În contextul extinderii teoriilor de gen, din ce în ce mai prezente în lumea universitară, dar şi în instanţele legislative europene, o reflecţie aprofundată asupra afirmaţiilor, motivaţiilor şi consecinţelor acestora devine mai mult decât necesară. O poziţionare responsabilă în privinţa lor nu se poate face numai pe criterii politice, economice sau ideologice, ci presupune înainte de toate un discernământ filozofic despre om, persoană şi relaţia dintre bărbat şi femeie. Totodată, asistăm la noi provocări aduse societăţii de azi de susţinătorii acestor teorii:
- În ce condiţii este posibil un feminism non ideologic?
- Care este rolul familiei într-o societate ultra-liberală?
- Care este aportul specific al bărbatului şi al femeii în dezvoltarea copilului?
Elizabeth Montfort, fostă deputat în Parlamentul European, juristă şi filosoafă, preşedinte al “Alianţei pentru un nou feminism european”, va aborda aceste chestiuni în cadrul expunerii sale. Alături de ea va fi prezentă Tereza Brînduşa Palade, filosof, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice (SNSPA) din Bucureşti, care ne va vorbi despre “Relaţia constitutivă dintre bărbat şi femeie”. Întâlnirea va avea loc joi, 13 noiembrie 2014, ora 18.00, în sala de conferinţe a Mănăstirii Sfânta Familie, str. Jiului 35-37, Bucureşti (Metrou M4 Jiului). Intervenţia invitatei va fi în limba franceză şi va fi tradusă în limba română. Contact: 021 668 59 19 sau 0755 769 043, email: bucuresti@stjean.com.
Cu această ocazie, va fi disponibilă cartea Elizabethei Montfort: “Bărbat şi femeie: egalitate sau diferenţă? Ce-mi spune trupul sexuat despre identitatea mea?”, publicată recent la Editura Galaxia Gutenberg, 2014. Într-un limbaj accesibil, sub formă de întrebări şi răspunsuri, autoarea răspunde sfidărilor şi mizelor actuale care se ascund în spatele cuvintelor şi conceptelor legate de gen. Dacă pentru generaţiile mai în vârstă tematica genului frizează ridicolul, constatăm o presiune politică din ce în ce mai mare pentru a introduce această ideologie în bagajul cultural al generaţiilor de elevi şi studenţi de azi şi de mâine… Aşadar, o carte deosebit de actuală şi în acelaşi timp utilă pentru un discernământ responsabil, într-o viziune a persoanei umane unificate.
Între 1999 şi 2004 Elizabeth Montfort a fost deputat în Parlamentul European, în această postură făcând parte din Comisia de Industrie şi Cercetare, din Comisia de Genetică Umană şi din cea a Drepturilor Femeilor. Actualmente, Elizabet Montfort este vice-primar al oraşului Riom (Franţa) şi preşedinte al “Alianţei pentru un nou feminism european”. Este licenţiată în drept, filozofie şi istorie, absolvind studiile la Universitatea Pantheon-Assas (Paris II) şi Paris Sorbonne. A publicat, singură sau în colaborare cu alţi autori, mai multe cărţi pe teme de bioetică, politică şi filosofie, dintre care amintim: La bioéthique entre confusion et responsabilité (2001); Dieu a-t-il sa place en Europe? (2003); L’e-administration. La réforme de l’Etat (2005); Le sens de l’homme (2005); Le genre démasqué. Homme ou Femme ? Le choix impossible (2011); Le genre en questions (2012); De la théorie du genre au mariage de même sexe: l’effet domino (2013).
Desfăşoară o activitate intensă de promovare în societatea actuală a valorilor fondatoare ale civilizaţiei iudeo-creştine. Participă la conferinţe, colocvii şi alte “laboratoare de idei” alături de cadre universitare şi persoane cu responsabilităţi politice şi economice. În 2013 a fost unul din purtătorii de cuvânt ai mişcării La Manif Pour Tous din Franţa. Este una dintre vocile din Occident care reacţionează la nivel intelectual şi politic împotriva răspândirii teoriilor gender în Europa şi a lobby-urilor care le susţin.