Miercuri, 22 iunie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc o conferinţă de presă organizată de deputatul Ninel Peia, împreună cu reprezentanţi ai Alianţei Părinţilor, pentru prezentarea şi susţinerea proiectului de lege care interzice predarea unor informaţii sau a unor cursuri cu privire la educaţia sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al parinţilor sau al tutorelui.
Pe numele său scurt „Lege pentru inocenţa copilăriei”, proiectul amintit a primit o importantă susţinere din partea societăţii civile. În numai câteva zile peste 115 ong-uri şi peste 500 de personalităţi naţionale sau locale, reunite în structura informală „Alianța Părinților” au declarat că susţin acest demers.
Observăm că în ultimii ani o serie de ONG-uri agită opinia publică periodic, cerând „introducerea de urgenţă a educaţiei sexuale obligatorii” la toate clasele, solicitând Ministerului Educaţiei „să găsească metode pentru a preîntâmpina eventualele opuneri ale părinţilor”. La începutul anului s-au organizat dezbateri la nivelul Ministerelor Educaţiei şi al Sănătăţii în legătură cu introducerea ca materie obligatorie a „Educaţiei pentru sănătăte” (având componenta de educaţie sexuală), acesta fiind opţional în acest moment. Nu s-a reuşit o punere de acord a părtilor implicate în dezbateri, iar organizaţiile de părinţi din ţară nu au fost informate şi invitate deloc la aceste dezbateri.
De asemenea, în şcoli se desfăşoară periodic de mai mulţi ani programe de educaţie nonformală având ca subiect educaţia sexuală, desfăşurate de mai multe organizaţii neguvernamentale, fără însă a avea acordul parinţilor. Analizând aceste proiecte considerăm că valorile şi informaţiile transmise prin multe dintre aceste programe nonformale sunt de natură controversată, cu caracter ideologic, care de multe ori contravin valorilor morale ale parinţilor. Intr-un asemenea context, oportunitatea acestui proiect legislativ care menţionează necesitatea acordului scris al părinţilor pentru o astfel de educaţie, devine evidentă.
Deşi suntem de acord că informaţiile despre sexualitate sunt o necesitate universală, considerăm că părinţii, ca principali educatori şi responsabili, au dreptul de prioritate în alegerea felului de învăţământ pentru copiii lor minori. Instituţiile statului şi, implicit, organizaţiile neguvernamentale, nu trebuie să preia în mod artificial exercitarea drepturilor acestora. Şcoala nu trebuie să impună copiilor o educaţie contrară convingerilor morale, filozofice şi religioase ale părinţilor, mai ales, într-o problemă atât de delicată şi de controversată cum este educaţia sexuală.
Ne menţionăm îngrijorarea cu privire la tipul de educaţie sexuală cuprinzătoare pentru care se militează la Ministere de către unele organizaţii, un tip de educaţie care a scandalizat părinţii din toată lumea, forţându-i să iasă în stradă (Canada), să meargă la inchisoare, dacă refuză să-şi trimită copiii la orele explicite de educaţie sexuală şi de jocuri de rol (Germania), iar exemplele pot continua. Acest tip de educaţie sexuală controversată elimină părinţii şi valorile morale din ecuaţie, promovând un stil sexual în care totul este permis şi încurajat, de la perversiuni până la comportamente considerate riscante chiar de către medici. Şi acestea fiind predate de la cele mai fragede vârste, sub pretextul prevenirii sarcinilor şi a bolilor cu transmitere sexuală.
Considerăm, astfel, mai mult decât binevenit şi ne manifestăm sprijinul pentru proiectul legislativ „Lege pentru inocenţa copilăriei”, urmărind activ în continuare parcursul său. Sperăm în acelaşi timp că opinia publică va trata cu discernământ problema atât de delicată a educaţiei copiilor despre sexualitate, având tot timpul în vedere importanţa primordială a relaţiei părinte-copil şi a dreptului părintelui de a-şi creşte urmaşii conform propriilor convingeri, fără impuneri din partea statului a unei viziuni colective despre acest subiect.
Alianţa Părinţilor
Pesoana de contact: Simona Mihalescu
Tel. 0749 859 015
Email apel@aliantaparintilor.ro