back to top

Evenimente provita la Ungheni (Republica Moldova)

EUN_0098_новый размер MARŞUL PENTRU VIAŢĂ ŞI FAMILIA TRADIŢIONALĂ

Duminică, 13 septembrie 2015, pentru prima dată în istoria oraşului Ungheni şi în întreaga Episcopie de Ungheni şi Nisporeni, care cuprinde 4 raioane: Ungheni, Nisporeni, Călăraşi şi Hînceşti s-a organizat la iniţiativa Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, un Marş pentru susţinerea Familiei Creştine şi lupta împotriva avortului, nici un copil separat de familie.

Acest Marş care a trezit conştiinţa a mii de oameni a fost organizat de Episcopia de Ungheni şi Nisporeni şi în special cu binecuvîntarea şi la iniţiativa Chiriarhului locului, Preasfinţitul Episcop PETRU.

La Marş au luat parte un număr de peste 2500 oameni, creştini din localităţile Eparhiei noastre: preoţi, medici, profesori şi copii care în frunte cu Preasfinţia Sa şi primarul oraşului Ungheni, Dn Alexandru AMBROS, au mărşăluit cu pancarte în mâini de la intrarea în oraşul Ungheni, din direcţia Chişinău, pînă la Casa de Cultură or. Ungheni, unde a fost organizată o conferinţă în cadrul căreia s-a făcut o ANALIZĂ A SITUAȚIEI PE CARE O AVEM VIZAVI DE AVORT ȘI FAMILIA TRADIȚIONALĂ.

Cei mai activi participanţi la marş au fost membrii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Moldova în frunte cu Preşedintele Asociaţiei, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI.

EUN_0623_новый размер

CONFERINŢĂ: ANALIZĂ A SITUAȚIEI PE CARE O AVEM VIZAVI DE AVORT ȘI FAMILIA TRADIȚIONALĂ

La finele Marşului pentru susţinerea Familiei Creştine şi lupta împotriva avortului, nici un copil separat de familie, participanţii la marş au fost serviţi de către mănăstirea Hîncu cu un ceai şi nişte tartine după care a urmat Conferinţa dedicată Analizei situaţiei pe care o avem vizavi de Avort şi Familia Tradiţională.

Sala mare a Palatului de Cultură din oraşul Ungheni, s-a arătat neîncăpătoare pentru miile de participanţi la marş de aceia o mare parte nu au avut posibilitatea să asiste la conferinţă.

Invitatul de onoare al conferinţei a fost Părintele Nicolae TANASE, paroh în Valea Plopului, România, dar şi Preşedintele Asociaţiei „Pro Vita” care deja mai bine de 20 ani luptă intensiv împotriva avortului.

Conferinţa a fost deschisă de Chiriarhul locului, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, care a prezentat în detaliu statistica avorturilor în ţara noastră dar şi pozţia Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni vizavi de situaţia creată: „Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, permanent s-a manifestat pozitiv în susţinerea şi promovarea familiilor compuse din Tată, Mamă și Copii, promovarea şi susţinerea moral-socială a copiilor în familii, a fost întotdeauna împotriva omuciderii, incluzând aici avorturile. Deci avem datoria sfântă să promovăm viața, valorile tradiționale străbune, creștin-ortodoxe. Noi, creștinii, avem răspundere în fața Dreptului Judecător pentru viitorul copiilor noștri. E timpul să ne apărăm credința participând la această activitate.” La finele discursului său Ierarhul a dedicat, în cuprinsul Eparhiei noastre, ziua de 30 septembrie, cînd sărbătorim pe sfintele mucenițe Vera, Nadejda și Liubovi împreună cu mama lor Sofia, ZIUA FECIORIEI.

După discursul Părintelui Nicolae TANASE, asistentul juridic al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, în persoana Doamnei Elena BÎTCĂ, a prezentat  situaţia juridică  vizavi de problema Avortului în ţările europene raportată la legislaţia Republicii Moldova.

La conferinţă au luat parte oficialităţi ale conducerii locale şi raionale, Dn Alexandru AMBROS, primarul oraşului Ungheni, Dna Ludmila GUZUN, Preşedintele raionului Ungheni şi Dna Iulia PANCU, Șefa Direcției Raionale Învățământ Tineret și Sport.

La finele conferinţei toţi participanţii au semnat declaraţia care va fi înaintată conducerii ţării noastre, prin care Episcopia de Ungheni şi Nisporeni cere: Excluderea efectuării avorturilor din lista serviciilor medicale prevăzute în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, Acordarea dreptului de a refuza efectuarea avorturilor de către medici din motive religioase sau de conştiinţă şi Asigurarea femeilor la consilierea obligatorie înainte de avort. (Sursa: episcopia-ungheni.md)

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări