu vor deveni mame vreodată. Impactul „dispariției” acestor milioane de fete include, printre alele, violență crescută față de femei și fete, intensificarea traficului de ființe umane, prostituție forțată, răpirea și vinderea de femei și fete pentru căsătorie (acolo unde numărul de femei este prea mic tocmai din cauza practicii avortului selectiv, n.tr.).

Legătura dintre avortul pe criteriu de sex și creșterea violenței față de femei nu poate fi contestată. Organizațiile care acționează pentru a opri violența bazată pe gen nu trebuie să caute mai departe de selecția sexuală pentru a identifica rădăcinile răului; însă politicile publice curente, care susțin avortul, împiedică opoziția la această formă primordială de violență bazată pe gen.

Exterminarea fără precedent a milioane de fete a fost asemuită unui război dus contra fetelor de către demograful Nicholas Eberstadt:

„Practica a devenit atât de nemilos de banală în multe societăți contemporane încât a avut impact asupra structurilor populației, deformând echilibrul dintre nașterile de băieți și de fete și, prin urmare, alterând raportul dintre sexe către un exces biologic nenatural de bărbați. Această predilecție, în continuă creștere la nivel internațional, pentru avortul selectiv pe criteriu de sex, este evidentă în demografia a zeci de țări din întreaga lume – și este suficient de gravă a ajunge să modifice raportul general între sexe pe întreaga planetă, rezultând în milioane și milioane de „fete dispărute” în fiecare an. Avortul selectiv în funcție de sex și-a asumat un rol echivalent cu cel al unui război global împotriva fetelor”.

Pentru multe femei și fete din China care au supraviețuit programelor prenatale de tip „caută și distruge” ale războiului global împotriva fetelor, starea în care se găsesc este dezastruoasă. China are una dintre cele mai mari rate de sinucidere la femei din lume: 590 de femei și-au pus capăt zilelor în anul 2012, potrivit Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor.

Vârstnicii, în special femeile în vârstă, suferă acut de pe urma pierderii fetelor „dispărute”. Milioane de fiice și nurori lipsă, cărora dacă li s-ar fi permis să se nască, le-ar fi probabil astăzi sprijin. Odată cu afectarea unității familiale, guvernul se luptă să asigure îngrijire și siguranță pentru bătrâni. Situația bărbaților care doresc să se căsătorească și să își întemeieze o familie este, de asemenea, sumbră, ceea ce duce la îngrijorări cu privire la stabilitatea demografică a Chinei, pe care recenta presupusă relaxare a politicii sale coercitive de control al populației pentru a permite două nașteri per cuplu nu o poate rezolva.

Opoziția față de selecția sexului

O victorie în războiul global pentru viața fetelor nenăscute a fost marcată la cea de-a patra Conferință Mondială a Femeilor, desfășurată la Beijing în 1995. Platforma de acțiune și-a declarat fără echivoc opoziția față de utilizarea tehnicilor de determinare a sexului pentru a identifica fetele în vederea avortării acestora. Paragraful 38 se referă la selecția prenatală a sexului, recunoscând în mod clar efectul dăunător al acesteia asupra femeilor și fetelor, afirmând că

„Discriminarea împotriva femeilor începe în primele etape ale vieții și, prin urmare, trebuie abordată din acel moment”.

Conferința Mondială a Femeilor a recunoscut, de asemenea, că preferința pentru băieți nu numai că discriminează fetele și limitează accesul lor la necesități de bază, ci pune în pericol „însăși viața lor”. În timp ce declarația de acorduri semnată la Beijing a subliniat eforturile globale de a fi asigurat accesul fetelor la hrană, educație și îngrijire a sănătății, adăugarea unor referințe la „acces universal” la „însăși viața” au fost împiedicate din cauza activiștilor pro-avort la ONU, care au refuzat să îmbrățișeze consecvent protecția nediscriminatorie a fetelor, care începe „în primele etape ale vieții”.

În mod tragic, cele mai periculoase cuvinte continuă să fie, în unele părți ale lumii, „Este fată”, ceea ce reflectă o atitudine anti-femeie al cărei rezultat este denaturarea echilibrului între sexe, întâi în China, India și Vietnam, iar acum și în Albania, Armenia, Azerbaidjan, Kosovo, Liechtenstein și Muntenegru, în Europa și Asia, precum și în comunitățile etnice din Statele Unite.

Organizația „Toate fetele au voie” (All Girls Allowed), înființată în 1989 de liderul mișcării democratice studențești din Piața Tiananmen, Chai Ling, lucrează astăzi pentru a salva viețile fetelor din China. Potrivit organizației,

„În fiecare zi în China, cuvintele „E fată!” sunt primite cu tristețe și dezamăgire, ceea ce determină multe cupluri chineze să comită gender-cid: actul de a elimina fetele prin selecție sexuală prenatală, pruncucidere, abandon și trafic.”

All Girls Allowed încearcă să redea bucuria de a trăi mamelor de fete și le oferă o bursă lunară în scop de hrană, îmbrăcăminte și adăpost pentru fetițele aflate în primul an de viață.

