back to top

Drepturile nou-născuților care supraviețuiesc avortului, dezbătute la Consiliul Europei

gregor-puppinck-eclj-pace Vineri, 24 aprilie, Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a primit „Petiția pentru drepturile nou-născuților care supraviețuiesc avortului” și a decis să o înainteze Comitetului pentru Afaceri Legale și Drepturile Omului.

Acesta este un prim pas important care marchează debutul investigației juridice și politice a petiției de către parlamentari.

Petiția, inițiată de Centrul European pentru Lege și Justiție (European Centre for Law and Justice, ECLJ) și sprijinită de Federația Asociațiilor Familiilor Catolice (Federation of Catholic Family Associations, FAFCE), a fost semnată de peste 185.000 de cetățeni europeni până la acest moment, fiind cea mai mare petiție din istoria Adunării Parlamentare.

Remisă în conformitate cu procedura oficială, petiția cere Adunării să abordeze situația copiilor care supraviețuiesc avortului, să condamne practica infanticidului neonatal și să reamintească fdaptul că orice persoană vie are dreptul la a i se respecta viața, indiferent de circumstanțele nașterii sale.

Într-adevăr, în fiecare an, numeroși copii se nasc vii după avorturi în faze avansate ale sarcinii, în special când avorturile sunt făcute după 20 de săptămâni de sarcină. În acest moment, ECLJ strânge mărturii, în special de la moașe (sau orice personal din o/g care asistă nașterea, n. trad.) despre soarta acestor copii care adesea sunt lăsați să moară fără a primi îngrijire.

Mai înâi, Comitetul pentru Afaceri Legale și Drepturile Omului va decide dacă petiția intră sub jurisdicția Adunării. Din punct de vedere juridic, nu există niciun dubiu, dar această primă decizie este una politică și unii parlamentari vor pretinde contrariul. Cu această analiză a admisibilității începe o dicuție care ar putea continua cu procedură de raportare și poate cu o rezoluție, depinzând de forțele politice din interiorul Adunării.

ECLJ este decis să facă orice e necesar pentru a se asigura că petiția va duce la condamnarea eficientă a acestei forme de infanticid.

Contăm pe sprijinul vostru!

Gregor Puppinck,
Director al ECLJ

Gregor Puppinck
Gregor Puppinckhttp://www.eclj.org
Jurist francez, doctor în drept cu o disertație pe legea medicală și bioetică. Director al Centrului European pentru Lege și Justiție, cu sediul la Strasbourg. Expert în mai multe comitete ale Consiliului Europei. Din 2003 până în 2009 a predat drepturile omului, dreptul internațional și dreptul constituțional la Facultatea de Drept a Universității din Haute-Alsace (Franța). Articole traduse de Bogdan Stanciu cu permisiunea autorului.

Cele mai citite postări