back to top

Curtea Supremă din Alabama recunoaște statutul de copil al nenăscutului

Zilele acestea se împlinesc 4 decenii de la liberalizarea avortului în SUA. Pe 23 ianuarie 1973, prin decizia Curții Supreme de la Washington în celebrul caz Roe vs. Wade, avortul a fost instituit ca „drept”, în orice moment al sarcinii. Curtea a considerat că orice lege restrictivă „încalcă dreptul la viață privată”. Din 1973 lucrurile s-au schimbat destul de mult, în primul rând prin tendința tot mai evidentă a tinerilor de a se opune avortului ca urmare a campaniilor permanente și insistente ale organizațiilor prolife, dar și prin anumite modificări legislative, precum interdicția avortului în trimestrul III de sarcină (semnată de mult-hulitul președinte George W. Bush). De asemenea, există tot mai multe legi locale și decizii ale instanțelor statale care limitează administrativ avortul, fără însă a-l putea opri, deoarece în SUA, sentințele instanței supreme federale au putere superioară, se aplică pe tot teritoriul țării și nu pot fi răsturnate decât printr-o decizie similară a aceleiași instanțe sau prin legi adoptate cu 2/3 de Congresul federal – o majoritate practic imposibil de obținut. De aceea, pe lângă bătălia civică și a mediilor de informare, activiștii și politicienii prolife sunt preocupați de politică, de alegerea președintelui, a congresmanilor și a judecătorilor Curții Supreme. Acestea sunt câteva detalii doar din „peisajul” foarte fluid, animat și pasional, departe de ceea ce cunoaștem în Europa, al luptei pentru, respectiv împotriva vieții „celor mai neînsemnați frați ai noștri”. Publicăm începând de azi câteva materiale menite să marcheze această tristă aniversare – 40 de ani de crimă legalizată în SUA.

Curtea Supremă din Alabama recunoaște statutul de copil pentru nenăscut

Alabama_resize O decizie a Curții Supreme din statul Alabama recunoaște statutul de persoană și necesitatea protejării legale a copilului nenăscut, informează publicația National Catholic Register, citând surse juridice pro-life care precizează că decizia ar putea avea un impact important în modificarea legislației privind protejarea copilului nenăscut în SUA.

Pe 11 ianuarie, instanța a decis că și copiii nenăscuți se află sub protecția legii care ocrotește cetățenii de efectele nocive ale substanțelor chimice.

Cazul a implicat două femei care și-au supus copiii nenăscuți la risc major prin comportamentul lor. Una dintre femei, care a consumat droguri până cu 3 zile înainte de naștere, se face direct vinovată de moartea copilului său, imediat după naștere, din cauza intoxicației cu droguri.

Conform legii din Alabama, este un delict punerea în pericol a unui copil (născut) prin expunerea lui la substanțe chimice periculoase. Avocatul femeii și-a apărat clienta motivând că legea nu se aplică nenăscutului.

Curtea a pus însă alte concluzii, observând că „unicul caz în care nenăscutului îi este negat dreptul la protecție este în cazul avortului, și aceasta doar pentru că așa s-a stabilit prin Roe.” (Notă: este vorba despre decizia Curții Supreme federale în cazul „Roe vs. Wade” din ianuarie 1973, când a fost legiferat avortul la cerere în SUA).

Judecătorii au mai reținut că 41 de state din componența SUA permit tragerea la răspundere ca urmare a morții unui copil nenăscut, atunci când moartea acestuia s-a petrecut din culpă, în perioada de viabilitate (după momentul în care se consideră, arbitrar de altfel, că acesta poate supraviețui în afara uterului mamei).

Decizia citează și un caz similar din statul Carolina de Sud, unde instanța a ajuns la concluzia că „ar fi absurd să fie recunoscută protecția fetusului viabil sub legile care pedepsesc omuciderea și omorul din culpă, fără a extinde protecția la situații care incriminează abuzul asupra copiilor.” (Notă: este vorba despre legislația care sancționează agravant atacurile asupra femeii însărcinate soldate cu moartea copilului nenăscut. O astfel de prevedere legală există și în România, particularitatea americană fiind că în unele state infracțiunea este considerată chiar omucidere, dacă copilul moare, sau dublă omucidere, dacă mor și mama și copilul. Cu toate acestea, avortul nu poate fi considerat crimă – ceea ce scoate în evidență absurditatea legislației).

Făcând referire la hotărârea instanțelor inferioare care de asemenea o găseau pe femeie vinovată, Curtea Supremă mai precizează „Nu doar că acestea au interpretat termenul ‘copil’ în sensul includerii unui fetus viabil, dar definiția din dicționar a termenului ‘copil’ include explicit o persoană nenăscută sau un fetus.”

Curtea Supremă afirmă că decizia sa este consistentă cu larga recunoaștere a copilului nenăscut ca persoană care trebuie să fie inclusă sub protecția legii. Declarația Drepturilor, o anexă a Constituției statului Alabama, proclamă că „toți oamenii sunt în mod egal liberi și independenți, înzestrați de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, printre care se numără viața, libertatea și căutarea fericirii.”

Procurorul general Luther Strange a salutat decizia, care validează argumentul acuzării (al procuraturii), numind-o „o victorie extraordinară”.

Hotărârea citată nu are impact direct asupra statutului și reglementărilor avortului, însă organizațiile prolife sunt încurajate de decizie, afirmând că poate contribui la recunoașterea tot mai răspândită a nenăscutului ca persoană cu drepturi legale.

„În legile privind vătămarea, omuciderea sau moștenirile, tendința este de a recunoaște nenăscutul ca pe o ființă umană cu protecția adecvată, nu ca pe o ființa umană ‘potențială’”, a declarat Mathew Staver, președintele Liberty Counsel, o organizație juridică nonprofit, care a intervenit în acest caz de partea Statutului Alabama.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări