Duminică, 20 septembrie, la biserica mănăstirii franciscane din Oradea, Antoine Renard, președintele Federației Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa, a prezentat o invitație la a reflecta asupra situației familiei de azi. Ideea nu a fost de a da drept exemplu un model de familie ideală, ci de a vedea realitatea așa cum o trăiește familia și de a vedea în familie, nu o sursă de probleme și divergențe, ci calea pe care și prin care societatea va depăși situația de criză în care se află.
Expunerea, datorită traducerii, a durat un pic peste o oră. Participanții numeroși au provenit din diferite medii confesionale: familii greco-catolice, neo-catehumeni, reprezentanți ortodocși, reformați sau romano-catolici. Organizarea conferinței a fost asigurată de doamna Miorița Săteanu, care a avut sprijinul Episcopiei Greco-catolice de Oradea și al Alianței Familiilor din România. Traducerea a fost asigurată de părintele Alexandru Dragoș, directorul Liceului Greco-catolic din Oradea.
Prezentarea materialului a fost structurată în trei părți:
1. Familia este un bine comun, afirmație argumentată cu patru motive (familia este cea mai întâlnită formă de viață comună; familia este ceea ce își doresc oamenii; familia este ceea ce legislația / dreptul susține; familia este ceea ce Dumnezeu a creat);
2. Familia are rolul ei de binefăcător prin ceea ce oferă societății (dacă societatea are grijă de ea, societatea are doar de câștigat; dacă societatea își bate joc, atunci costurile sunt prea mari și generalizate în toate domeniile vieții);
3. Cum să transmiți Vestea cea bună a familiei în societate (pentru a depăși situația disperată a familiei, pentru a face față obstacolelor care sunt în viața de familie, lupta noastră trebuie să fie pentru a promova ceea ce poate face familia, virtuțile ei și în mediul politic, care o influențează din ce în ce mai mult în mod negativ și în mediul progresului științific care o face să piardă din vedere esențialul. Consumerismul, goana neîncetată după bani sunt practic soluția societății pentru a acoperi un vid existențial trăit de om și de familia de azi, după ce Dumnezeu a fost înlăturat.
A recunoaște că familia nu o duce prea bine azi, când avem sute de mii de divorțuri, când copiii sunt separați de părinți, când problemele economice subjugă familia este un dat de fapt. Pentru a găsi soluții, noi trebuie nu atât să ne axăm pe protejarea drepturilor familiei, cât pe promovarea virtuților ei, ceea ce face o familie să fie și să devină o familie.
Accentul pus pe educație nu trebuie ignorat, căci de acolo începe schimbarea mentalității. Statul și-a arogat dreptul de educator în dauna părinților pe care i-a considerat incapabili, dar noi știm bine că o educație veritabilă nu se poate face fără implicarea directă și constantă a părinților. Asociațiile familiale catolice franceze au creat ateliere de lucru Șantierul Educației unde părinții se reunesc pentru a dezbate și împărtăși problemele cu care se confruntă părinții privind educația copiilor. Reușita acestui proiect a constat în aprobarea din partea guvernului francez ca aceste întruniri să se desfășoare în școli.
Pentru a lupta pentru familie, trebuie să conștientizăm că este vorba de un demers spiritual, care presupune angajarea prin rugăciune și sacrificiu. Altfel am rămâne superficiali și în bătaia vântului potrivnic, al dușmanului care vrea ca omul să ajungă veșnic nefericit și izolat.
Trebuie să ne unim forțele în asociații care să reprezinte și să acționeze în numele familiei și în țara noastră. Trebuie să depășim starea de indiferență care ne caracterizează și ne face neputincioși. Este necesar să mobilizăm oamenii politici, pe aleșii noștri să se ridice pentru familie. Familia trebuie să se facă auzită în mediul politico-legislativ, pentru a fi și a rămâne ceea ce este, pentru ca „proiectul lui Dumnezeu” să fie susținut și de om.
„Familia este o comoară, iar aceasta este adesea ascunsă, dar când o (re)descoperim, ne bucurăm nespus de mult”, a concluzionat conferențiarul, pentru a ne determina să fim purtători de speranță privind viața de familie.
Reprezentanții familiilor greco-catolice din Oradea doresc să facă demersurile necesare pentru a se înscrie în Federația Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa. Țara noastră are deja o asociație membră în Federație, Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”, București. (Pr. Emil-Marian Ember)