La buletin vă puteţi abona prin pagina web www.alianta-familiilor.ro
Revolta Americanilor. Vara aceasta a fost una grea pentru institutia casatoriei in emisfera vestica. In iulie, Argentina a legiferat casatoriile homosexuale, pe 8 iulie un judecator federal american a abrogat cu de la sine putere legea federala americana care defineste casatoria barbat-femeie, si pe 4 august un judecator homosexual din California a declarat nul amendamentul constitutional adoptat de californieni in noiembrie 2008 care interzice casatoriile homosexuale. Americanii sunt revoltati. Li se pare ireal ca un judecator are indrazneala sa anuleze o parte din constitutia Californiei pe care doar cetatenii o pot adopta, abroga sau modifica. Dintre extrem de multele comentarii care au aparut si continua sa apara pe aceasta tema, va prezentam unul exceptional, cel al lui Rush Limbaugh , vedeta a programelor conservatoare de radio americane: Americanii, spune el, sunt in fierbere si asteapta cu nerabdare alegerile din noiembrie sa se revanseze (link).
Argentina. In Argentina, magistratii se revolta si ei impotriva legiferarii casatoriilor homosexuale. Unii declara ca nu le vor oficia din cauza convingerilor lor crestine (link).
Spania – Divort. In Spania, divortul a atins proportii epidemice, peste 110.00 de divorturi in 2008. Cresterea e vertiginoasa. In 1998, doar 36.072 de divorturi au fost inregistrate in Spania. In ultimii 10 ani, rata divortului a crescut cu 205%. O tragedie nationala, spun comentatorii (link).
Spania – Un judecator curajos. Acum cateva saptamani, un judecator a fost amendat cu 100.000 de euro pentru ca a refuzat adoptia unei fetite de catre o pereche de lesbiene. In decembrie 2008, el a fost suspendat din functie si i s-a dat o limita de 5 august sa plateasca amenda, cat si daune morale de peste $7.000 cuplului lesbian. Judecatorul are 7 copii. Dupa cum se vede, socialistii spanioli continua distrugerea societatii spaniole (link).
Rusia. Rusia si SUA au negociat recent reluare adoptiilor copiilor rusi de catre americani. Rusii au insistat si americanii au cedat cerintei Rusiei ca orfanii sa nu poata fi adoptati de catre homosexuali (link).
Estonia. Estonia nu e interesata de legiferarea casatoriilor homosexuale. Dimpotriva, e mai interesata de lucrurile de mai mare importanta imediata, cum ar fi crearea locurilor de munca (link).
Homosexualitatea nu e innascuta. Ne nastem normali din punct de vedere sexual, afirma un studiu emis de Universitatea Otago din Christchurch, Noua Zeelanda, si comentat pe 23 iulie in ziarul NZHerald. Deviatia de la normalitate inspre homosexualitate e determinata de factori externi, in primul rand de abuzul sexual ca minori. Studiul se alatura multor altora care afirma valideaza aceeasi concluzie: homosexualitatea nu este innascuta, ci rezultatul unor evenimente si factori externi din viata persoanei (link).
Jocuri de noroc. Cetatenii statului american Maryland s-au saturat de cazinouri. Asa ca in toamna vor vota intr-un referendum daca vor sa permita constructia celui mai mare cazinou din stat. Recent, Curtea Suprema a statului a declarat legala initiativa cetateneasca (link).
Inca o revolutie americana? Am remarcat un articol aparut in iulie in prestigioasa publicatie americana conservatoare American Spectator, “America’s Ruling Class – And the Perils of Revolution” (“Clasa conducatoare a Americii – si pericolele revolutiei”) Autorul deplange uniformizarea fortata a gandirii americane si alunecarea spre un totalitarism intelectual. Pana acum cativa ani, observa autorul, diversitatea era puterea Americii, cand nici o parte a Americii nu avea o influenta dominanta asupra restului societatii americane. In ultimii ani insa, afirma autorul, se reliefeaza tot mai mult o conformitate cognitiva si intelectuala impusa de elite si reliefata in deciziile judecatoresti. De aceea, autorul prezice posibilitatea uni noi revolutii americane pentru reafirmarea unui pluralism real (link).
Avort – America Latina. Un sondaj de opinie facut recent in Brazilia, Chile, Nicaragua si Mexic arata ca majoritatea cetatenilor acestor tari sunt impotriva avortului, cu exceptia cazurilor aparte, cum ar fi pericol pentru viata mamei sau al copilului, viol sau malformatii ale fatului (link).
Australia. In ultimii ani, conservatorii autralieni au fost constanti pe pozitie impotriva casatoriilor sodomite. Notam un editorial din 21 iulie din The Australian, in favoarea casatoriei si familiei naturale, scris de Bill Muehlenberg, lider al miscarii profamilie din Australia. Tot anul acesta, el a publicat o carte in care combate casatoriile sodomite (link).
Un inceput bun? In iulie a avut loc o consfatuire de lucru intre reprezentanti ai diferitelor miscari religioase din Europa si presedintii Parlamentului European, Comisiei Europene si Consiliului Europei. Consfatuirile s-au focalizat asupra necesitatii de a lupta impotriva “saraciei si a excluderii sociale.” Articolul 17 din Tratatul de la Lisabona impune un astfel de dialog intre liderii Uniunii Europene si lideri civici si ai grupurilor religioase. Agenda a fost decisa de liderii unionali, nu de liderii religiosi (link).
Demografie. Ca si cand nu am fi avut destule studii privind dezastrul demografic cauzat de miscarea de control al populatiei, Societatea Regala Britanica a anuntat lansarea unui studiu major privind cresterea populatiei si impactului ei asupra societatii si mediului. La acest studiu vor participa “capetele luminate” din domeniul demografiei si se asteapta sa fie finalizat la inceputul anului 2012 (link).
Casatoria nu e necesara. Newsweek e una din prestigioasele publicatii americane care a facut din suprimarea institutiei casatoriei un obiectiv prioritar al politicii ei editoriale. In ultimii ani, a publicat numeroase articole impotriva casatoriei si religiei, si in favoarea homosexualitatii. Ultimul articol, publicat pe 20 iulie, e simbolic si nu se lasa mai prejos. Are un titlu indraznet: “The Case Against Marriage” (“Argument impotriva casatoriei”) si afirma ca familia si casatoria nu mai sunt importante, necesare sau relevante in secolul 21 (link).
Textul deciziei judecatoresti. Cei interesati pot citi aici) textul integral al deciziei judecatoresti din 4 august care a anulat amendamentul constitutional pro-casatorie din California din noiembrie 2008. Cazul urmeaza sa fie dus in recurs in urmatoarele saptamani.
Libertatea religioasa in America. Se pare ca presedintele Obama si-a pus in minte sa schimbe notiunea de libertate religioasa in America. In sensul acesta, incercarile lui sunt unice in istoria SUA. Pana anul acesta, intreaga societate americana vorbea la unison despre “libertatea religioasa.” Administratia Obama a eliminat acest termen din vocabularul Casei Albe si l-a inlocuit cu “libertatea de inchinare.” (“freedom to worship”) Are lucrul acesta vreo semnificatie ascunsa? Fara indoiala, spun comentatorii. “Libertatea de inchinare” exclude libertatea parintilor de a-si educa copiii in religia proprie, de a poseda literatura religioasa, de intrunire in public pentru a manifesta sentimente religioase, de a strange fonduri in scopuri religioase, de a evangheliza, de a promova activitati caritabile sau de a avea un sistem de educatie religioasa sau seminarii pentru pregatirea personalului de cult (link).
Parintii nu conteaza. In aceasta directie cauta sa duca societatea americana elita ei intelectuala si seculara. Notam o aparitie editoriala pe aceasta tema, What Is Right for Children? The Competing Paradigms of Religion and Human Rights (“Ce e potrivit pentru copii? Competitia intre Religie si Drepturile Omului”). Publicata in august 2009, cartea e scrisa de profesori universitari si de drept care promoveaza ideea ca parintii nu au dreptul sa-si educe copiii in credinta religioasa. De asemenea, ei sugereaza abolirea educatiei de acasa (homeschooling) si a scolilor private. Toate scolile, spun ei, trebuie sa fie publice iar educatia strict seculara (link).
Catolicismul european. Pe 5 august, publicatia britanica The Economist a publicat un lung articol despre situatia catolicismului in Europa. In declin in unele regiuni, Biserica Catolica se bucura, spune autorul, de o oarecare revigorare in alte parti, de exemplu Spania si Polonia. Chiar si catolicismul francez simte o renastere. Va avea insa aceasta mini-renastere un impact asupra directiei moralitatii si societatii europene? Concluzia autorului nu e clara, dar recomanda scepticism – influenta religioasa in Europa seculara nu e atat de slaba, cum tind sa creada comentatorii (link).