back to top

O formă nouă, mai agresivă, a virusului HIV, identificată în special la homosexuali și utilizatorii de droguri intravenoase, depistată în România

O nouă formă, mai agresivă, a virusului HIV a fost identificată în mai multe ţări, printre care şi România. Din primele cercetări, boala (SIDA) cauzată de această variantă a virusului are o evoluţie mai rapidă şi a fost depistată la homosexuali şi la utilizatorii de droguri intravenoase. Până acum, sunt monitorizaţi 175 de români care au contactat boala.

„E o varianta recombinantă a virusului; a apărut în Portugalia și Spania undeva în 2007 și a migrat și în această parte a Europei; în momentul de față, există o tulpină cunoscută în România, Grecia, și Bulgaria. Afectează în special homosexualii și utilizatorii de droguri intravenoase, care sunt mai ales utilizatori de etnobotanice”, a precizat Adrian Streinu-Cernel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balş” din București. Declaraţia a fost făcută marţi, la o conferinţă care a marcat Ziua Mondială HIV.

Este însă foarte probabil ca numărul celor infectaţi să fie mult mai mare, fapt pentru care circulaţia acestui virus trebuie monitorizată foarte atent şi ţinută sub control, a spus dr. Streinu Cercel.

„Particularitatea lui constă în faptul ca are un mecanism propriu de pătrundere în celulă, diferit față de cel standard, motiv pentru care se asociază cu o progresie relativ rapidă a bolii, dacă nu e depistat la timp”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 35 de milioane de oameni din toată lumea, din care două milioane de adolescenţi (10-19 ani) sunt infectate cu virusul HIV.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări