back to top

Farsa democrației participative în UE – Comisia Europeană respinge Inițiativa Cetățenească „Unul dintre Noi” (III)

[box type=”shadow”]Citiți prima parte – răspunsul Comisiei Europene și partea a doua – Comunicatul Comitetului de Inițiativă „Unul dintre noi”.[/box]

220px-Janus-VaticanDecizia Comisiei Europene de a nu trimite Parlamentului inițiativa legislativă cetățenească „Unul dintre noi” spre dezbatere și vot nu e doar o simplă decizie politică. Este un eșec total, dezastruos, al unei structuri birocratice de a se relaționa la lumea exterioară sieși. Este un caz de „autism instituțional”, în fața celei mai de succes inițiative cetățenești de până acum, care a strâns aproape 2 milioane de adeziuni (din care 140.000 din România).

În realitate, ea marchează o turnură fundamentală în dezbaterea din jurul ICE „Unul dintre noi”. Poți să fii sau nu de acord cu scopurile inițiativei (care, reamintim, sunt de a fi oprită finanțarea de la bugetul unional a practicilor care distrug viața umană, printre care cercetarea pe embrion sau avortul în țările în curs de dezvoltare), dar acum nu mai este în discuție problema avortului, ci ceva încă și mai important. Pur și simplu, Comisia a eradicat firava încercare a instituțiilor europene, prin Tratatul de la Lisabona, de a introduce un element de democrație reală în arhitectura constituțională europeană.

Astfel se face că întregul mecanism al ICE a devenit acum o farsă, deși „Unul dintre noi” a beneficiat de o argumentație legală clară și conformă cu procedurile și a primit sprijin larg de la eurodeputați din aproape toate grupurile PE.

Un veto fără agumente

Decizia Comisiei Europene nu a furnizat nici un argument legal care să o justifice. „Prevederile programului Orizont 2020 (e vorba despre programul de cercetare-dezvoltare al UE, n.n.) privind cercetarea pe embrionul uman sunt deja în deplină concordanță cu tratatele Uniunii Europene și cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene”, se arată în motivarea deciziei CE, ceea ce justifică îndeajuns, în opinia acesteia, respingerea inițiativei.

Niciun cuvânt despre contradicția evidentă dintre finanțarea cercetării distructive pe embrion și hotărârea mai mult decât clară a Curții Europene de Justiție că embrionul uman este un organism uman aflat într-un stadiu de dezvoltare incipient – și care îl îndreptățește la aceleași drepturi ca și oricare altă ființă umană.

Privind ajutorul pentru dezvoltare, ținta „Unul dintre noi” este să ridice standardele etice, prin modificarea regulamentelor UE cu privire la instrumentele financiare pentru cooperarea în vederea dezvoltării, așadar acordarea de fonduri publice pentru un mai bun și mai consistent ajutor pentru dezvoltare în alte țări ale lumii. Asemenea modificări ar asigura că bugetul UE pentru dezvoltare NU va mai fi folosit pentru finanțarea avorturilor în țările în curs de dezvoltare, mai ales acolo unde procedura este ilegală – un scandal rezumat în raportul European Dignity Watch „The Funding of Abortion through EU Development Aid”.

Și în acest caz, răspunsul Comisiei este inconsistent: „Întrucât obiectivul cooperării pentru dezvoltare este accesul universal și echitabil la îngrijirea de calitate a sănătății pentru toți cetățenii, UE respectă pe deplin deciziile suverane ale statelor partenere cu privire la care servicii de sănătate vor fi furnizate și cum anume sunt ele angajate, atâta vreme cât acestea sunt în conformitate cu principiile agreate ale drepturilor omului”. Cu alte cuvinte, Comisia ia de bun faptul că ajutorul pentru dezvoltare oferit de UE plătește pentru avorturi și, ce este încă și mai rău, că practicile de avort ar fi concordante cu drepturile omului!

Prin veto-ul său, „Comisia dorește să continue finanțarea unor practici biotehnologice neetice și depășite, la fel ca și a avortului în țările în curs de dezvoltare”, după cum explică reprezentanții comitetului cetățenesc de inițiativă „Unul dintre noi”.

Împotrivirea Comisiei nu este nici pe departe finalul bătăliei. Decizia va fi probabil apelată în fața Curții Europene de Justiție de la Luxemburg și, din fericire, o nouă Comisie va fi desemnată de (la fel de) noul Parlament European. O primă reacție a unui politician de vârf ne dă speranțe: vicepreședintele PE, László SURJÁN, a spus că „Raționamentul Comisiei este ridicol. Sunt profund dezamăgit de decizie; este o palmă pe obrazul cetățenilor și o trădare a lor.”

Da, multe se vor schimba în perioada care urmează.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente

Cele mai citite