Copiii concepuţi prin tratamente de reproducere asistată au un risc mult mai mare de a suferi complicaţii grave şi de a muri cu o săptămână înainte sau după naştere, comparativ cu cei concepuţi pe cale naturală.
O spune cel mai complet studiu efectuat pe 300.000 de copii născuţi prin astfel de metode în Australia, în perioada 1986-2002, excluzând naşterile gemelare care, prin natura lor, sunt mai complicate.
Studiul asupra problemelor de sănătate ale copiilor născuţi prin intermediul fecundării extracorporale şi asupra tratamentelor hormonale la care sunt supuse mamele a fost publicat de către cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, conduşi de profesorul Michael Davies.
Cauzele
În afara deceselor, printre complicaţii se numără şi naşterile premature cu consecinţele lor problematice. Cercetătorii vorbesc apoi despre problemele create de medicamentele folosite pentru stimularea ovulaţiei şi despre hormonii luaţi în timpul tratamentului. De asemenea este subliniat faptul că situaţiile critice sau bolile pe care le manifestă copilul se datorează faptului că actul concepţiei are loc în afara uterului matern. Este specificat faptul că medicamentele necesare tratamentului clinic au efecte nocive asupra uterului şi asupra placentei femeii.
Statistica
Potrivit cercetări, în sarcinile obţinute cu tratamente de reproducere asistată, inclusiv fertilizarea în vitro (FIV), există o probabilitate dublă de a da naştere unui copil mort, mai mult decât dublă de naştere prematură şi aproape triplă ca nou născutul să fie subponderal, pe lângă un dublul risc ca acesta să moară în termen de 28 de zile de la naştere.
„Noii născuţi, a spus Davies, cântaresc în medie cu 250 de grame mai puţin şi prezintă un risc de şapte ori mai mare la un eveniment rar, dar catastrofal, de naştere a unui copil mort sau deces neonatal.”
Utilizarea embrionilor congelaţi este asociată cu un risc crescut de macrosomie în naşterile asistate de FIV sau ICSI. Greutăţi foarte mici la naştere şi naşteri premature sunt mult mai frecvente în sarcini de FIV şi într-o măsură mai mică în cele din ICSI.
Piaţa milionarilor
Studiul a fost preluat şi de mass-media din Marea Britanie, unde numărul femeilor care se supun inseminării artificiale este de circa 50.000 pe an, cu o medie de 17.000 de naşteri (incluzând aici numărul copiilor care mor în săptămânile imediat următoare naşterii), pentru o industrie în valoare de 500 milioane de lire sterline.
„Mă îndoiesc că această descoperire va opri multe cupluri cu probleme de infertilitate care doresc să se supună fertilizării în vitro”, a subliniat Dagan Wells, expert în tratamente de fertilitate de la Oxford University.
După părerea lui Davies, este necesară furnizarea unor informaţii din ce în ce mai clare asupra acestei metode:
„Acum este urgentă începerea unei analize a consecinţelor pe termen lung asupra copiilor născuţi prin fertilizare artificială şi care acum au crescut mari. Ar trebui să ţinem cont pe lângă daunele fizice şi de posibilele consecinţe psihologice.”
Sursă: Ştiri pentru viaţă