back to top

Corectitudinea politică îi impiedică pe cercetători să facă legatura dintre avort și cancerul mamar

Amanda Winkler, The Christian Post

girl_breast_cancer_ribbon-425x282Coalitia privind legatura dintre avort si cancerul mamar (The Coalition on Abortion / Breast Cancer) a atras recent atentia asupra unui nou studiu, care scoate la iveala faptul ca femeile care au avut un avort au un risc de trei ori mai mare de a face cancer mamar fata de cele care nu au facut.

Studiul, intitulat „Influenta diabetului zaharat de tip 2 si expunerea prelungita la estrogeni privind riscul de cancer mamr in randul femeilor din Armenia”, a fost scris de Lilit Haceatrian de la Departamentului de Sanatate Publica al Universitatii Americane din Armenia. Cercetatorii de la diferite universitati din SUA, inclusiv Universitatea „Johns Hopkins” si Universitatea din Pennsylvania au contribuit la studiul amintit.

Pe scurt, studiul a concluzionat ca avortul creste riscul unei femei de a face cancer mamar de 2,86 ori. Studiul, de asemenea, a descoperit ca femeile care intarzie prima lor sarcina dusa la termen, de obicei, din cauza avorturilor, au o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer mamar. Din punct de vedere statistic, studiul a aratat ca exista o crestere cu 13% a riscului pentru fiece an de intarziere a primei sarcini dusa la capat. Femeile de peste 30 de ani aveau o crestere a riscului de 4,95 ori.

Cercetatorii, totusi, continua sa sustina ca studiul „nu arata nici un efect” al avorturilor asupra cancerului mamar, conform „Daily Caller”. Coalitia privind legatura dintre avort si cancerul mamar trage un semnal de alarma in leagatura cu aceasta. Karen Malec, presedintele Coalitiei amintite a declarat pentru „The Christian Post” ca aceasta „corectitudine politica este motivul pentru care studiile care leaga avortul de cancerul mamar nu sunt facute complet disponibile publicului”. „Corectitudinea politica, precum si lipsa de curaj politic”, este de parere dna Malec. Din 68 de studii epidemiologice facute incepand cu 1957, 51 arata o legatura dintre avort si cancerul mamar.

Joel Brind, profesor de biologie si endocrinologie de la Colegiul Baruch, care sustine si el legatura dintre avort si cancerul mamar, a dat publicitatii o declaratie, potrivit careia cercetatorii „n-au permis si probabil nu li s-a permis sa-si descrie descoperirile lor in mod onest, in atmosfera corect politica din SUA si Europa. Vestea buna este ca macar au putut sa-si publice descoperirile in reviste proeminente (in care studiile se publica doar dupa ce sunt recenzate de exeprti in domeniu – nota tr.)”.

Institutul National de Cancer din SUA a indreptat-o pe autoarea acestui articol sa citeasca „materialele lor oficale” despre legatura dintre cancerul mamar si avort, cand aceasta le-a solicitat un interviu. In materialele oficiale, se arata ca, potrivit rezultatelor conferintei „Early Reproductive Events and Breast Cancer Workshop”, care a avut loc in anul 2003, „avortul provocat nu este asociat cu o crestere a riscului cancerului mamar”.

La conferinta au participat „100 din cei mai de seama din lume specialisti, care studiaza sarcina si riscul cancerului mamar”. Specialistii participanti la acest eveniment resping orice legatura dintre avort si cancerul mamar.

„Institutul National de Cancer se contrazice in acest studiu. Cand au tinut aceasta conferinta in 2003, printre concluziile pe care le-au facut cunoscute a fost ca sarcina protejeaza femeile de cancer. Femeile care au mai multe sarcini duse pana la capat la o varsta tanara au un risc redus de a face cancer mamar”, a declarat Malec. Ea a mentionat ca avortul le permite femeilor sa-si amane sarcinile la termen si, in unele cazuri, avorturile poate duce la nasteri premature ulterioare.

Malec a declarat pentru LifeNews ca autorii studiului au facut referire la eroarea sistematica de memorie (atunci cand subiectii care au avut o anumita afectiune isi amintesc expunerea diferit de cei care nu au avut-o, n.tr.), ca o limitare a studiului, facand, prin urmare,legatura intre avort si cancerul mamar greu de determinat.

„Grupul Haceatrian a citat eroarea sistematica de memorie ca o posibila limitare a studiului lor, insa, efectiv, nu au adus nici un argument in sprijinul acestei afirmatii. Potrivit acestei ipoteze, unicul motiv pentru care cercetatorii gasesc o legatura [dintre avort si cancerul mamar] nu este din cauza ca avortul creste cu adevarat riscul. Mai degraba mai multe femei cu cancer mamar spun cu acuratete ca au facut avorturi decat femeile sanatoase”, a declarat Malec.

„in mod similar, autorii unui Studiu de examinare din Uzbekistan (care a primit asistenta financiara si tehnica prin programul USAID MEASURE DHS+) au declarat ca avortul provocat nu a fost niciodata stigmatizat in fostele tari sovietice iar colectarea de date este, prin urmare reusita”, a mai adaugat Karen Malec.

„Seful de filiala al Institutului National de Cancer, dr Louise Brinton si colegii sai, au recunoscut, intr-un studiu din 2009, efectuat de catre Jessica Dolle ca avortul creste riscul cancerului mamar”, sustine Malec. „Ei au demonstrat ca motivul prejudecatii nu este decat o manevra abila de sustinere a avortului. Dupa ce Brinton si Institutul National de Cancer le-au spus femeilor, prin conferinta din 2003, sa nesocoteasca studiile retrospective, deoarece erau viciate din cauza erorii sistematice de memorie, Brinton si Jessica Dolle si colegii lor au utilizat, ulterior, date presupus „viciate” din studiile grupului lor din 1994 si 1996, pentru studiul din 2009”.

Intrebata fiind de ce ar dori Institutul National de Cancer sa tina departe de public presupusa legatura dintre avort si cancerul mamar, Malec a aratat esecul Institutului National de Cancer de a aduce la cunostinta publicului legatura dintre tutun si cancer, timp de mai multi ani, subliniind ca motivul il reprezinta de fapt banii.

„Institutul National de Cancer este finantat de Congres. Institutul este presat de membrii Congresului sa [perverteasca] concluziile. Daca esti om de stiinta si finantarea ta depinde de guvernul federal, nu poti decat sa te supui. Am auzit plangeri din partea oamenilor de stiinta ca nu doresc sa nege legatura dintre avort si cancerul mamar public, ca rezultat, fiind nevoiti sa se retraga din cercetare. Este o stiinta corupta”.

Traducere și adaptare Asociația Provita Media

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai recente