back to top

CEDO: Interzicerea FIV cu terț donator nu violează drepturile omului

(Notă ianuarie 2012: Revenim la articolul de mai jos, publicat inițial în noiembrie 2011, cu precizări, comentarii și corectarea unor erori pentru care ne cerem scuze.)

Punct final la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în procesul „S.H. și alții contra Austria”. CEDO a respins pretențiile a două cupluri referitoare la încălcarea, de către statul austriac, a drepturilor omului prin legislația restrictivă în domeniul reproducerii umane asistate medical.

În urmă cu 11 ani, două cupluri căsătorite, infertile, cu domiciliul în Austria s-au adresat Curții reclamând că prin lipsa accesului legal la fertilizarea in vitro heterologă (cu terț donator) li s-au încălcat drepturile, mai exact cele prevăzute de articolul 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului – referitor la protejarea vieții familiale și private – individual, cât și în conjuncție cu articolul 14 al Convenției – care interzice discriminarea.

Marea Cameră (ultima instanță a Curții) a decis că nu există o violare a articolului 8 și de asemenea a respins examinarea cererii în ce privește încălcarea articolului 14 al Convenției. Decizia este definitivă.

Pentru a citi pe larg motivația Curții și comentarii din perspectivă profamilia asupra cazului, vezi mai jos sau clic aici.

Citește Convenția Europeană a Drepturilor Omului – clic aici.

Case of S.H. and others v. Austria (commented)

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări