Încercând să răspundă chemării stringente de reînnoire a neamului românesc, Federaţia Provita îşi propune să contribuie, alături de toţi cei pe care conştiinţa îi angajează în lupta pentru viaţă, la sprijinirea întoarcerii către Izvorul Vieţii a celor care L-au abandonat. O premiză indispensabilă – deloc un panaceu – o constituie buna informare, cu atât mai mult cu cât întreaga ideologie a „drepturilor sexuale şi reproductive” utilizează din plin manipularea de limbaj („produsul de concepţie”, în loc de embrion sau făt; „întreruperea sarcinii” în loc de omorârea fătului, şi multe altele) şi tendenţiozitatea în prezentarea datelor ştiinţifice.
Paginile următoare se adresează în primul rând acelora care caută un ghid teologic şi medical în vederea realizării unor programe de cateheză şi asistenţă pastorală a familiilor în criză, sau pentru pregătirea tinerilor pentru căsătorie. În plus, ele pot fi utile oricui este interesat de o viziune creştin-ortodoxă asupra vieţii.
Nu au fost abordate aici decât o parte dintre temele pe care le presupune problematica vieţii. Venirea în existenţă a fiinţei umane (antropologia prenatală) este prezentată pe larg; întemeierea familiei prin căsătorie şi destinul ei este implicită; fiinţarea umană în extensia sa cantitativă (antropologia demografică) nu este abordată. Selecţia temelor a impus şi modul de abordare, preponderent teologic şi medical.
Ca orice demers de înţelegere a realităţii, lucrarea se referă la „fapte” (date medicale, experienţe umane) şi „valori” (sensuri teologice şi opţiuni morale): valorile dau semnificaţie faptelor, iar faptele testează valorile. O contribuţie remarcabilă, practic unică în literatura de limbă română, o reprezintă prezentarea comparată a problemelor medicale, atât din perspectiva concepţiei medicale secularizate, dominate de imperativul satisfacerii unei cereri de sănătate degrevate de implicaţii morale, cât şi din perspectiva unei concepţii medicale creştine, preocupate de integritatea somatică, psihică şi spirituală a oamenilor, în interdependenţa acestor dimensiuni. Ca ultim bastion al ideologiei iluministe a adevărului ştiinţific „neutru” valoric, lumea medicală secularizată este – dureroasă ironie – încă puţin dispusă să ia în considerare experienţele umane nefericite care îi subminează paradigma.
Cartea poate fi descărcată de aici.
Din cuprins: Concepţiile medicale moderne şi concepţiile medical–creştine privitoare la procreaţie; Când începe viaţa?; Dezvoltarea embrionară şi fetală. Statutul embrionului ; Ciclul menstrual şi dereglările lui datorate contraceptivelor hormonale ; Hormonii sexuali feminini naturali şi artificiali ; Metodele contraceptive şi abortive. Efectele secundare despre care nu se vorbeşte ; Avortul sau pruncuciderea şi urmările lui ; Sarcina cu risc crescut. Screening-ul şi diagnosticul prenatal. Avortul terapeutic ; Fertilizarea „in vitro”(FIV) şi diagnosticul genetic de preimplantare ; Homosexualitatea (inversiune sexuală / sodomie / perversiune sexuală) ; Bolile cu transmitere sexuală (BTS) şi Bolile proprii homosexualilor ; Darul sfânt al vieţii şi combaterea păcatelor împotriva acestuia. Aspecte ale naşterii de prunci în lumina moralei creştine ortodoxe; etc.