Răspuns: finanțările externe – inclusiv fondurile din SUA – și cotele pe care le au de îndeplinit lucrătorii din sănătate, ce duc la abuzuri.
Celeste McGovern, corespondent Population Research Institute (PRI), 11 martie 2003

sterilizare într-o „tabără de sterilizare” din Buhana, statul Rajasthan,
august 2011 (foto Simon de Trey)
Imagini video neprelucrate prezinta femei inconștiente in sariuri, descarcate de pe o targa de plastic murdara și aliniate ca niște carcase de macelarie pe pamant, pentru recuperare, dupa intervenția chirurgicala, efectuata intr-o „tabara de sterilizare in masa” din India. Rețeaua de televiziune indiana NDTV a difuzat filmul in februarie, raportand ca 103 de femei erau sterilizate doar de doi medici intr-o singura zi, la Centrul Rural de Sanatate Manikchak, din districtul Malda, din Bengalul de Vest, dupa care erau aruncate pe un camp din apropiere, fara nici o urmarire medicala ulterioara.
Alte relatari din India aratau ca unele femei care au fost anesteziate pentru proceduri invazive de ligatura a trompelor uterine leșinau de durere atunci cand iși recapatau cunoștința. Unele erau incarcate in ricșe și cu toate ca inca sangerau sau se aflau in stare semi-conștienta și inconștienta, erau trimise astfel acasa. O femeie, potrivit relatarilor, a cazut de pe o ricșa dupa sterilizare, și s-a grav ranit, trebuind sa fie internata in spital.
Occidentalii pot fi șocați de barbaria acestor condiții, dar activiștii indieni pentru drepturile omului spun ca ele reprezinta o norma pentru „Mega-taberele de sterilizare”, prezente in India de azi. Guvernele și agențiile internaționale de ajutorare, care finanțeaza aceste tabere, inchid ochii la aceste abuzuri grave ale drepturilor omului ce au loc acolo, in goana lor necugetata de a reduce rata natalitații a Indiei.
„Taberele se organizeaza non-stop, chiar acum, in intreaga țara din cauza ca se apropie sfarșitul anului financiar – 31 martie – și exista o presiune asupra lucratorilor medicali pentru a indeplini cotele la sterilizare”, a spus Kerry McBroom, avocat american de la Human Rights Law Network (HRLN), din Delhi, pentru PRI. „Va exista un flux constant de femei ranite și femei care mor, ca rezultat al acestor procedura. Deși India neaga ca are ținte de atins pentru sterilizari, cotele sunt, de fapt, stabilite de catre administrațiile locale de sanatate și sunt bine mediatizate”, a adaugat ea. In 2011, de exemplu, funcționarii din districtul Rajasthan aveau intenția de a steriliza 1% din populație. Pentru a indeplini acest obiectiv, au oferit telefoane mobile barbaților care s-au supus vasectomiei și bilete de loterie, cu care se puteau caștiga autoturisme, motociclete și frigidere pentru oricine era de acord sa fie sterilizat.
Sterilizarea contra plata este impotriva legii in Statele Unite și in alte țari – și a fost condamnata pe scara larga in India –, totuși, majoritatea statelor indiene inca mituiesc oamenii ca ei sa renunțe la fertilitate. Sumele oferite variaza intre 150 de rupii (aproximativ 2.70 dolari SUA) și 600 de rupii (aproximativ 11 dolari). Așa-numiții Activiștii Sociali pentru Sanatate Acreditați (activiștii ASHA) sau „motivatorii”, primesc, de asemenea, un bonus pentru fiecare persoana din cartierul lor pe care o aduc in tabara de sterilizare.
In luna martie, HRLN a fotografiat un semn intr-un sat din Bihar, care atesta ca fiecare lucrator ASHA trebuie sa aduca 12 de femei și un barbat la sterilizare. In Bihar, exista 8.400 lucratori ASHA. Acest lucru inseamna ca, daca iși realizeaza cotele, ei vor fi responsabili de peste 100.000 de sterilizari.
„Activiștii ASHA sunt, de fapt, femei din sat”, a spus McBroom. „Ele nu sunt, de obicei, motivate de ideologie sau de controlul populației, ci sunt cu siguranța motivate de stimulente. La fel ca toate celelalte femei de la sate, ele incearca sa subziste”.
„Aceste femei sunt extraordinar de marginalizate”, a adaugat McBroom. Cele mai multe dintre ele nu pot citi și se casatoresc de foarte tinere. „Daca guvernul are bani pentru stimulente, ar trebui sa-i cheltuie pentru necesitațile asistenței primare de sanatate. Aceste femei merg la spitale fara apa curenta sau electricitate”.
