back to top

Daunele cauzate de hormoni – pericolele pilulei și ale terapiei de substituție hormonală (TSH), partea I

Dr. Ellen Grant este cunoscută publicului din lumea întreagă mai ales pentru două cărți ale sale: „The Bitter Pill: how safe is the perfect contraceptive” (Pilula amară: cât de sigură este „contracepția perfectă”?) și „Sexual chemistry: understanding your hormones” (Chimia sexuală: cum să-ți înțelegi hormonii). În aceste două volume, dr. Grant vorbește despre un domeniu pe care îl studiază de o viață: pilula hormonală și pericolele sale.  Dr. Ellen Grant dorește să informeze publicul larg, îndeosebi să pună în gardă femeile, cu privire la riscurile și bolile provocate de pilulă și terapia de substituție hormonală.

Dr. Ellen Grant a absolvit Facultatea de Medicină a Universității St Andrews din Scoția și, începând cu 1960, și-a dedicat întreaga viață studiului contraceptivelor orale, la University College Hospital, Londra. Ea a investigat efectele unui număr mare de pilule contraceptive diferite, în cadrul primului studiu britanic important, organizat de Asociația de Planificare Familială. Descoperirile sale importante ne ajută să înțelegem de ce administrarea hormonilor sexuali provoacă efecte secundare grave. În anii 1970, pe vremea când lucra la Charing Cross Hospital Migraine Clinic, a scris în revista medicală „The Lancet” cum pot fi evitate accesele de migrenă.

În următorii 30 de ani, alături de biochimistul dr. John McLaren Howard, de la Biolab, Londra, ea a descoperit că copiii cu dislexie ar putea avea deficiențe de zinc. De asemenea, acești doi cercetători au mai descoperit că  infertilitatea inexplicabilă și pierderile recurente de sarcină la unele cupluri ar putea rezulta din deficitul de zinc și magneziu și că utilizarea hormonilor crește deficitul nutrienților esențiali în organism.

Interesul dr. Grant pentru aceste domenii a continuat de atunci, pe lângă evidențierea importanței medicinii nutriționale în prevenirea bolilor.

Dr. Grant este membru fondator al Societății britanice de medicină ecologică.  A publicat numeroase lucrări în reviste medicale importante ceea ce constituie dovada că domnia sa este interesată de găsirea faptelor științifice. Pe de altă parte, dr. Grant a continuat să scoată în evidență studiile eronate (dar adesea foarte mediatizate) care subestimează în mod grav pericolele  hormonilor sexuali pentru femei și pentru copiii lor.

 

REZUMAT

Pilula contraceptivă și terapia de substitutie hormonala – TSH provoacă multe boli grave, existând de trei ori mai multe decese la femeile tinere care iau pilula decât la tinerele care nu iau pilula (așa cum se arată în cel mai mare studiu dedicat „pilulei”, realizat de Royal College of General Practitioners).

Contraceptivele și hormonii din terapia de substituție hormonală (TSH) măresc riscul bolilor grave. Acestea nu se administrează doar sub formă de pastile, ci, de asemenea, sub formă injectabilă, implanturi, geluri și dispozitive intrauterine (DIU), ce conțin hormoni.

Ce face ca acești hormoni să fie atât de periculoși? Hormonii (progestogeni și estrogeni) din pilule sunt „mesagerii” steroizi, care trec prin toate părțile corpului și influențează intens TOATE SISTEMELE CORPULUI.

Creșterea administrării  pilulei hormonale crește riscul apariției cancerelor. Acestea includ cancerele de sân, carcinomul in situ (frotiuri pozitive), cancerul cervical, ovarian, precum și multe alte forme de cancer. Creșterile și descreșterile cancerului de sân, la schimbarea hormonului, începând cu anul 1962, sunt prezentate în diapozitive la punctul 1.1 aici. Informații suplimentare despre cancerul de sân și alte tipuri comune de cancer sunt prezentate în Lecția de evaluare 1A aici.

Alte efecte secundare sunt creșterea riscului de tromboză, migrenă, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, infarct miocardic, sâni inflamați, noduli mamari, picioare inflamate, crampe la picioare, embolii pulmonare, sângerări vaginale neregulate (risc crescut de sarcină neplanificată). De asemenea, infertilitate post-pilulă (uneori cu creșterea utilizării FIV pentru sarcină) sau pierderi spontane de sarcină, sângerări care pot fi abundente (menoragie) și creștere în greutate (ce poate fi uriașă).

