Ți s-a întâmplat vreodată, în timp ce degustai o pulpă de curcan, să te gândești „Cred că așa e la gust și vecinul meu Ionică!”? Conform PETA, cea mai importantă organizație de „protecție a animalelor” din SUA (People for Ethical Treatment of Animals – Oameni pentru tratarea etică a animalelor) cam astfel ar trebui să-ți pui problema.
Organizația i-a atras pe scenaristul Bryan Fuller, creatorul popularului serial Hannibal și pe actrița Gillian Anderson, cunoscută publicului român din serialul „Dosarele X”, pentru un videoclip pro-vegan și foarte progresist difuzat în SUA la finalul lui noiembrie 2015, de Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day), sărbătoare în timpul căreia americanii consumă, în mod tradițional, curcan.
D-na Anderson (la o vârstă respectabilă astăzi, dar, s-o recunoaștem, frumoasă ca întotdeauna) stă la o masă și privește lung o friptură de o ciudată formă cilindrică. „Să mănânci carne – o chestie de gust”, murmură ea, în timp ce camera coboară pentru a dezvălui că pe masă aburește chiar piciorul actriței.
„Pe când scriam la Hannibal am realizat că oamenii și alte animale au mai multe asemănări decât deosebiri”, spune Fuller într-o declarație. „A avut un impact direct asupra felului în care văd carnea și ce îmi bag în propriul corp. Să mănânci o altă ființă care simte nu e deloc diferit de a mânca un alt om, după mine,” spune Fuller, care face apoi referiri la Hannibal. Foarte popularul serial prezintă povestea relației dintre un psihiatru celebru și un pacient, tânăr ciminalist FBI care este bântuit de propria abilitate de a empatiza cu criminalii în serie.
Ca orice organizație eco-veganistă, PETA duce o pronunțată activitate progresistă care prinde foarte bine la tinerii frumoși și liberi din SUA (au și ei, doar nu om fi noi singurii!).
Atât de progresistă, că l-a întrecut până și pe marxist-leninistul șef peste Casa Albă: în 2012, președinta PETA, Ingrid Newkirk, i-a cerut președintelui SUA B. Obama să anuleze o tradițională ceremonie care precedă Ziua Recunoștinței și a găsit util să compare curcanii cu afro-americanii, femeile și homosexualii. În general, cu oricine a fost sau este prigonit, de tradiționaliștii cei feroce: fie care vor să se îndoape cu carne, fie cei care de-a lungul istoriei au… oprimat minoritățile și femeile. Le putem spune pe nume, ca să vă scutim de eforturile de a-i identifica prin eliminare: bărbații creștini albi, care, se știe, sunt arhetipul răului absolut pentru Stânga americană.
Nimic surprinzător: Avocații „drepturilor animalelor” pretind că apartenența la o specie sau alta nu are nicio semnificație morală specială, iar discriminarea pe acest criteriu este similară rasismului sau sexismului.
Ca și în cazul altor tipuri de activism bun de întreținut notorietatea, PETA are propagandiști celebri: de la Gillian Anderson la Pamela Anderson și de la Steve-O la Ryan Gosling.
Jennifer Lawrence, însă, star-ul focos din Jocurile Foamei, i-a trimis la plimbare pe cei de la PETA, după ce a anunțat că a spintecat pe bune o veveriță în timpul filmărilor la Winter’s Bone. Ceea ce, conform raționamentului PETA/Fuller, ar echivala cu un fel de omucidere, nu?
Despre „sminteala” veganismului și despre caracterul militant politic al teoriei asemuirii omului cu animalul (ceea ce, conform credinței creștine, este blasfemie) puteți citi în analiza Cum (nu) au ajuns delfinii persoane. Comentarii la o poveste cu final (ne)așteptat.
Și, dacă vreți să fiți lămuriți pe deplin, întrebați-i pe propagandiștii veganismului și ai „fraternității” om-animal ce opinie au despre avort. Rar veți găsi o mai proeminentă dovadă de dublu standard în gândire și limbaj.