back to top

Eutanasia ar putea fi o opțiune pentru cei săraci – ministrul lituanian al Sănătății

Învestit la începutul lunii iulie în guvern, noul ministru lituanian al Sănătății Rimantė Šalaševičiūtė a stârnit deja valuri de controverse printr-o declarație în care susține legalizarea eutanasiei. Noul ministru este de părere că eutanasia ar fi o soluție pentru cei săraci, care nu-și permit îngrijire paliativă.

Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė

Fără să facă propuneri specifice, ministrul Sănătății a declarat reprezentanților presei că Lituania nu a fost un stat cu un sistem de ajutor social gratuit în care îngrijirea paliativă să fie disponibilă pentru toți cetățenii săi, astfel încât eutanasia ar putea fi o opțiune viabilă pentru bolnavii care nu doresc să-i chinuie pe cei apropiați cu suferința lor.

De asemenea, noul ministru a mai adus în discuție și ideea eutanasierii copiilor, argumentând că această opțiune a fost aprobată pentru copiii belgieni în urma unor dezbateri publice îndelungate. Ideea vehiculată de noul ministru este că ar putea o opțiune care ar putea fi considerată potrivită în Lituania după ce ar fi supusă dezbaterilor publice, la fel ca în Belgia.

Ministrul Šalaševičiūtė va avea de susținut o bătălie dură în campania sa de promovare a eutanasiei în rândul populației lituaniene. Mulți doctori și Biserica Catolică se opun acestei idei. Doctorul Andrius Narbekovas, care este și preot și medic în același timp, dar și membru al comisiei de bioetică a Ministerului Sănătății, a declarat că „Ministrul Sănătății ar trebui să protejeze sănătatea și viața, în loc să caute metode pentru lua viața cuiva. Se poate că această variantă este… profitabilă și nu implică costuri… dar o societate democrată ar trebui să înțeleagă foarte clar că trebuie să avem grijă de cei bolnavi, nu să-i ucidem.”

(Sursa: Bio Edge / în românește de gandeste.org)

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări