back to top

Directorul „Planned Parenthood”, interpelat cu privire la contraceptivele periculoase oferite femeilor africane

Un eveniment la nivel înalt desfășurat la ONU săptămâna trecută s-a încheiat brusc după ce un avocat pentru drepturile femeilor i-a adresat o întrebare directorului general al International Planned Parenthood Federation (IPPF), cu privire la motivul pentru care contraceptivele dăunătoare vizează femeile sărace din Africa.

Declarația lui Kwame Fosu:

Cu toții credem că femeile ar trebui să aibă acces la contracepție sigură. Cu toate acestea, în Inițiativa sa de planificare familială 2020, Melinda Gates utilizează Sayana Press sau Depo Provera drept unul dintre contraceptivele principale adresate femeilor africane. Depo Provera are reacții adverse grave. Chiar cercetătoarea lui Bill Gates, dr. Renee Heffron, a publicat în octombrie 2011 o cercetare în care se afirmă că Depo Provera și contraceptivele injectabile cresc semnificativ riscul de transmitere și contractare a HIV/SIDA. Mai mult decât atât, Depo Provera dublează, de asemenea, riscul de cancer mamar și cauzează hemoragii [excesive]. Așadar, întrebarea mea este: în țările în care HIV este o problemă semnificativă, în care nu avem acces la asistență medicală de calitate, de ce utilizăm cele mai periculoase contraceptive pentru femeile africane, când în țări precum Olanda, toate femeile folosesc contraceptive foarte sigure, cu doză mică?

Declarația lui Fosu a fost făcută în cadrul unei întruniri sponsorizate în colaborare de IPPF, Danemarca și Liberia, care avea ca scop atragerea unor miniștri de nivel înalt în New York, pentru Adunarea Generală.

Fosu a inclus referirea la Olanda deoarece, conform politicii de sănătate publică, contraceptivele cu durată lungă de acțiune pe bază de progesteron, cum ar fi Depo Provera și Norplant, sunt rareori utilizate de femeile din țările europene.

Anul trecut, Fosu a publicat un raport categoric, în care acuza faptul că organizațiile precum Planned Parenthood (PPFA) nu le informează pe femei cu privire la reacțiile adverse periculoase înainte de a administra implantul sau injecția contraceptivă. Raportul detaliază modul în care părțile interesate de problematica „drepturilor reproductive” – Gates, USAID, [Fundațiile Hewitt și Packard], programele de asistență pentru dezvoltare oferite de țările occidentale – în principal SUA, Regatul Unit și Danemarca, precum și PPFA/IPPF se fac complici în promovarea sporită a acestor medicamente dăunătoare.

Directorul general al IPPF, Tewodros Melesse, a evitat să răspundă la întrebarea lui Fosu. În schimb, Melesse a făcut o declarație generală în sprijinul Depo Provera, care nu a oferit o explicație rezonabilă cu privire la motivul pentru care femeile africane sunt vizate cu contraceptive periculoase, rareori utilizate de femeile de rasă albă.

Deși rămăseseră 30 de minute și moderatorul anunțase anterior o a doua rundă de întrebări, președinta IPPF, Naomi Seboni, a încheiat brusc ședința. Potrivit lui Fosu, IPPF a dorit să evite alte întrebări din partea delegaților africani, care l-au abordat imediat, solicitând informații.

Inițiativa de planificare familială lansată de Melinda Gates în iulie 2010 stabilește o agendă ambițioasă, de inoculare a unui număr de 120 de milioane de femei și fete sărace cu contraceptive cu durată lungă de acțiune pe bază de progesteron, precum Depo Provera, reintitulat comercial Sayana Press, și implanturile Jadelle și Norplant – scoase de pe piață în SUA în 2002 din cauza riscurilor pentru sănătate, dar încă implantate femeilor africane. Gates a realizat un parteneriat cu producătorul farmaceutic Pfizer, care a anunțat la summit că va crește producția medicamentului injectabil cu 50%, fiind asigurate comenzi de 4,6 miliarde USD. Aceasta, în ciuda unui raport al Institutului Guttmacher care arată că doar 8% din femeile africane au un necesar neacoperit de contraceptive și că tuturor femeilor trebuie să li se pună la dispoziție un formular complet de consimțământ informat, pentru a evita coerciția.

Pentru comemorarea Zilei mondiale a contracepției, Fundația Gates și USAID au emis declarații separate, în care au detaliat eforturile suplimentare de promovare sporită a Depo Provera și Jadelle. USAID finanțează programe în 5 țări aflate în curs de dezvoltare pentru testarea noii versiuni autoinjectabile a Depo Provera – Sayana Press. Întrucât FDA nu a aprobat încă Sayana Press, momentan acesta trebuie să fie administrat de cadrele sanitare comunitare.

Prioritizarea programelor de planificare familială dăunătoare, în defavoarea programelor holiste pentru sănătatea mamei și copilului vor avea efecte devastatoare, pe termen lung, asupra femeilor africane. „Deja vedem rezultatele acestui fapt”, a declarat Fosu. Contractarea virusului HIV a crescut la femei în multe regiuni în care Depo Provera este utilizat, iar incidența cancerului mamar este în creștere pronunțată în Africa. În Botswana, de exemplu, ratele HIV sunt de 18%, ceea ce face detestabilă politica de sănătate publică ce promovează contraceptive care exacerbează infecțiile HIV/SIDA, a afirmat Fosu.

Finanțarea programelor străine de asistență pentru planificarea familială reflectă aceeași tendință a politicii. Programele de planificare familială au crescut cu 48% din 2006, sănătatea mamei și copilului înregistrând o creștere de doar 16% în aceeași perioadă.

Iulia Matei
Iulia Matei
Mamă, cetățean, traducătoare. Susținătoare a activității Pro-Vita și contribuitoare la blogul Cultura Vieții în speranța unei lumi mai bune pentru generațiile de mâine, printr-o informare corectă a generațiilor de azi.

Cele mai citite postări