back to top

Este un bebeluș o ființă umană de la început?

Dilemă: ce ai fost înainte de naștere?

Din clipa când gametul masculin (spermatozoidul) se unește cu gametul ferminin (ovulul), este prezentă o ființă umană unică, cu propriul ADN, diferit de cel al mamei sau al tatălui. După fertilizare, sunt 46 de cromozomi (sau 47 în cazul Sindromului Down) în locul celor două seturi de câte 23 de cromozomi. Ființa rezultată este genetic umană și vie – prin urmare, printr-o definiție biologică standard, o ființă umană. De la fertilizare până la moartea naturală există o întreagă și continuă dezvoltare umană, în timpul căreia persoana are nevoie de oxigen, apă și nutrienți pentru a trăi și a se dezvolta fizic.

Mai jos sunt descrise punctele majore de referință în dezvoltarea fătului

Fertilizarea: Sperma tatălui și ovulul mamei se unesc. Caracteristicile genetice de la fiecare din cei doi se combină pentru a forma un individ unic, abia vizibil cu ochiul liber. Tabers Cyclopedic Medical Dictionary descrie ce se întâmplă apoi: după fertilizare, celulele se înmulțesc, rezultând în formarea unei morule, care se dezvoltă într-un blastocit format din trofoblast și o masă interioară de celule.

Ziua întâi: Prima diviziune a celor patru celule are loc în momentul în care blastocitul coboară în trompele uterine spre uter.

Zilele 5-9: Blastocitul conține acum circa 256 de celule și se implantează în uter.

14 zile: Perioada menstruală a mamei este oprită de semnalele chimice ale copilului.

20 de zile: Inima bebelușului se află în stadii avansate de formare. Încep să se formeze ochii. Creierul, coloana vertebrală și sistemul nervos sunt complete în principiu.

24 de zile: Inima bebelușului nenăscut începe să bată.

28 de zile: Mușchii bebelușului se dezvoltă.Bobocii mâinilor și picioarelor sunt vizibili, și apar primele celule neocorticale. Neocortexul, centrul gândirii complexe și al judecății, nu este prezent la nici un alt mamifer. Copilul nenăscut a crescut în mărime de 10.000 de ori de la fertilizare. Sângele circulă prin propriile vene ale bebelușului, separat de sângele mamei.

35 de zile: Se formeazăglanda pitulară, gura, urechile și nasul bebelușului.

42 de zile: Capacitatea energetică a inimii bebelușului este deja de 20% din inima unui adult. Scheletul cartilaginos este format complet și începe procesul de osificare al acestuia. Creierul bebelușului coordonează mișcarea voluntară a mușchilor și mișcarea involuntară a organelor. Reflexele sunt prezente. Mama nu are nici a doua perioadă menstruală.

43 de zile: Undele cerebrale ale bebelușului pot fi înregistrate.

45 de zile: Bebelușul începe să-și miște corpul spontan și voluntar. Mugurii dinților de lapte sunt prezenți.

7 săptămâni: Buzele bebelușului sunt sensibile la atingere, iar urechile seamănă cu cele ale membrilor familiei. Primii neuroni(celule nervoase) complet dezvoltați apar la capătul coloanei vertebrale, începând construcția cozii creierului. Această parte a creierului coordonează funcții vitale precum respirația, bătăile inimii și presiunea arterială.

8 săptămâni: Bebelușul nenăscut are aproximativ 2,5 cm și 8 grame în greutate. Sunt prezente toate organele și funcțiile în afară de plămâni. Stomacul produce sucuri digestive, ficatul creează celule sangvine și rinichii funcționează. Mugurii gustului se formează și se întipărește forma unică a amprentelor. Pleoapele și palmele mâinilor sunt sensibile la atingere. Din totalul de 45 de generații de replici de celule care vor exista la maturitatea adultă, două treimi există deja în mod complet. Copilul nenăscut constă acum dintr-un miliard de celule și conține mai multă informație genetică echivalentă decât toate cuvintele vorbite de ființele umane care au trăit vreodată de la începutul rasei umane.

9 săptămâni: Bebelușul nenăscut poate apuca cu degetele obiecte plasate în mâna sa. Se formează unghiile de la mâini și copilul începe să-și sugă degetul mare.

10 săptămâni: Toate părțile corpului sunt sensibile la atingere. Copilul înghite, privește cu ochii întredeschiși, se încruntă, își ridică sprâncenele. Dacă palma îi este mângâiată, va strânge pumnul.

11 săptămâni: Copilașul nenăscut poate afișa toate expresiile faciale, chiar poate zâmbi. Acum respiră constant lichid amniotic și va continua pâna la naștere. Sunt prezente unghiile de la mâini și de la picioare. Papilele gustative funcționează; va bea mai mult lichid amniotic dacă este îndulcit artificial și va bea mai puțin dacă este sărat.

12 săptămâni: Activitatea viguroasă arată personalitatea distinctă a bebelușului. Unii copii sughit constant, alți pot plânge. Bebelușul poate lovi, se poate întoarce, răsuci  și mișca degetele picioarelor, strânge pumnul, poate deschide gura și strânge buzele.

13 săptămâni: Expresiile faciale ale copilașului nenăscut seamăna cu cele ale părinților. Mișcările sale sunt viguroase și grațioase. Sunt prezente corzile vocale și, rareori, cînd aerul intră temporar în uter, se poate auzi plânsul bebelușului. Se poate determina sexul copilașului. Acum poate auzi.

4 luni: Bebelușul poate apuca cu mâinile, înota și se poate da peste cap. Mama poate simți mișcările sale pentru prima dată. Sunt prezente genele. Acum poate fi înregistrată mișcarea rapidă a ochilor, un indiciu al viselor. O lumină foarte puternică pe abdomenul mamei va face ca bebelușul să-și miște încet mâinile și să-și acopere ochii. Muzica puternică va face ca bebelușul să-și acopere urechile.

5 luni: Bebelușul nenăscut și-a format deja obiceiurile de dormit. Răspunde la sunete cu frecvență ce depășesc limita auzită de adulți. Cu adevărat, muzica liniștită îl poate face să doarmă. Crește părul pe cap și pe sprâncene.

6 luni: Cei mai mulți bebeluși sunt viabili în acest moment ( 24 de săptămâni sau circa 60 % din sarcina completă). Apar genele. Greutatea copilașului este de cca. 623 g, iar mărimea de cca. 18 cm.

7 luni: Greutatea copilașului crește la peste un kilogram. Deschide și închide ochii, explorând împrejurimile. Mâinile pot suporta întreaga lui greutate în acest moment. Recunoaște vocea mamei.

8 luni: Greutatea bebelușului crește la peste 2 kilograme și mediul său devine înghesuit.

9 luni: În ultimele 6 săptămâni de sarcină, bebelușul crește în greutate cu circa 28,3 grame pe zi. Cel mai ușor bebeluș născut vreodată și care a supraviețuit avea 280 de grame. Din totalul de 45 de generații de celule care vor fi la maturitate, deja există 41. Bebelușul are acum circa 2 miliarde de celule. Cele patru generații de celule care au mai rămas vor crește în copilărie și adolescență. În termeni de dezvoltare, măsurată în reproducerea celulelor, ne petrecem 90% din viață în uter.

3. Dezvoltarea umană începe cu fertilizarea: Când altcândva devine un bebeluș ființă umană?

(Toate informațiile despre stadiile de dezvoltare ale fătului sunt prezentate din Tabers Cyclopedic Medical Dictionary)

Traducere cu permisiune: Alexandra Bulla, Asociația Darul Vieții
Sursa: Puncte de dezbatere, http://www.hli.org/files/PLTP%20Fetal%20Development.pdf

Darul Vieții
Darul Viețiihttp://www.darulvietii.ro
Asociaţia Darul Vietii a fost constituită oficial în 11 februarie (ziua Sfintei Fecioare de la Lourdes!) 2003 cu menirea de a contracara înfricoşătorul fenomen al avorturilor în România. Fondatori au fost patru laici şi trei preoţi (unul ortodox şi doi greco-catolici). Filială a Human Life International.

Cele mai recente

Cele mai citite