Pot apărea modificări de dispoziție, inclusiv pierderea energiei, depresie, iritabilitate, uneori severă, ce duce la violență și distrugerea căsătoriei. Pilulele cu hormon steroizi modifică, de asemenea, imunitatea, ceea ce duce la creșterea infecțiilor, cum ar fi: infecțiile virale, bacteriene și fungice (de exemplu aftele, micozele), bolile cu transmitere sexuală, ca HPV (virusul papilloma uman) (asociat cu cancerul de col uterin) și BIP (boala inflamatorie pelvină). De asemenea, cresc următoarele boli: endometrioza, fibroamele și chisturile ovariene (inclusiv ovarele polichistice), bolile autoimune și o varietate de alte afecțiuni. La copii, există un risc crescut de anomalii comportamentale și de dezvoltare, inclusiv hiperactivitatea cu deficit de atenție (ADHD), posibil legată de metalele toxice și deficiențele de zinc și magneziu asociate cu acești hormoni (vezi * la Informații suplimentare) și homosexualitatea dacă hormonii sunt administrați la începutul sarcinii.

De ce medicii nu avertizează asupra acestor asocieri?

Vătămarea cauzată de acești hormoni la femei, copii și în familii este tolerată din cauza cercetărilor înșelătoare, adesea publicate de anumiți autori la cererea companiilor de medicamente. Au fost atribuite în mod fals beneficii terapiei de substituție hormonală, fapt care  a făcut să crească vânzările timp de mai multe decenii.

Studiile au subestimat riscurile, deoarece puține femei din grupurile de control care nu luaseră pilula niciodată, chiar nu au luat-o cu adevărat. Majoritatea femeilor au luat pilula la un moment dat în viață. Nu se conștientizează întotdeauna faptul că aceiași hormoni, ca cei utilizați în contracepție, sunt utilizați și pentru alte motive decât cele contraceptive. Acești hormoni sunt administrați pentru TSH, pentru reglarea menstrei, pentru dureri menstruale, alte afecțiuni ginecologice și acnee. Ca urmare, femeile pot crede în mod eronat că nu au luat niciodată „pilula”. Aceste femei vor crește în mod incorect numărul celor din grupurile de control care nu au utilizat niciodată pilula în studiile epidemiologice. Acest lucru poate duce în mod fals la  riscuri reduse.

Utilizarea unor astfel de date inexacte a dus chiar la afirmații false privind beneficii în cazurile de cancer, care sunt relativ rare la femeile tinere. Din păcate, multi cred că hormonii contraceptivi (chiar dacă sunt luați pentru o perioadă scurtă de timp în ultimii 20 de ani!) pot preveni cancerul ovarian, chiar dacă acest cancer poate fi cauzat de aceiași hormoni, când sunt administrați ca TSH.

De asemenea, în diferite stadii ale unei boli, pot fi implicați diferiți doctori. De exemplu, medicul de familie sau medicul de planificare familială poate prescrie hormonul contraceptiv, un medic oncolog poate trata cancerul, un psihiatru poate trata depresia și un asistent social poate fi implicat în problemele care rezultă din violență și destrămarea familiei. Aceste specializări pot distanța medicii de tabloul general și pot face mai dificilă distingerea cauzei și efectului bolii legate de hormonii contraceptivi.

Perioada de dinaintea apariției anumitor simptome (în special de dinaintea unor cancere)  face dificil pentru medici să asocieze simptomele cu pilula. Ei pot pune la îndoială, de asemenea, faptul că un medicament ar putea provoca atât de multe condiții medicale disparate – uitând că aceasta face parte din natura hormonilor, care acționează ca mesageri chimici către toate părțile și sistemele corpului.

Pentru acei medici care chiar devin suspicioși cu privire la această legătură, va fi aproape imposibil  de dărâmat mitul siguranței pilulei. Acest lucru se datorează deceniilor de informație defectuoasă și impresii false, ce au dat publicului o falsă încredere în siguranța pilulei – (oamenii se află în imposibilitatea de a crede că medicamentele prescrise de medici de încredere pot fi atât de dăunătoare). Medicii se pot teme, de asemenea, că vor fi acuzați că au provocat „panică”.

În plus, persoane bine intenționate ar putea crede cu adevărat că pilula ar putea fi răspunsul la preocupările legate de suprapopularea lumii, mai degrabă decât ceea ce este ea cu adevărat – cauza șubrezirii grave a sănătății femeilor și a familiilor lor, cu efecte negative grave asupra mediului.

N.B. Toate pilulele contraceptive, implanturile, preparatele injectabile sau dispozitivele intrauterine cu progesteron (DIU), plasturii sau cremele contraceptive conțin hormoni, iar contraceptivul de urgență sau așa-zisa „pilulă de-a doua zi” conține dozele cele mai mari de progestageni. Jumătate dintre toate femeile la menopauză pot lua din nou pilula hormonală, de această dată ca terapie de substituție hormonală (TSH).

(Va urma)

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai recente articole