Legi contra selecției sexului

Legile împotriva avortului selectiv în funcție de sex nu sunt întotdeauna aplicate, în ciuda faptului că acest criteriu pentru avort este ilegal în China, Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, India, Regatul Unit (care a interzis avortul prin selecție sexuală din „motive sociale”) și Vietnam. Șapte state americane – Arizona, Kansas, Carolina de Nord, Dakota de Nord, Oklahoma, Pennsylvania și Dakota de Sud – au legi similare. Un vot în Camera Reprezentanților a Congresului SUA pentru interzicerea la nivel federal a avortului prin selecție a sexului, în mai 2012, a primit un sprijin copleșitor: 246 de voturi pentru și 168 contra (legea a fost oprită în cele din urmă de veto-ul președintelui Barack Obama, n.tr.).

Legislația pentru interzicerea avortului prin selecție a sexului este criticată de activiștii pro-avort. O recenzie a legilor statale de pe teritoriul SUA, intitulată „De la mit la faptă: Legile avortului selectiv pe criteriu de sex în Statele Unite” (Replacing Myths with Facts: Sex-Selective Abortion Laws in the United States) semnată de Facultatea de Drept a Universității din Chicago pune sub semnul întrebării motivarea acestor legi:

„Restricționarea accesului la avort este motivația primară pentru interdicțiile avortului selectiv pe criteriu de sex. Toate interdicțiile au fost propuse și susținute de oameni care se opun în general avortului.”

Autorii ar trebui să se familiarizeze cu Platforma de acțiune de la Beijing, care, departe de a fi un document pro-viață, recomandă guvernelor, în paragraful 283d:

„Adoptați și aplicați legislația care protejează fetele de toate formele de violență, inclusiv infanticidul feminin și selecția prenatală a sexului.”

Necesitatea adoptării și aplicării riguroase a unei legislații care să protejeze fetele de selecția prenatală pe criteriu de sex este clară. Opoziția față de asemenea legislație relevă o ipocrizie flagrantă – organizațiile pro-avort susțin că acționează în numele femeilor, dar susțin actul avortului atunci când unicul scop al acestuia este să pună capăt vieții unei viitoare femei. Avortul este atât de sacrosant pentru mișcarea avortului, încât este dispus să sacrifice viața a milioane de fete pe altarul „alegerii”.

Avansul tehnologiei care detectează prenatal sexul, precum și anomaliile cromozomiale, adaugă la urgența adoptării și punerii în aplicare a legilor împotriva avortului selectiv. Reggie Littlejohn, președinta organizației Drepturilor Femeilor Fără Frontiere, a avertizat Comisia Executivă a Congresului SUA cu privire la China despre testele prenatale neinvazive (NIPT), care utilizează sângele mamei pentru a determina sexul copilului încă din a șaptea săptămână de sarcină, cu rezultate disponibile în termen de patruzeci și opt de ore.

Littlejohn a declarat:

„În cazul în care brutala preferință pentru băieți se întâlnește cu metoda de determinare neinvazivă, precoce a sexului fătului, atunci în mod inevitabil fetele vor fi victime ale avortului selectiv”.

O speranță pentru viitor

Țările afectate de raporturi distorsionate între sexe și de preferința pentru băieți pot privi Coreea de Sud ca pe un model de succes pentru realizarea unei schimbări culturale care respectă și protejează fetele de violență începând din primele clipe ale vieții. Conform lui Eberstadt în „Războiul global împotriva fetelor” (The Global War Against Baby Girls), situația în Coreea de Sud s-a schimbat

„mai puțin sub influența guvernamentală cât sub cea a societății civile: mai precis, coagularea spontană și în mare parte necoordonată a unei mișcări de masă pentru onorarea, protecția și prețuirea fetelor. De fapt, această mișcare – atrăgând în mare parte, dar în niciun caz exclusiv comunitățile religioase – a declanșat o dezbatere la nivel național despre practica feticidului feminin. Această dezbatere a avut un rol esențial în stigmatizarea practicii, nu cu totul diferit de modul în care alte dezbateri au contribuit la stigmatizarea traficului internațional de sclavi în alte țări, în alte vremuri. Cea mai bună speranță de astăzi în războiul global împotriva fetelor este ca această dezbatere să aibă loc în alte țări.”

Mișcarea globală pro-viață va continua să vorbească și să apere fetele. Trebuie să lucrăm pentru a ne opune tuturor actelor de violență bazată pe gen, pentru a proteja viața femeilor și fetelor și pentru a avea legi și politici consecvent nediscriminatorii, care să afirme viața. Dreptul inerent la viață este cel mai important în dezideratul universal pentru egalitate a femeilor și fetelor, obiectiv care poate fi atins cu adevărat doar atunci când acest drept este recunoscut în mod consecvent pe parcursul tuturor etapelor vieții, fără excepții.

De Ziua Internațională a Femeii, să ne amintim în tăcere mesajul pe care milioane de fete și femei dispărute, ale căror vieți s-au încheiat prin avort, ni l-ar transmite: „Fetele vor doar să se nască”. Fie să ne înnoim și să ne revitalizăm, în nobila sarcină de a ne asigura că viața tuturor fetelor este protejată de lege și apreciată așa cum se cuvine.

 

Despre autor
Marie Smith este directorul Rețelei Interparlamentare pentru probleme critice (Parliamentary Network for Critical Issues, PNCI) care conectează legiuitori din întreaga lume pentru a promova respectul pentru viață în drept și în politicile publice. Este soția congressman-ului Republican Chris Smith, membru al Camerei Reprezentanților (New Jersey). Traducere și adaptare după The Public Discourse.
PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.