Anul trecut, HRLN a depus la Curtea Suprema din India documente ce atesta incalcarea pe scara larga a Standardelor naționale care reglementeaza sterilizarea in masa. Aceste abuzuri dateaza inca din 2005, cand Curtea Suprema a ordonat guvernelor statelor indiene sa ia masuri imediate pentru a reglementa condițiile de efectuare a sterilizarilor, pentru a pune capat practicilor coercitive. Statelor li s-a cerut, de asemenea, in mod specific, ca femeile, care au suferit complicații, ca urmare a practicilor sub-standard, precum și rudele victimelor, care au murit din cauza operațiunilor defectuoase, sa fie recompensate.
La opt ani dupa aceste masuri, „taberele de sterilizare nesigure mai sunt inca o norma in toata India”, se afirma in petiția HRLN, iar printre declarațiile anexate se afla și cele ale celor 53 de femei din casta inferioara, sterilizate intr-o „tabara”, de catre un singur medic de stat, in doua ore, intr-o seara, la un liceu din Bihar, in ianuarie 2012. Operațiile au fost efectuate pe bancile școlii, care au fost impinse una langa alta, pentru a improviza o masa de operație. Deoarece școala nu a avut nici apa, nici energie electrica, operațiile au fost efectuate la lumina unei lanterne. In declarațiile lor, femeile susțin ca au fost puse apoi jos, pe niște rogojini, pentru a se recupera, și au fost abandonate, din punct de vedere medical, dupa ce li s-a administrat o doza de analgezice expirate. In una dintre declarațiile HRLN, date de Jitna Devi, de 22 de ani la acea vreme, se arata ca ea era insarcinata in trei luni atunci cand a fost sterilizata și a pierdut sarcina, 19 zile mai tarziu. Ea, de asemenea, susține ca nu a ințeles ca procedura ar lasa-o sterila definitiv.
Uniunea din India și aproximativ jumatate din state au raspuns petiției. „Raspunsurile au fost deplorabil de inadecvate”, a spus McBroom. „Sunt, practic, asigurari vagi de conformitate. Faptul ca jumatate dintre state nu s-au deranjat sa raspunda inca arata faptul ca se complac in situația de fapt”, a adaugat ea. In luna februarie, Curtea Suprema de Justiție a acordat o suplimentare de șase saptamani guvernelor pentru a raspunde acuzațiilor și se va reuni in acest scop in aprilie.
„UNFPA, Organizația Mondiala a Sanatații, toate guvernele statelor, toți știu [despre aceste abuzuri]. Ei sunt duri și insensibili”, a declarat Devika Biswas, un activist HRLN.
Oricare ar fi decizia Curții Supreme din India, in aprilie, este greu sa intrevedem cum vor fi femeile indiene mai bine tratate, atata timp cat fertilitatea lor este legata de ajutorul extern. Zeci de milioane de dolari de la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaționala (USAID), Marea Britanie, Banca Mondiala și alte agenții de control al populației se varsa neincetat in programele indiene ale caror scop principal este sa reduca fertilitatea. Un document al USAID din 2008 discuta despre punerea in aplicare a „politicii demografice”, in statul Uttar Pradesh, de exemplu, a carei scop principal declarat este de a reduce rata fertilitații in acest stat de la 4,3 la 2,1 copii pe femeie, pana in 2016. Nu este de mirare, atunci, ca, in fiecare an, 450,000 de femei din acest stat sunt supuse sterilizarii, cele mai multe dintre ele, in tabere sponsorizate de guvern.
Bugetul SUA pentru programele de sanatate din India, in anul fiscal 2011, a fost de 78 milioane dolari, din care 23 de milioane sunt special alocate pentru planificarea familiala.
O lege din SUA, numita Amendamentul Tiarht, interzice USAID sa finanțeze orice program de planificare a familiei, care are obiective sau cote, este constrangator, are stimulente financiare sau de alta natura sau implica experimente care nu presupun consimțamantul. Daca oricare dintre aceste cerințe este incalcata sau apare vreun „model sau practici de incalcare”, administratorul USAID va prezenta in timp de 60 un raport de constatari și remedieri in fața Comisiei pentru Relații Internaționale, a Comisiei pentru Credite a Camerei Reprezentanților, a Comitetului pentru Relații Externe și a Comisiei pentru Credite a Senatului.
USAID nu a reușit sa raspunda la intrebarile PRI Review despre relația finanțarilor lor cu taberele de sterilizare din India.
Stiri © Asociatia Provita Media