Deși, in prezent, atenția internațională este atintita asupra situatiei persecutarii creștinilor și a minorităților din Irak, se spune mai puțin despre atrocitățile similare care au loc în Africa.
Persecutiile care au loc în mod sistematic în Nigeria, din 2009, sunt legate direct de un grup terorist islamist cunoscut sub numele de Boko Haram (care înseamnă: „Educația Vestului este „interzisa” sau este un „păcat”). Numele oficial este Jama‘at ahl as-sunna lidda‘awati wal-jihad (Oameni angajati in învățăturile profetului, pentru prozelitism și jihad). Acest grup brutal a fost infiintat in anul 2002, in Maiduguri, în nordul Nigeriei, de clericul islamist Mohammed Yusuf.
Se estimează că numărul victimelor atacurilor teroriste a trecut dincolo de 20.000 de morți. Multe dintre acestea au fost ucise în timpul adunărilor de rugăciune creștină. În doar prima jumătate a acestui an, 2053 de civili au fost uciși în aproximativ 95 de atacuri (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), conform unor rapoarte detaliate ale mass-mediei, precum și investigaților de teren prezentate de publicatia All Africa.
Teama de atrocități, i-a facut pe oameni să fugă din satele lor. Rev. Michael Walsh, un misionar din Ordinul catolic Sfântul Augustin, care a operat în Nigeria timp de 18 ani, a explicat pentru agentia catolica Zenit, faptul că este de neconceput să se aștepte ca oamenii obișnuiți să se confrunte cu Boko Haram. Grupul terorist are ani de pregătire și armament sofisticat. Chiar și Armata Nigeriana este mai prost inarmata.
Agentia catolica Zenit l-a intervievat in ultimele ore pe Episcopul Stephen Dami Mamza, al Episcopiei Yola, despre gravitatea amenințării cu care comunitățile creștine se confruntă. Răspunsul episcopului a fost fără echivoc: creștinii se confruntă cu pericolul de a fi exterminați în totalitate.
– ZENIT: Există o tăcere evidenta vizavi de ceea ce se întâmplă în Nigeria. Probabil din cauza mai multor războaie „profitabile” din întreaga lume. Puteti sa ne explicati ce se întâmplă?
Episcopul Mamza: Situația din nord-estul Nigeriei este foarte importanta, mai ales în regiunea sudica Borno si in cea nordica Adamawa. Aceste regiuni sunt în mare parte zone dominate de crestini, dar ele au fost invadate de către membrii Boko Haram, inclusiv satul meu natal, Bazza, preluat de Boko Haram în urmă cu aproximativ două săptămâni. Cei norocosi, care au scapat, au fugit în munți și în tufișuri; cei care nu au putut face asta, au fost uciși de catre islamiști. Alții au fost nevoiți să se islamizeze.
Oamenii prinși in munți sunt fără hrană și apă curată și mulți mor de foame. Cei mai mulți dintre cei care au scăpat au ajuns la Yola. Toate parohiile din Yola sunt pline de persoane strămutate. Doar in Catedrala mea avem peste 5.000 de persoane strămutate, înregistrate. Acesti stramutati au nevoie de necesitățile de bază ale vieții.
– ZENIT: Cu ce pericole se confrunta comunitățile creștine în Nigeria?
– Episcopul Mamza: comunitățile creștine din întreaga zona de nord-est se confruntă cu pericolul de a fi exterminați.
– ZENIT: De ce nu există nicio rezistenta locală reală (naționala și oficiala) împotriva Boko Haram?
– Episcopul Mamza: Nu pare a se primi niciun ajutor din partea comunității internaționale. Militarii nostri nu par a controla serios situatia, de teama Boko Haram.
– ZENIT: Boko Haram este legat și finanțat de așa-numitul Califat? Cu alte cuvinte, cum de ei devin atat de puternici?
– Episcopul Mamza: Eu, personal, nu stiu cine finanțeaza Boko Haram, dar pare a fi finantata de către grupuri și indivizi locali și internaționali.
– ZENIT: Care este apelul dumneavoastră și solicitarea catre lume, în această situație? Cum pot oamenii și națiunile sa va ajute?
– Episcopul Mamza: Apelul meu și cererea catre intreaga lume, în această situație, este ca lumea să ne ajute înainte de a fi complet exterminați. Militarii nostri ar trebui să fie sprijiniti să controleze situația. Avem nevoie de ajutoare pentru salvarea celor care sunt strămutati în interiorul țării. Oamenii mor de foame, din cauza bolilor și nu au niciun adăpost.