Un studiu amplu, realizat pe date acumulate pe o perioadă lungă, constată o corelație între avorturile repetate și nașterile extrem de premature.
Studiul sugerează că probabilitatea ca un copil să fie născut prematur crește cu numărul de avorturi efectuate asupra unei femei înainte ca aceasta să dea naștere.
Copiii născuți prematur sunt supuși unui risc mai mare de infecții, hipotermie și deces.
Raportul, publicat în jurnalul științific Human Reproduction, este reținut în concluziile sale, deși datele arată că o femeie are o probabilitate de 3 ori mai mare de a naște un copil cu prematuritate severă (născut înainte de 28 de săptămâni) dacă a avut anterior 3 sau mai multe avorturi.
Premise și rezultate
Studiul a cuprins date de la toate mamele primipare cu sarcină cu făt unic din Finlanda, conform Registrului Medical al Nașterilor din această țară, în total 300.858 de femei, pe o perioadă de peste zece ani: 1996-2008. Aceste date au fost asociate cu cele prelevate din Registrul Avorturilor pe perioada 1983-2008.
Studiile pe eșantioane atât de ample fiind puține, greutatea concluziilor extrase este cu atât mai mare.
Un aspect care lasă de gândit este acela că majoritatea avorturilor analizate de studiu nu au fost efectuate la termen mare: 91% s-au efectuat înainte de 12 săptămâni de sarcină.
Studiul constată că au existat 3 copii născuți înainte de 28 de săptămâni de sarcină la fiecare 1.000 de femei care nu s-au supus niciodată unui avort. Prin contrast, la femeile care au făcut 3 sau mai multe avorturi, numărul a crescut la 11 nașteri extrem de premature per 1.000 de femei.
În afară de legătura dintre avort și nașterile sever premature (sub 28 de săptămâni), rezultatele cercetării au mai indicat posibilitatea ca avorturile chirurgicale să crească riscul de sarcină prematură (peste 28 și sub 37 de săptămâni), greutate (foarte) scăzută la naștere și deces perinatal (moartea copilului intra sau extrauterin, în preajma nașterii), diferențele nefiind însă suficient de mari pentru a trage concluzii cu o semnificație statistică satisfăcătoare:
Comentarii
Cercetătorul principal, dr. Reija Klemetti de la Institutul Național pentru Sănătate și Asigurări Sociale din Helsinki, a declarat:
„Rezultatele noastre sugerează că avorturile induse înainte de prima naștere, în special un număr de trei sau mai multe avorturi, sunt asociate cu un risc marginal crescut la prima naștere.
Pentru a pune aceste riscuri în perspectivă, din fiecare 1.000 de femei, 3 care nu au făcut niciun avort vor naște un copil mai devreme de 28 de săptămâni. Numărul crește la 4 femei în rândul celor care au făcut un avort, 6 femei în rândul celor cu două avorturi și 11 femei în rândul celor care au făcut 3 sau mai multe [avorturi].”
Dr. Klemetti a avertizat, de asemenea, cu privire la semnificația acestor constatări pentru alte țări:
„Finlanda are una dintre cele mai scăzute rate ale avorturilor induse din Europa, dar chiar și așa, se efectuează un număr mare în fiecare an.
În plus, Finlanda beneficiază de asistență medicală de calitate pentru avort și maternitate, în alte contexte, mai ales în țările sărace, situația putând să fie diferită.
Din acest motiv, chiar și o creștere foarte mică a riscului de rezultate proaste la naștere ar putea avea implicații semnificative pentru sănătate, întrucât nașterea prematură și greutatea mică la naștere pot avea efecte adverse grave asupra sănătății și bunăstării atât a copiilor, cât și a mamelor.”
Andrew Whitelaw, profesor de neonatologie la Universitatea din Bristol, a declarat:
„Deși nașterile premature înainte de 37 de săptămâni de sarcină expun nou-născutul la un risc modest, dar în mod clar crescut, privind o seamă de probleme grave, inclusiv leziuni cerebrale și deces, nașterea mai devreme de 28 de săptămâni expune nou-născutul la un risc cu enorm de mult mai mare de deces, leziuni cerebrale și dizabilități permanente.
Astfel, o creștere, după trei sau mai multe avorturi, de aproximativ 3 ori a probabilității de a naște un copil înainte de 28 de săptămâni este îngrijorătoare.
Rata de supraviețuire în creștere constantă a copiilor sever prematuri nu trebuie interpretată ca o soluție la problema nașterii înainte de termen. Rata crescută de supraviețuire a copiilor sub 28 de săptămâni include costul supraviețuirii cu dizabilități.”
Dr. Klemetti a sugerat că riscurile asupra femeii și copilului trebuie să fie recunoscute profesional în mod deschis și prezentate în cadrul oricărei forme de educație sexuală.
„Sugerăm că potențialul unor riscuri crescute la nașterile ulterioare trebuie inclus în educația sexuală, mai ales că există și alte motive întemeiate pentru a evita avorturile induse.
Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie, de asemenea, informați cu privire la riscurile potențiale asociate cu avorturile repetate.”
În prezent, în România, riscurile vieții sexuale dezordonate și ale avortului sunt prezentate doar în educația sexuală conservatoare, precum programul „Vreau să aflu” al Asociației Pro Vita. Ele nu sunt incluse în programul Sexul versus Barza, conceput, între alții, de rețeaua de clinici de avorturi Marie Stopes. Acesta explică avortul doar ca un „drept al elevei minore”, uitând de exemplu să menționeze că adolescenta poate apela pentru sprijin la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau la ONG-urile pro-vita în cazul în care este presată sau forțată să facă un avort.