back to top

Congelarea ovocitelor: noua formă de emanicipare a femeilor?

trad-family In noiembrie 2014, mari firme americane au inceput sa ofere angajatelor bani pentru a-si congela ovocite, la varsta de 20-30 de ani. „Avantajul suprem” ar fi ca isi pot urma linistite cariera in companie, in speranta ca vor putea concepe prin IVF copii in al 4-lea deceniu de viata. Clinicile IVF din lumea intreaga au fost mai mult decat entuziasmate. La o televiziune germana am putut vedea un sef de clinica din Viena sustinand cu multe argumente avantajele. La aceeasi emisiune o femei cu cariera isi sustinea optiunea de a-si fi congelat deja ovocitele, profitand de o oferta de 10 000 euro pentru procedura.

Nici un participant nu a amintit numeroasele reactii adverse posibile pe parcursul stimularii hormonale care precede recoltarea ovocitelor sau a concecintelor patologice ale congelarii ovocitelor sau a celor psihologice in cazul copiilor nascuti dupa IVF.

Un filosof francez, Bertrand Vergely, subliniaza riscurile  dramatice ale desumanizarii si exploatarii vietii umane:

“In opinia mea, a inceput un proces ingrijorator. Societatea noastra doreste sa aplice procedee tehnice, stiintifice omului; sau altfel spus, incearca sa derealizeze omul, sa ii nege individualitatea, pentru a-i aplica mai usor algoritmi, o cheie de lectura asupra lumii. Inceputul ar consta in a simplifica fiinta umana, in a o dematerializa, dez-individualiza, in numele acestei simplificari posibile prin tehnologia moderna. Omul este astfel sacrificat putin cate putin banului, companiei, capitalismului, noilor religii ale lumii.”

http://www.nouveaufeminisme.eu/Analyses/Ovocytes-congeles-bienvenue-dans-le-meilleur-des-mondes

Pana la ce punct poate fi planificata reproducerea umana? Viitorul poate fi amanat si cucerit astfel? Chiar si daca ar fi un simplu scenariu stiintifico-fantastic, tot un scenariu macabru si inuman mi s-ar parea. Aceste servicii sunt oferite unor femei sanatoase, tinere, fertile. E un inceput. Probabil nu vor fi numeroase femeile care vor prefera aceasta tehnologizare, dar e un inceput periculos. Asa cum au fost legalizarea avortului pentru exceptii, avand drept consecinte azi mai multe morti decat toate razboaiele lumii, introducerea pilulei contraceptive care a distrus familiile, eutanasia etc.

Un alt element menit sa promoveze Cultura mortii. Cati dintre noi mai cunosc o familie traditionala, in care femeia fericita si protejata putea fi mama, sotie, bunica si era stimata si iubita pentru toate acestea? Pentru ca a aduce viata si a o creste era misiunea, vocatia fireasca a oricarei femei. Nu o cariera intr-o multinationala.

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări