back to top

În Uruguay aproape toți medicii refuză practicarea avortului

Cu toate că Uruguay a adoptat recent legislația care permite avortul în primul trimestru de sarcină, femeile care doresc să își ucidă copiii au mari probleme în a găsi un medic care să practice intervenția, conform media locale, citate de LifeSiteNews.com.

În afara marilor orașe, majoritatea medicilor afirmă că nu vor participa la avorturi, scrie cotidianul El Diario. În unele centre medicale absolut toți medicii resping procedura, făcând imposibilă implementarea noii legislații.

Legea, care ar putea fi în cele din urmă subiectul unui referendum, permite avortul în primul trimestru, dar numai cu aprobarea unei comisii de experți și cu o perioadă de așteptare de 5 zile. Limitarea la primele 3 luni de sarcină dispare în caz de sarcină ca urmare a unui viol sau malformație a fătului.

Medicii își pot exercita obiecția de conștiință, dar numai după înregistrarea unei declarații scrise în acest sens.

„Legea violează un drept uman fundamental, dreptul la viață, în particular al unora care nu sunt consultați, care nu pot vorbi, care nu pot vota și nu au nicio influență”, a declarat ginecologul Ricardo Pou pentru ziarul El Pais. „Această lege a fost făcută departe de ochii profesioniștilor implicați mai mult sau mai puțin. Nici măcar n-au consultat organizațiile științifice ale căror membri suntem.”

Confor profesorului de ginecologie Justo Alsonso, legislația avortului reprezintă „o intervenție inacceptabilă” în relația medic-pacient. „Munca medicilor este etică, iar pentru medici, etica este deasupra legii.”

Citește aici despre obiecția de conștiință în România

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări