back to top

Deznodământ aşteptat: introducerea acordului prezumat la donarea de organe, respinsă definitiv

Parlamentul a respins un proiect de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate care intenţiona să introducă noţiunea de „acord prezumat” la donarea organelor. „Acordul prezumat” presupune că persoana care nu şi-a exprimat în timpul vieţii refuzul de a-şi dona organele, este de acord, în mod implicit, cu donarea.

Iniţiat în anul 2008 şi puternic susţinut de Agenţia Naţională pentru Transplant, proiectul de lege a stârnit scandal şi opoziţia făţişă a organizaţiilor provita. Acestea considerau că, prin legiferarea acestui „acord”, departe de a se rezolva criza legată de cererea tot mai mare de organe pentru transplant, s-ar încălca grav convingerile religioase şi etico-morale ale persoanei şi s-ar favoriza abuzurile, mergând până la asasinarea unor persoane cu deficienţe în scopul recoltării de organe.

Detaliile le puteţi afla de aici.

Comisia de raport, propunând respingerea proiectului de lege, a argumentat că „Proiectul de lege nu mai este în concordanţă cu modificările recente aduse Legii nr. 95/2006, la art. 331 alin. (2) lit. c), prin OUG 133/2010, în sensul în care, pe cardul naţional de asigurări de sănătate va fi înscris acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces.”

Mai mult, „proiectul de lege contravine Directivei 2004/23/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind stabilirea standardelor de calitate şi securitate pentru donarea, obţinerea, controlul, prelucrarea, conservarea, stocarea şi distribuirea ţesuturilor şi a celulelor umane, în sensul încălcării dreptului cetăţeanului de a decide în timpul vieţii să devină donator şi să transmită această dorinţă familiei sau reprezentantului legal.”

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări