back to top

Consiliul Europei: Ungaria nu va fi monitorizată pentru noua sa Constituție, care apără familia și viața

OB-MR358_alkotm_E_20110222085643În urma unei vii dezbateri în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE, organism extracomunitar cuprinzând 47 de țări din Europa), plenul acesteia a decis să NU înceapă procedurile de monitorizare a Ungariei. Monitorizarea fusese solicitată ca urmare a adoptării de către această țară a unei noi Constituții, foarte controversată la nivelul instituțiilor internaționale.

Rezoluția APCE menționează că, în locul monitorizării, va „urmări cu atenție” evoluția din această țară. Modificarea aparent minoră de limbaj marchează însă o mare diferență: împotriva Ungariei nu se va deschide o complicată procedură, cuprinzând raportări periodice prin care guvernul maghiar ar fi fost obligat să se situeze pe o poziție defensivă în fața acestor organisme internaționale.

Decizia a pus punct unei lupte declanșată în urmă cu doi ani, prin care se urmărea izolarea diplomatică a Ungariei pe plan internațional și a fost adoptată cu 149 de voturi la 38 și 24 de abțineri, în ciuda opoziției din partea Comisiei de la Veneția (organism consultativ al APCE pe probleme constituționale) și a puternicelor organizații pro-avort și pro-homosexuale, precum Amnesty International și Human Rights Watch.

În ianuarie 2011, o moțiune de rezoluție cu titlul „Un serios regres în domeniul domniei legii și al drepturilor omului în Ungaria” cerea deschiderea procedurii de monitorizare specială a Ungariei pentru „evoluții îngrijorătoare” în procesul de reformă constituțională, care „ridicau întrebări serioase” cu privire la respectarea principiilor fundamentale ale democrației, protecției drepturilor omului și respectului pentru domnia legii.

Ungaria a adoptat în 2011 o nouă Constituție cu accente puternic conservatoare, care protejează familia naturală, viața copilului nenăscut și acordă importanță și respect religiei și identității naționale și religioase a poporului maghiar. Alte articole controversate includeau controlul Băncii naționale sau libertatea presei.

Iată câteva din cele mai relevante prevederi care au stârnit scandal printre organizațiile „progresiste”:

DUMNEZEU SĂ BINECUVINTEZE MAGHIARII

Declaraţie naţională

Noi, membri ai naţiunii maghiare la începutul unui nou mileniu, purtând responsabilitatea pentru toţi maghiarii, declarăm aici că: […]

Suntem mândri că Regele nostru Sf. Ştefan a fondat statul maghiar pe baze solide cu o mie de ani în urmă şi că a făcut ţara noastră parte a Europei Creştine.

Suntem mândri de strămoşii noştri care s-au luptat pentru supravieţuirea, independenţa şi libertatea ţării noastre.

Suntem mândri de magnifica performanţă intelecturală a poporului maghiar.

Suntem mândri că poporul nostru s-a luptat de secole pentru a proteja Europa şi a pentru a-i fi îmbogăţit cu talentul şi sârguinţa sa.

Recunoaştem rolul creştinismului în păstrarea naţiunii noastre. Apreciem diferitele tradiţii religioase din ţara noastră.

Mărturisim că baza existenţei umane este demnitatea umană. […]

Libertăţi şi responsabilităţi – Articolul II

Demnitatea umană este inviolabilă. Oricine are dreptul la viaţă şi demnitate; viaţa fătului va fi protejată de la concepţie.

Partea generală – Articolul M

(1) Ungaria protejează instituţia căsătoriei între un bărbat şi o femeie, relaţie matrimonială stabilită voluntar, la fel ca şi binele familiei ca bază pentru supravieţuirea naţiunii.

(2) Ungaria sprijină maternitatea.

(3) Protejarea familiei este reglementată prin lege specială.

Citiți și: Statement by worldwide organizations in the protection of the fourth amendment of the Hungarian Constitution

Alianța Familiilor din România
Alianța Familiilor din Româniahttp://www.alianta-familiilor.ro
Organizaţie de advocacy, în sensul afirmării şi apărării tradiţiilor social-culturale care au stat la baza dezvoltării societăţii româneşti: familia şi morala creştină, aplicate în relaţiile interumane şi în viaţa socială.

Cele mai recente

Cele mai citite