back to top

Infertilitate și ignoranță

infertilitate[box type=”shadow”]Intr-o societate care dorește sa suprime fertilitatea atat de mult, cate femei iși ințeleg cu adevarat organismul?

Autor: Tamara El-Rahi, sursa: Mercatornet.com, 12 mai 2016[/box]

Nu am folosit niciodata vreo forma de contracepție și, ca o persoana crescuta ca atare, se pare ca am invațat foarte multe despre corpul meu. Pentru ca, pana de curand, nu mi-am dat seama ca atat de multe tinere femei sunt pur și simplu ignorante cu privire la faptul ca un ciclu menstrual neregulat iți poate indica ceva cu privire la sanatatea reproducerii tale; ca folosirea contraceptivelor hormonale timp de ani de zile poate avea un impact negativ enorm asupra organismului tau; ca proceduri, cum ar fi fecundarea in vitro sau congelarea de ovule, nu funcționeaza ca soluții ușoare și la indemana (chiar daca ajung sa funcționeze pana la urma).

Dupa cum se relata in Chicago Tribune, recent, un sondaj la nivel național al femeilor fara copii din SUA, in varsta de 25-45 de ani, a aratat ca in timp ce mai mult de jumatate voiau sa aiba copii intr-o buna zi, puțin sub jumatate nu-și dadeau seama de dificultațile ce pot aparea dupa varsta de 35 de ani (și, prin urmare, credeau ca ar fi o idee buna ca educația privind infertilitatea (dupa o anume varsta) sa fie pusa in aplicare in timpul invațamantului școlar și la vizitele la ginecolog). Aproximativ jumatate au recunoscut ca ar fi luat decizii diferite in trecut, in ceea ce privește fertilitatea lor, daca ar fi fost mai bine informate.

Deci, de ce nu obțin femeile informațiile pe care le merita? Un rand din articolul amintit a insemnat un posibil raspuns pentru mine: „Oamenii petrec ani de zile incercand sa evite sarcina, deci nu este nici o surpriza faptul ca exista mai multe idei preconcepute in jurul propriului potențial reproductiv”. Practic, accentul societații pe evitarea sarcinii cu orice preț a facut femeile sa creada ca abilitațile lor de reproducere sunt infinite și mult mai ușor accesibile decat sunt in realitate!

Eu vad asta la colegele de varsta mea: tinere angrenate in acest mod de viața. Mass-media și societatea incurajeaza un stil de viața de la douazeci de ani, ce implica relații sexuale fara consecințe, mai mulți parteneri sexuali, rețete regulate pentru pilula, relații fara copii și urmarirea unei cariere. Dar atunci cand ajung la varsta de 35 de ani și mai mult, intr-o relație constanta și de multe ori cu dorința de a avea copii, iși dau seama ca toate aceste lucruri nu sunt favorabile pentru o fertilitate sanatoasa – cu cat e mai mare varsta, cu atat mai mari sunt complicațiile fertilitații, contraceptivele au facut ravagii in sistemul lor de reproducere, iar partenerii multipli le-au infectat cu boli, care le-ar putea afecta corpul sau pe copilul lor nenascut. Intr-adevar, cat de onest este asta pentru femei? Este corect ca rolul maternitații lor naturale sa le fie refuzat pentru ca s-a intamplat ca ele sa creada ceea ce le-a spus societatea?

Este frustrant ca femeile sunt facute sa creada ca se bucura de un moment de autonomie – un moment in care cred ca corpurile lor sunt cu adevarat ale lor, cand cred ca pot face doar ceea ce le place. Ia o pastila pe zi, suprima-ți fertilitatea și bucura-te de o viața plina de libertate! Incepe sa iei contraceptive cat mai devreme, incat sa nu ai nici macar șansa sa descoperi ca sistemul tau de reproducere este indeajuns de sanatos ca sa le poți lua! Și totuși, cu așa-numitul stil de viața eliberator, femeile se trezesc ca au opțiuni limitate, atunci cand, in cele din urma, vine vorba despre copii.

Adevarata libertate inseamna cunoaștere – nu aceasta minciuna invelita in medicamente pe care o traiesc prea multe femei. Este adevarat ca eu nu voi fi neaparat de acord cu modul in care fiecare femeie iși folosește cunoștințele ei despre propriul sau corp și despre propria sa fertilitate, dar nu e treaba mea sa judec. Cred, cu toate acestea, ca e treaba mea sa susțin ca fiecare femeie merita sa aiba aceste cunoștințe, in primul rand.

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai recente articole