back to top

Contraceptivele alterează percepția femeii asupra ei însăși – și asupra lumii

Când folosești contraceptive, nu mai ești tu însăți!

contraceptive Gerard Migeon, editorul popularului website NaturalWomanhood.com, este convins că e important să fii tu însuți. Să știi ce vrei, să-ți poți găsi pacea în interior și să știi că multe lucruri pot sta în calea libertății de a fi tu însuți. Însă, când se gândește la femeile care folosesc contraceptive, e convins că pilulele sunt un obstacol în găsirea propriei identități.

Autorul ne oferă câteva mărturii ale femeilor care au renunțat la pilulă. „În puținele luni în care m-am lăsat de pilulă, m-am simțit mai ușoară“ spune Holly Grigg-Spall. Era plină de optimism, entuziasm, echilibrată în interior. Amintește apoi de doctorița ei care a folosit contraceptive timp de 20 de ani spunând că și-a dat seamă că este cu totul altă persoană decât credea. Altă femeie spune că renunțarea la pilulă reprezintă o „trezire“.

Gerard ne întreabă: „Oare să fie acestea numai imaginația cuiva sau doar ceea ce au trăit câteva femei? Cum de contraceptivele schimbă o femeie? Ce poți face tu dacă ești una dintre ele?“

Multe adolescente ce au folosit contraceptive între 12-14 ani nici nu își dau seama de efectele lor pentru că au fost parte din ele atâta vreme. Anii adolescenței sunt foarte importanți pentru formarea creierului și este un timp în care se produc schimbări hormonale.

Femeile ce trăiesc folosind contraceptive se aseamănă cu Forrest Gumpcu, crescut cu proteze la picioare, fiindcă avea coloana curbată. Aceste proteze erau obișnuite în anii ’50, din cauza poliomelitei. Prin urmare, unii copii creșteau cu ele, deși nu toți aveau nevoie de așa ceva. La fel sunt și femeile care, ani de zile, se hrănesc cu hormoni. Asta e tot ce știu, nici nu-și dau seama ce înseamnă să trăiești fără „pilule”. Nu mai știu ce înseamnă să fie ele însele.

Un studiu din revista Brain Research arată că pilula are un efect masiv asupra creierului, mai ales a părții responsabile cu activitățile cognitive. Schimbă percepția femeii asupra atracției față de sexul masculin. În mod natural, femeile sunt atrase de bărbați cu un cod genetic diferit de al lor. Aceasta asigură imunitatea viitorului copil. Contraceptivele inversează acest instinct natural, făcând femeile să se simtă atrase de bărbați cu aceleași gene. Astfel, fie femeia va înceta să se simtă atrasă de bărbatul respectiv după ce renunță la contraceptive, fie copiii lor vor avea deficite de imunitate. Putem să ne întrebăm de ce există așa mulți copii autiști și cu ADHD.

Un studiu din 2013 a vrut să arate că pilula poate ajuta la reglarea stărilor de spirit, dar a sfârșit prin a recunoaște efectele estrogenului asupra creierului și comportamentului prin acțiuni genomice și non-genomice. De asemenea și-au dat seama că unul din efectele adverse ale contraceptivelor este o depresie încă și mai mare. Răspândirea depresei în ziua de azi ar trebui să pună pe gânduri femeile care folosesc contraceptive.

În continuare, autorul pune câteva întrebări femeilor care iau hormoni contraceptivi, pentru ca ele să se poată autoevalua:

  1. Ai o părere bună despre tine și despre ceea ce ești?
  2. Ai energie pentru activitățile zilnice?
  3. Ai momente de pace chiar și atunci când nu totul merge bine în viața ta?
  4. Simți adesea mulțumire când îi ajuți pe ceilalți?
  5. În general ești spontană?
  6. De obicei lupți pentru ceea ce crezi?
  7. Crezi că trăiești cu un potențial maxim intelectual și creativ?
  8. Te simți în regulă dacă ești provocată uneori?
  9. Poți vorbi deschis despre talentele și slăbiciunile tale?

Gerard știe că sunt mulți factori care pot influența sinele, dar le roagă pe femei să se gândească la efectul contraceptivelor asupra lor.

Vestea bună este că femeile nu au nevoie să folosească contraceptive. Metoda calendarului este cea mai bună cale pentru a observa tulburările organismului, precum crampe, sindromul premenstrual, sângerările neobișnuite. Este la fel de eficient ca pilula, dar fără efecte adverse.

Într-una din zile, când Forrest Gump a început să fugă, fiind urmărit, i s-au rupt protezele. Și-a dat seama că nu are nevoie de ele și acum e liber să fugă ca vântul.

„La fel ca Forrest poate și tu porți proteze hormonale care te împiedică să fii tu însăți. Ești ca Forrest Gump? Fugi! Fugi și fii liberă! Regăsește-te pe tine însăți.“

Prelucrare articol: Alexandra Potroghir, Darul Vieții

Sursa: http://naturalwomanhood.org/youre_not_yourself_on_the_pill/

Darul Vieții
Darul Viețiihttp://www.darulvietii.ro
Asociaţia Darul Vietii a fost constituită oficial în 11 februarie (ziua Sfintei Fecioare de la Lourdes!) 2003 cu menirea de a contracara înfricoşătorul fenomen al avorturilor în România. Fondatori au fost patru laici şi trei preoţi (unul ortodox şi doi greco-catolici). Filială a Human Life International.

Cele mai citite postări