back to top

Fertilizarea in vitro crește riscul malformațiilor la făt

Copiii conceputi prin fertilizare in vitro (FIV) au un risc semnificativ mai mare de a se naste cu malformatii congenitale decat cei conceputi in mod natural. Acest lucru este valabil mai ales cu referire la organe precum ochii sau sisteme ca cel cardiovascular si urogenital.

Astfel de date, relatate in ScienceDaily, au fost aduse de expertii de la Universitatea din California (Los Angeles, SUA), la Conferinta Nationala a Academiei Americane de Pediatrie (AAP), care a avut loc la 20 octombrie, la New Orleans (SUA).

Concluziile la care au ajuns autorii studiului se bazeaza pe datele culese de la 50.820 copii, nascuti in California, un stat american unde utilizarea FIV a fost cu deosebire foarte raspandita in perioada 2006-2007. 46.025 de copii participanti la studiu au fost conceputi natural, iar 4.795, cu ajutorul FIV. La colectarea datelor, s-a avut in vedere varsta si rasa mamei, numarul total de nasteri ale sale, utilizarea de diverse tehnici de reproducere asistata, inclusiv medicamente de stimulare a ovulatiei, precum si data nasterii si sexul copilului, metoda de conceptie si prezenta defectelor de dezvoltare. Pentru studiu, au fost selectati copii cu date maternale demografice apropiate.

S-a constatat ca s-au nascut 3.463 copii cu diferite defecte congenitale. Analiza statistica comparativa a aratat ca defectele apar mult mai frecvent in randul copiilor conceputi prin FIV, fata de cei conceputi in mod natural, respectiv 9% fata de 6,6%. In special, aceste malformatii se refera la ochi – 0,3% fata de 0,2 %, inima – 5%, fata de 3%, si sistemul genito-urinar – 1,5% comparativ cu 1%. In total, probabilitatea malformatiilor congenitale la copiii creati in eprubeta a fost cu 1,25 ori mai mare fata de cei conceputi „natural”.

Dupa cum s-a mentionat in studiu, o astfel de relatie clara intre malformatii congenitale si utilizarea tehnologiilor de reproducere a fost gasita doar cu referire la FIV. Cat priveste alte tehnici de fertilitate nu exista rezultate semnificative. Motivele acestui fenomen nu au fost inca studiate.

Conform datelor anuntate in luna iulie 2012, la reuniunea anuala a 28-a ESHRE (Societatea Europeana de Reproducere Umana si Embriologie), din iulie 1978, in toata lumea, s-au nascut cel putin 5 milioane de „copii in eprubeta”. Dintre zonele lumii, in care sunt utilizate in mod activ tehnologii de reproducere, se remarca Europa, iar in ceea ce priveste tarile, se detaseaza clar SUA si Japonia.

Metoda experimentala de tratament al infertilitatatii – fertilizarea in vitro – a fost elaborata de medicii britanici Robert Edwards si Patrick Steptoe. Primul copil din lume care s-a nascut prin aceasta tehnica a fost Louise Brown, la 25 iulie 1978. In prezent, procedurile tehnologiilor de reproducere asistata includ, pe langa fertilizarea in vitro, injectia intracitoplasmatica a spermatozoidului in ovocit (ICSI), precum si alte metode.

Asociația Provita Media, după SienceDaily, 20 octombrie 2012

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai recente

Cele mai citite