back to top

CEDO: Înfrângere semnificativă a lobby-ului avortului

Lobby-ul internațional al avortului tocmai a suferit o înfrângere importantă în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în decizia B.B. contra Polonia. În acest caz, CEDO s-a confruntat cu principalele grupuri de lobby în favoarea avortului: Centrul pentru Drepturi Reproductive, Federația pentru Femeie și Planificare Familială și Fundația Helsinki pentru Drepturile Omului. Aceste grupuri de lobby în favoarea avortului atacă restricțiile privind accesul la avort în Polonia și dreptul la obiecția de conștiință, după ce medicul Bogdan Chazan a refuzat în 2014 să efectueze un avort după 24 de săptămâni de sarcină asupra unui copil nenăscut cu handicap.

Acesta este un caz de „litigiu strategic”, fabricat și instrumentalizând suferința unei femei, care a cerut despăgubiri pentru că a fost forțată să dea naștere unui copil cu handicap.

În ciuda puterii și eforturilor acestor grupuri de lobby, argumentul juridic al guvernului polonez și al Centrului European pentru Lege și Justiție (ECLJ), intervenient în dosar în favoarea Poloniei, rezumat în §41 din decizia Curții, este cel care a prevalat. ECLJ a demonstrat că reclamanta nu mai avea statutul de „victimă” pentru a se plânge la CEDO, deoarece ajunsese deja la o înțelegere amiabilă cu spitalul în cauză și primise o compensație substanțială. În consecință, CEDO a declarat în unanimitate că cererea este inadmisibilă. Această decizie a fost necesară.

Ca anexă la observațiile sale scrise, ECLJ a prezentat Curții și mărturia exclusivă a medicului în cauză, în limba engleză. Umilit timp de ani de zile, acesta trebuie să fie fericit astăzi pentru faptul că CEDO a emis o decizie corectă.

Citește și: Conștiința polonezilor, la vreme de încercare: cazul profesorului Bogdan Chazan (2014)

Adevărata față a acestui lobby, dezvăluită cu ocazia acestui caz 

Grupurile de lobby pro-avort și-au dezvăluit încă o dată adevărata față cu ocazia acestei cauze, în special convingerile lor în privința eugeniei. Primul avocat al reclamantului a trebuit să fie înlocuit după ce a fost condamnat pentru crimă organizată, implicând șantajarea a 248 de persoane cu handicap. Noul avocat a contestat memoriul ECLJ, acuzându-ne că am dezvoltat „argumente religioase extremiste“. Aceste grupuri de lobby au împins-o pe reclamantă să își numească copilul „monstru“ în mass-media și au atacat-o pe medicul ei. Medicul a fost numit public de stânga poloneză „întruchiparea Satanei“, „posedat”, „degenerat” și „persoană fără conștiință”. El și-a pierdut postul de director de spital din cauza acestui caz. În cele din urmă, în 2020, Curtea Constituțională a Poloniei a declarat avortul eugenic contrar demnității umane garantate de Constituție și, în consecință, l-a interzis.

Problema imparțialității Grefei CEDO 

Acest caz a ridicat întâmplător o altă întrebare importantă, de data aceasta privind funcționarea internă a Curții. Într-adevăr, mai mulți avocați polonezi care sunt membri ai Grefei CEDO – și care sunt susceptibili să se ocupe de acest caz – au luat public o poziție în favoarea avortului. Acesta este în special cazul Katarzynei Szwed, membră a unei „Brigăzi revoluționare feministe“ poloneze și purtătoare de cuvânt a protestelor poloneze pro-avort. De la plecarea sa de la CEDO, ea a lucrat pentru organizația „Avort fără frontiere“. ECLJ a denunțat lipsa de imparțialitate a acestor funcționari ai Curții Europene. Aceasta este o problemă importantă, agravată de opacitatea Grefei Curții, a cărei listă de membri nu este făcută publică, spre deosebire de Curtea de Justiție a Uniunii Europene sau de Curtea Interamericană a Drepturilor Omului.

Această înfrângere a grupurilor de lobby în favoarea avortului este importantă, dar ele își continuă „războiul“ împotriva protecției vieții umane, în special împotriva Poloniei, care face obiectul unor atacuri necruțătoare la CEDO. Alte „bătălii” și alte hotărâri urmează să fie pronunțate. Mai multe despre acestea pe website-ul ECLJ.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări