back to top

Ca să scadă rata avorturilor, Ministerul Sănătăţii din Rusia va înfiinţa centre pentru gravide

Russia-240x135 Moscova, 29 ianuarie (LifeSiteNews) – În continuarea eforturilor de a creşte rata natalităţii, guvernul rus ar vrea să înfiinţeze centre de criză pentru gravide, care să le convingă pe femei să nu mai facă avort.

„Ministerul Sănătăţii sprijină crearea centrelor de criză pentru femei gravide, unde acestea pot primi consiliere profesionistă de la asistenţii sociali. Credem că este modul cel mai promiţător şi uman de reducere a ratei avorturilor”, a spus, citată de agenţia RIA Novosti, Elena Baibarina, care conduce Departamentul de Sănătatea Copilului şi Asistenţă Obstetrică din Ministerul Sănătăţii.

„Numărul de avorturi din Rusia este pe o tendinţă descrescătoare. În 2008 era de 1,2 milioane, în timp ce în 2012 a scăzut la 935.000. Dar continuă să rămână ridicat, ceea ce conduce şi la probleme de infertilitate”, a mai spus Baibarina.

Celebrul demograf rus Veniamin Bashlachev a declarat pentru ziarul Rossiyskaya Gazeta că pierderea de populaţie prin avort în Rusia în deceniile care au precedat căderea comunismului a reprezentat de două ori şi jumătate cât numărul de victime pe care ţara l-a înregistrat în timpul Revoluţiei Sovietice şi în ambele războaie mondiale la un loc. Numărul de avorturi făcute din anii 1960 şi până la finele anilor 1980 a fost în medie de peste 4,5 milioane pe an.

În jurul anului 2011, populaţia Rusiei se menţinea la 143 de milioane, în scădere cu 5,7 milioane de la destrămarea Uniunii Sovietice, care a avut loc în 1991.

Pentru a combate epidemia de avorturi, guvernul rus are pe agendă adoptarea unor legi care vor interzice avorturile gratuite în clinicile de stat, vor cere distribuirea „pilulei de a doua zi” doar pe reţetă şi vor specifica acordul părinţilor pentru avort în cazul adolescentelor şi acordul soţului în cazul femeilor căsătorite. De asemenea, va fi obligatorie o perioadă de graţie de o săptămână înainte de întreruperea efectivă a sarcinii.

Printre alte propuneri legislative se numără şi mărirea alocaţiei de stat pentru femei gravide, care în prezent este de 2.000 de ruble (70 $).

Anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzicea reclamele la avort.

Interzicerea acestora face parte dintr-o schimbare mai amplă a Legii Federale de Publicitate, care a văzut înăsprirea multor aspecte ale publicităţii interpretate ca având un impact negativ asupra populaţiei, cum ar fi campaniile prin care se oferă mostre gratuite de medicamente ce conţin substanţe narcotice sau psihotrope, dar şi restricţii referitoare la publicitatea pentru practicile tradiţionale din „medicina populară”.

Steven Mosher, Preşedintele organizaţiei globale Population Research Institute, cu sediul central în Washington, DC, a subliniat că, în ciuda stimulentelor guvernamentale – precum prima de naştere echivalentă cu 9.000 $ acordată începând de la al doilea copil în sus – şi a apelurilor lansate de Preşedintele Putin ca familiile să facă cel puţin trei copii, avortul rămâne o problemă de proporţii epidemice.

„Atâta timp cât societatea nu recunoaşte valoarea vieţii umane şi o distruge în mod nesăbuit pe scară largă, va fi greu de impus o nouă normă, de trei copii pe familie. Avortul trebuie să înceteze a mai fi un mod de viaţă în Rusia, pentru ca poporul rus să poată supravieţui”, a adăugat Mosher.

Legislaţia în favoarea vieţii, care îşi propune să contracareze cultura avortului în Rusia, este puternic susţinută de Biserica Ortodoxă Rusă.

Patriarhul Chiril al Moscovei şi Întregii Rusii a propus o serie de măsuri pe website-ul patriarhiei, îndemnând insistent Ministerul pentru Sănătate şi Dezvoltare Socială să facă din „păstrarea sarcinii o prioritate a medicilor” şi să descurajeze stimulentele oferite pentru avort.

Patriarhul rus a mai pledat şi în favoarea implicării statului în campanii media care promovează maternitatea, el fiind şi iniţiatorul înfiinţării de centre de criză pentru gravide în toate maternităţile, pentru a le ajuta pe „mamele singure aflate într-o situaţie dificilă de viaţă”. (după LifeSiteNews – în românește de Ştiri pentru viaţă)

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări