„Unul dintre noi” devine cea de-a doua inițiativă civică legislativă care satisface condițiile stabilite de Comisia Europeană
Conform regulilor stabilite pentru initiativele legislative cetatenesti europene, trebuie colectate cel putin 1 milion de semnaturi de la cetateni din tarile UE, iar din 7 state trebuie sa se colecteze un numar minim de semnaturi, in functie de populatia acestora. Incepand de ieri, 11 tari (Austria, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Tarile de Jos, Polonia, Romania, Slovacia si Spania) au indeplinit aceasta cerinta. In plus, peste 1.000.000 de cetateni au sprijinit initiativa prin semnarea acesteia, mai exact circa 1.030.000 până ieri.
In Romania, s-au inregistrat pana ieri un total de 66.918 semnaturi, reprezentand 270% din minimul necesar de 24.750.
Initiativa cetateneasca europeana “Unul dintre noi” – un pas istoric in directia apararii vietii in Europa
Scopul proiectului “Unul dintre noi” este sa aduca un progres considerabil la protejarea vietii umane incepand de la conceptie, in Europa. Bazandu-se pe definitia embrionului uman ca fiind inceputul dezvoltarii fiintei umane, care a fost data intr-o recenta decizie a Curtii Europene de Justitie (Brustle vs. Greenpeace), “Unul dintre noi” cere Comisiei Europene sa inceteze finantarea activitatilor care includ distrugerea embrionilor umani, in mod deosebit in domeniile cercetarii, ajutorului pentru dezvoltare si sanatate publica. Aceasta va fi realizata printr-o schimbare a regulamentelor financiare care privesc bugetul U.E. Un prim rezultat concret va fi interdicția finanțării publice pentru cercetarea pe celule embrionare stem, în Europa.
Astfel, ar putea fi stabilit un standard etic concret in intreaga Europa cu privire la respectarea demnitatii umane a fiecarui membru al familiei umane. Mai mult, jurisdictia Curtii Europene a Drepturilor Omului, unde se afla in desfasurare multe cazuri de bioetica, ar putea fi influentata pozitiv.
Procedura de semnare continuă până la 1 noiembrie!
Puteți încă semna la www.oneofus.eu.
Un sprijin esențial a fost dat campaniei din România de către Patriarhia Română, care a recomandat tuturor eparhiilor din jurisdicția sa, precum și organizațiilor și fundațiilor care funcționează cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, să susțină și să popularizeze inițiativa cetățenească europeană „Unul dintre noi“, pentru strângerea unui număr cât mai mare de semnături.
„În România, sperăm ca, până la 1 noiembrie 2013, data limită de strângere a semnăturilor, cel puțin 100.000 de cetățeni români să susțină inițiativa“, potrivit părintelui consilier patriarhal Sorin Selaru, directorul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituțiile europene.
De ce trebuie oprita cercetarea pe celule stem embrionare?
Embrionul uman poartă viață, iar manipularea distructivă a embrionului rămâne o chestiune extrem de sensibilă.
Și din punct de vedere practic, companiile de cercetare și biomedicină și-au pierdut interesul pentru cercetarea pe celule embrionare stem, din cauza lipsei rezultatelor terapeutice concrete.
În concluzie, este mai clar ca niciodată că cercetarea pe embrion este nesigură, imorală și practic inutilă. Comisia Europeană și Parlamentul European au așadar obligația de a lua în considerare dovezile limpezi – și opinia majorității cetățenilor europeni – și să depună efortul de a se plia jurisdicției europene.
Alte informații utile: