Instanța supremă a Elveției a decis pe 7 decembrie că doi părinți vor fi obligați să permită „tranziția” de gen și „schimbarea de sex” legală a copilului lor, în caz contrar confruntându-se cu posibilitatea unui dosar penal.
Părinții au pierdut custodia fiicei lor de peste un an și jumătate și sunt separați de aceasta. Cazul a beneficiat de atenție internațională, cei doi fiind sprijiniți de organizația juridică ADF International.
Părinții, care doresc să rămână anonimi, au înaintat apel la Curtea Federală Supremă a Elveției în urma a două decizii pronunțate de două tribunale inferioare, potrivit cărora au obligația de a preda documentele de identitate ale fiicei lor, astfel încât acesteia să îi poată fi modificată mențiunea referitoare la sex trecută în documente.
Reclamanții au motivat că atât Constituția federală cât și legislația internațională le protejează dreptul de a acționa în cel mai bun interes al fiicei lor, manifestat prin refuzul de a accepta „schimbarea de sex” cu efecte juridice.
Însă Curtea Supremă a respins apelul pe baza faptului că intervenția sa în acest caz ar încălca principiul separării puterilor. Instanța arată că
„Situația asupra căreia se face plângere nu poate fi remediată prin interpretare. Nici nu se poate trage concluzia că există o breșă propriu-zisă care ar trebui închisă de tribunale. În consecință, ar fi de competența legislativului federal, dacă ar fi necesar, să amendeze sistemul în forma sa actuală, de la care Curtea nu poate face derogare, de vreme ce nu este rolul său să intervină în chestiuni care sunt de competența legislativului federal.”
Părinții intenționează să înainteze un nou apel, de data aceasta la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a le proteja drepturile parentale contra ingerinței injuste a statului.
Tatăl copilului a avut următoarea reacție față de decizia Curții:
„Avem inimile zdrobite. Ne iubim fiica și vrem doar ce e mai bun pentru ea. Știm că această decizie nu e în interesul ei. Faptul că suntem pasibili de pedepse penale doar pentru că încercăm să avem grijă de fiica noastră arată cât este ideologia transgender de profund integrată în instituțiile elvețiene și cât rău face ea.”
„În prezent reflectăm asupra pașilor următori pe care-i avem de făcut.”
Dr. Felix Bollmann, din partea organizației juridice ADF International care oferă asistență familiei, a comentat astfel:
„Acești părinți iubitori au căutat să acționeze în cel mai bun interes al fiicei lor, așa cum este dreptul și obligația lor deopotrivă, potrivit legislației internaționale. Decizia Curții de a respinge apelul este o încălcare intolerabilă a drepturilor lor. ‘Tranziția’ nu numai că este o intervenție fără nicio dovadă a beneficiului psihologic, dar ar putea deschide calea pentru intervenții fizice potențial ireversibile în continuare.”
Contextul
Un video în care părinții își relatează drama a fost văzut de peste 66 de milioane de ori, iar proprietarul platformei X, Elon Musk, a comentat și el astfel:
„E o nebunie. Virusul ăsta suicidal care a invadat mințile se răspândește pretutindeni prin civilizația occidentală.”
Părinții au fost separați de copilul lor printr-un ordin al tribunalului timp de peste un an și jumătate, după ce s-au opus așa-numitei „tranziții” de gen a copilului lor. Ei erau îngrijorați de faptul că fiica lor era împinsă să ia decizii pripite și ireversibile, atunci când a spus la început că se identifică cu sexul opus, după ce la vârsta de 13 ani se luptase cu probleme de sănătate mintală.
Un raport independent relevant emis în Marea Britanie, numit Cass Review, care a examinat dovezile privind „terapia de afirmare a genului” la minori, a confirmat îngrijorarea părinților cu privire la riscurile și efectele negative asociate acestui model. La fel se poziționează un număr tot mai mare de țări care resping această formă de așa-numit „tratament” – ca de exemplu Marea Britanie.
Părinții au refuzat să-i administreze copilului lor „inhibitorii de pubertate” și au notificat școala să nu efectueze „tranziția socială”, aranjând în schimb ca fata să beneficieze de tratament privat pentru probleme de sănătate mintală.
Însă școala a decis totuși să înceapă „tranziția socială” a minorei, punându-se în legătură cu agenția de ocrotire a copilului, Service de Protection des Mineurs – SPMI și cu o organizație de activism transgender.
În cele din urmă, fata a fost separată de familie, autoritatea fiind transferată către SPMI. Din aprilie 2023, fata trăiește într-un adăpost administrat de stat, contactele cu părinții fiind de asemenea la discreția statului. Aceștia au încercat să își redobândească drepturile prin înaintarea unui apel, care a fost respins.
Curtea Supremă federală nu poate amenda legea elvețiană, care permite „autodeterminarea” genului, însă are puterea de a o interpreta în concordanță cu legislație superioară, precum Constituția și tratatele internaționale.
În motivarea apelului la Curtea Supremă, părinții au invocat art. 11 al Constituției Federale elvețiene, art. 3 al Convenției ONU cu privire la drepturile copilului și art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, argumentând că „schimbarea de sex” nu servește interesului superior al fiicei lor.
Articolul 11 al Constituției federale elvețiene referitor la protejarea copiilor și tinerilor afirmă următoarele: „Copiii și tinerii au dreptul la protecție specială a integrității lor și la încurajarea dezvoltării”, în timp ce articolul 3 al Convenției ONU asupra drepturilor copilului arată că „În toate acțiunile care privesc copiii, întreprinse de instituțiile de asistență socială publice sau private, de instanțele judecătorești, autoritățile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala.” Articolul 8 al CEDO garantează dreptul la viață privată, care include dreptul părinților de a se îngriji de copiii lor și dreptul primordial de decizie asupra lucrurilor care servesc interesului superior al copiilor lor.