back to top

Clubul pedofililor din Olanda își caută dreptatea la CEDO

martijn1.gt.jpg
Membrii clubului pedofil Marthijn Uitenboogaard (dreapta) și Anton Dautzenberg, la o conferință de presă din Haga din martie 2012.

Societatea olandeză a pedofililor, Vereniging MARTIJN, plănuiește să facă recurs în cauza sa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce a fost interzisă de Curtea Supremă din Olanda în aprilie. Avocatul clubului a anunțat că va înainta cazul spre considerarea de către judecătorii europeni nu mai târziu de octombrie anul curent.

Vereniging MARTIJN face, din 1982, lobby pentru acceptarea juridică și socială a relațiilor sexuale între adulți și copii în Țările de Jos, căutând activ o platformă de prezentare a ideilor sale, în presă și prin inițierea discursului politic pe acest subiect.

În aprilie, Curtea Supremă a Olandei a hotărât că existența Vereniging MARTIJN constituie o amenințare la adresa ordinii publice. Subliniind faptul că interzicerea unei asociații trebuie să fie luată în considerare numai în circumstanțe extreme în dreptul democratic, Curtea Supremă a argumentat că trebuie să se facă o excepție în scopul protejării copiilor.

„Deși, în general, trebuie procedat cu mare precauție la interzicerea unei societăți, acțiunile deosebit de grave ale Vereniging MARTIJN, orientate către eliminarea potențialelor bariere din calea persoanelor care doresc relații sexuale cu copii, forțează emiterea verdictului de interzicere și dizolvare a organizației”, a decis judecătorul.

Gerard Spong, avocatul Vereniging MARTIJN, a anunțat că asociația își va înainta cazul în fața CEDO, în speranța inversării acestui verdict. Firma sa de avocatură consideră că interdicția aduce încălcare libertății de exprimare a membrilor societății.

Ad van den Berg, care a deținut pentru scurt timp președinția organizației, până la încarcerarea sa pentru posesie de pornografie infantilă în 2011, este de departe cel mai cunoscut membru al clubului. Acesta a emis discursuri împotriva a ceea ce el consideră a fi discriminarea pedofililor, precum și împotriva caracterului tabu al chestiunii. Van den Berg a devenit liderul Vereniging MARTIJN după ce a fost cofondatorul Partidului pentru Dragoste față de Aproape, Libertate și Diversitate, numit mai frecvent în Olanda „pedo-partidul”. Organizația politică plănuia să candideze la alegerile din 2006, dar nu a strâns semnături suficiente pentru calificare. După eșecul, din același motiv, cu patru ani mai târziu, partidul s-a desființat.

MARTIJN, un nume comun în Olanda pentru băieței, a fost inițial titlul unei reviste, ulterior reintitulată comercial OK-magazine („OK” fiind un acronim olandez pentru cuvintele „vârstnic” și „copil”). Publicația trimestrială pentru membrii clubului conținea scrisorile cititorilor, în care aceștia își descriau experiențele sexuale cu minori, precum și imagini cu copii dezbrăcați și semi-dezbrăcați. Editorii emiteau, de asemenea, sfaturi privind desfășurarea relațiilor cu copii, indicațiile oficiale fiind că situația trebuie divulgată integral părinților copilului în chestiune și că nicio activitate nu trebuie întreprinsă fără deplinul „consimțământ” al copilului însuși. Aceștia au fost dur criticați pentru exprimarea opiniei că relațiile sexuale „producătoare de plăcere reciprocă” între adulți și copii nu sunt dăunătoare și ar trebui să fie acceptabile social.

Interdicția pronunțată în aprilie a venit în urma unei lungi serii de investigații cu privire la legalitatea grupării. În 2011, Ministerul Securității și Justiției a decis că activitățile Vereniging MARTIJN nu sunt sancționabile conform legislației olandeze. În același an, părinții unui copil abuzat au cerut acuzarea publică în instanță a organizației drept complice în cazul lor, aceștia considerând că, prin furnizarea de sfaturi agresorului, Vereniging MARTIJN a incitat infracțiunea împotriva copilului lor. Cererea nu a fost admisă de instanțele locale. În 2012, o altă instanță locală a pus clubul sub ilegalitate, în temeiul că acesta aduce atingere drepturilor copiilor. Interdicția a fost anulată anul trecut, pe motiv că Vereniging MARTIJN nu era considerat a cauza tulburări pe plan social.

În urma celui mai recent verdict, al Curții Supreme, mai mulți politicieni olandezi au avertizat că interdicția nu va face problema abuzului sexual să dispară. Magda Berndsen, din partea partidului D66, a declarat: „Va trebui să monitorizăm ce vor face de acum încolo foștii membri ai societății”.

Richard Korver, președintele Rețelei Naționale a Avocaților pentru Victimele Violenței și Infracțiunilor Sexuale, a reprezentat părinții unui mare număr de copii într-un caz intens mediatizat împotriva unuia dintre foștii membri ai Vereniging MARTIJN. Ca răspuns la interdicție, acesta a afirmat: „Abuzul sexual asupra copiilor (foarte) tineri poate avea efecte grave pe termen lung. Un copil abuzat va suferi aceste efecte pentru tot restul vieții”. (The Independent)

Iulia Matei
Iulia Matei
Mamă, cetățean, traducătoare. Susținătoare a activității Pro-Vita și contribuitoare la blogul Cultura Vieții în speranța unei lumi mai bune pentru generațiile de mâine, printr-o informare corectă a generațiilor de azi.

Cele mai recente

Cele mai citite