back to top

Efectele negative ale pilulei contraceptive

„Pilula” are efecte negative

1. Contraceptivele hormonale au efecte secundare severe: Chiar dacă media și grupurile feministe prezintă tipic contraceptivele hormonale ca un dar pentru femei, omit efectele secundare importante raportate în literatura științifică. Administrarea regulată a steroizilor, începând cu contraceptivele hormonale din pilulă până la Depo-Provera injectabilă, au efecte puternice asupra corpului uman. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că ele produc o serie de efecte secundare, de la cele minore, precum durerile de cap, până la cele serioase cum ar fi depresia severă și chiar moartea.  

De fapt, contraceptivele hormonale precum pilula au fost catalogate drept cancerigene de către Organizația Mondială pentru Sănătate (OMS). Toate informațiile de mai jos depre pilulă se aplică și altor contraceptive feminine bazate pe hormoni.

2. Efecte secundare standard: Iată doar câteva din efectele secundare ale contraceptivelor orale listate de pe un important website de sănătate, PDRhealth.com, care spune că „efectele secundare nu pot fi anticipate”: „Depresia, pierderea perioadelor menstruale, migrene, greață, vomă, retenție de apă, creșterea greutății, infecție cu ciupercă, …dureri în piept, tuse cu sânge sau respirație tăiată (indicând un posibil cheag de sânge în plămâni) … durere acută sau apăsare în piept ( indicând un posibil atac de cord) … pierderea bruscă a vederii, parțial sau complet (indicând un posibil cheag de sânge în ochi); noduli la sâni (indicând un posibil cancer la sân sau boala sânului fibrocistic), durere acută sau sensibilitate a stomacului (indicând o posibilă tumoare a ficatului) …”

3. Risc crescut de tromboză a venelor: Unul din cele mai grave efecte secundare ale pilulei este riscul crescut de tromboză a venelor sau cheaguri de sânge care pot deveni fatali. Potrivit cu The Guardian (6 martie 2009), proeminent cotidian britanic de stânga, unele versiuni ale pilulei cresc riscul trombozei de 5 ori, după cum raportează Asociația Medicală Britanică și Societatea Farmaceutică Regală a Marii Britanii. Pilula dublează riscul unui atac cerebral și crește riscul cancerului cervical.

4. Pilula cauzează probleme de reglare a hormonilor: În ediția ianuarie 2006 din The Journal of Sexual Medicine, cercetătorii au raportat că în mod anormal, volumul mic de testosteron eliberat, cauzat de folosirea pilulei, persistă după ce femeia încetează să o mai folosească. Corpul femeii folosește testosteronul, la fel ca al bărbatului, pentru a regla funcția sexuală, chiar dacă în cantități mai mici. Raportul DR. Irwin Goldstein spune „Această muncă este apogeul a 7 ani de cercetare în care am notat în practica noastră multe femei cu disfuncții sexuale și probleme hormonale ce au persistat în ciuda întreruperii administrării pilulei.”

5. Pilula crește semnificativ riscul diferitelor tipuri de cancer: Pilula crește riscul cancerului la femei tinere. Când iau anticoncepționale hormonle, „adolescentele în special sunt vulnerabile la risc de cancer de sân pentru că sânii lor sunt în creștere,” spune Institutul de Prevenire a Cancerului de sân. Organizația Mondială pentru Sănătate a discutat conexiunea dintre pilulă și cancer de sân în raportul din 2005, precum a făcut și New England Journal of Medicine în ianuarie 2006. Chiar dacă pilula scade riscul de cancer ovarian și endometrial,” potrivit Societății Americane de Cancer, din 100 femei (selecție întâmplătoare) cu cancer, 31 au cancer mamar, 6 endometrial și doar 3 cancer ovarian, deci nu este o asumare sănătoasă de risc, spune Institutul. Cercetătorii OMS au conchis că pilula crește riscul cancerului mamar, cervical și cel al ficatului.

6. Pilula cauzează o degradare a stării de bine: Un studiu al Institutului Kinsey a descoperit că 40% din femeile care au început să folosească pilula au simțit o degradare a “stării de bine” și 40% au simțit de asemenea o scădere a dorinței sexuale. Elle, o apreciată revistă pentru femei, care se găsește în magazine, raportează:Elizabeth Lee Vliet MD, un specialist în sănătatea femeii și autorul Its My Ovaries, Stupid! crede că pilulele contraceptive orale au un impact negativ asupra stării – acuză mai ales formule cu doze mari de progesteron – care pot duce chiar la nevoia de antidepresive: pilula strică dispoziția și libidoul femeii, iar ea sfârșește în Prozac.”

7. Pilula le poate face pe femei să se căsătorească cu bărbatul nepotrivit: Un studiu publicat în ediția de august 2008 a Proceedings of the Royal Society B a descoperit că atunci când femeile miros tricourile purtate de bărbați, sunt atrase de bărbați diferiți din punct de vedere genetic, înainte de a începe să folosească pilula. După ce încep să folosească pilula sunt atrase de bărbați similari genetic cu ele. Aceasta înseamnă că o femeie care folosește pilula înainte de căsătorie și mai târziu încetează să o folosească pentru a avea copii, ar putea să nu mai fie atrasă apoi de soțul ei. De asemenea, căsătoriile între persoane asemănătoare genetic sunt mai predispuse la nașterea de copii cu probleme genetice. Craig Roberts, psiholog evoluționist, unul dintre cercetători, spune: ”Similitudinea genetică în cuplu, nu doar că duce la probleme de fertilitate, dar ar putea duce și la o rupere a relației când femeile încetează să mai folosească pilula contraceptivă, căci percepția mirosului joacă un rol important în menținerea atracției față de partener.”

8.Pilula poluează mediul: Mulți din hormonii feminini din pilulă sunt eliminați prin urină și sfârșesc în râurile și lacurile lumii. Cercetătorii găsesc din ce în ce mai multe exemplare de animale hermafrodite în mediile acvatice care ar putea duce la un colaps al populațiilor de pești și la alte populații, urmat de un colaps în populațiile de animale dependente de ele. În Washington Post din 22 aprilie 2009: “Mai mult de 80% din peștele american smallmouth bass din râul Potomac depun icre.” Primul pește hermafrodit de acest tip a fost descoperit în 2003, făcând ca fenomenul să se răspândească rapid. În anumite locuri, spune Post, “100% din peștii masculi aveau câteva caracteristici feminine.”În Post din 8 februarie 2008, cerectătorii opinează că “cauza este probabil un poluant creat de om probabil un chimical de fermă sau deșeuri tratate care pot conține hormoni umani sau reziduri de la pilule.” Un articol mai recent din Post susține că cercetătorii consideră problema legată de un amestec de hormoni și poluanți hormonali sintetici și au descoperit efecte negative la femelele de pește. Nimeni nu știe ce efecte au acești poluanți asupra copiilor. Iain Murray, autorul The Really Inconvenient Truths a scris înNational Review Online (22 aprilie 2008) “Pilula este un poluant. Aceasta o spune orice standard tipic folosit de către ecologi. Face același lucru, dar mai grav, ca și alte chimicale numiți poluanți.”

9. Pilula provoacă avort în unele cazuri: Chiar dacă pilula pare că acționează împotriva concepției întotdeauna, prevenind ovulația și inhibând transportul de spermă prin corpul femeii, în unele cazuri provoacă avort prevenind sau întrerupând implantarea oricărui copil deja conceput. La unele femei, pilula suprimă ovulația complet. La acele femei, la care nu se întâmplă așa, pilula poate permite concepția și provoacă ulterior avortul copiilor nenăscuți.

Sursa: Puncte de dezbatere
http://www.hli.org/files/PLTP%20Negative%20Effects%20of%20the%20Pill.pdf

Traducere cu permisiune: Alexandra Bulla, Asociația Darul Vieții

Darul Vieții
Darul Viețiihttp://www.darulvietii.ro
Asociaţia Darul Vietii a fost constituită oficial în 11 februarie (ziua Sfintei Fecioare de la Lourdes!) 2003 cu menirea de a contracara înfricoşătorul fenomen al avorturilor în România. Fondatori au fost patru laici şi trei preoţi (unul ortodox şi doi greco-catolici). Filială a Human Life International.

Cele mai citite postări