Organismul uman este reglementat prin mesagerii noștri chimici – hormoni, produși de sistemul endocrin. Cand ne lovește un pericol, de exemplu, glanda suprarenala iși trimite la atac trupele: adica adrenalina. Dintr-o data, devii mai puternic. Simțurile sunt in alerta maxima. Respirația și ritmul cardiac sunt la maximum.
Hormonii regleaza, de asemenea, reproducerea. Glanda pituitara trimite hormonii luteinizanți sa spuna ovarelor sa ovuleze. Pe masura ce foliculul ovarian se maturizeaza, estrogenul spune mucoasei uterului sa se ingroașe. Progesteronul da semnale captușelii uterului sa-l primeasca pe micuțul embrion uman. Daca ovulul nu este fecundat, nivelul hormonilor scade brusc, iar captușeala uterului este lasata sa iasa afara [sub forma ciclului menstrual]. Daca ovulul este fertilizat și embrionul uman se implanteaza in captușeala uterului, estrogenul și progesteronul muncesc impreuna pentru a opri ovulația in continuare, deoarece femeia este gravida.
Contracepția hormonala artificiala imita efectul combinat estrogen-progesteron pentru a preveni ovulația. Ceea ce nu auziți, de obicei, din partea unor grupuri, cum ar fi Planned Parenthood, este faptul ca pilulele contraceptive conțin hormoni sintetici. Organismul uman nu gestioneaza hormonii sintetici la modul la care ii gestioneaza pe cei naturali.
Și nici mediul inconjurator.
Deși Life Issues Institute nu are nici o poziție cu privire la contracepție, totuși, noi credem ca femeile ar trebui sa știe cat mai mult posibil despre efectele lor. Neliniștile celor preocupați de salvarea mediului inconjurator cu privire la hormonii sintetici nu sunt de data recenta. Dar, in timp ce site-ul Planned Parenthood avertizeaza cu privire la produsele chimice sintetice din produsele cosmetice, o cautare pe site-ul lor nu arata ca ar exista o asemenea ingrijorare și cu privire la hormonii sintetici din pilula, afara de trimiterea la un experiment din 1953.
O anume parte din ceea ce corpul uman nu consuma este eliminata, inclusiv estrogenul sintetic din contraceptivele hormonale, etinil-estradiol (EE2). Oamenii de știința din intreaga lume testeaza apele uzate pentru efectele EE2 asupra faunei acvatice. Desigur, EE2 nu sunt unicele chimicale la care peștii (sau oamenii) sunt expuși, dar acesta a fost identificat drept cel mai puternic estrogen sintetic din apele uzate și este considerat un „perturbator endocrin” (perturbator hormonal) și contaminant tot mai ingrijorator.
EE2 este mult mai rezistent la tratarea apelor uzate decat estrogenul natural și in final se varsa in rauri și lacuri. Studii vin sa documenteze efectele acestei substanțe chimice pe animale acvatice, chiar și in parți pe trilion. Oamenii de știința au observat modificari ale organelor sexuale la peștii de apa dulce de sex masculin, expuși la EE2. Masculii arata ca femelele. Țesut ovarian a fost gasit in pești de sex masculin. Comportamentul de imperechere s-a schimbat. Unii masculi produc oua, nu sperma. Femelele produc oua, ca intotdeauna, dar ratele de supraviețuire au scazut. In grade diferite legate de expunere, schimbarile au dus la eșec reproductiv. La unele specii, populația de studiu a pierit.
Aceste observații provin de la un studiu al Universitații din Vermont, dar mulți alții au constatat aceleași efecte, inca de la sfarșitul anilor 1970. In noiembrie 2012, Parlamentul European a luat in considerare chiar o propunere de reglementare a EE2 care ar reduce abrupt nivelul de poluare. Sub presiune politica, industriala și economica, au votat impotriva.
Ne-am uitat la contribuția pe aceasta tema a promotorilor contraceptivelor hormonale și nu am fost surprinși. In editorialul Birth Control Hormones in Water: Separating Myth From Fact, publicat in Contraceptive Journal, se menționeaza faptul ca estrogenul sintetic nu este singurul perturbator endocrin sau chiar singurul compus estrogen din apele noastre. Acest lucru nu a fost pus niciodata la indoiala. Dar autorii minimalizeaza dovezile, pentru ca ele pun sub semnul intrebarii contraceptivele: „Deoarece contraceptivele ajuta femeile sa-și protejeze sanatatea și sa-și spațieze nașterile, utilizarea oricarei metode contraceptive sigure și eficiente este in cele din urma un bun pentru femei, pentru familiile lor și pentru mediul inconjurator”.
Deci, un produs chimic care dauneaza faunei salbatice e sa fie folosit pentru ca previne un presupus pericol mai mare pentru mediu: copiii?
Ideea ca oamenii sunt viermii din marul ecosistemului nu este nici ea noua. La limita, unii cer extincția voluntara a oamenilor. Dar, in ciuda impactului demonstrat a EE2 asupra mediului, marea masa a ecologiștilor promoveaza pur și simplu pilula pentru rezolvarea a ceea ce ei considera cea mai mare problema a planetei: prea mulți oameni. Este o abordare de tip „scopul scuza mijloacele”.
Ipocrizia este uluitoare. Daca vina nu ar aparține contracepției corecte politic, ar fi existat un protest total al cercurilor ecologiste. S-ar opri din imbrațișarea copacilor și s-ar lansa intr-o campanie la nivel mondial pentru a elimina utilizarea compusului. Insa ecologiștii duri n-au lasat niciodata bunastarea oamenilor sa stea in calea agendei lor.
Un serial al emisiunii noastre de televiziune, Facing Life Head-On, a expus riscurile contraceptivelor hormonale asupra sanatații femeilor. Unul dintre oaspeții mei, care este pro-avort, a fost intr-atat de preocupata de implicațiile hormonilor sintetici asupra sanatații femeilor incat a devenit o susținatoare entuziasta a planificarii familiale naturale. Ingrijorarea este justificata. Numai incepand cu vara anului trecut, Bayer Pharmaceuticals platise 1,4 miliarde de dolari – cel puțin – in procesele intentate impotriva produselor sale pentru controlul nașterii Yaz, Yasmin și Ocella. Impreuna cu dr. Willke am scris despre problemele de sanatate pe care acestea le creeaza, intr-un buletin informativ precedent.
Ipocrizia celor care promoveaza avortul nu este noua. Așa-numitii activisti „pro-choice”/„pro-alegere” inchid ochii la suferința milioanelor de femei din China care sunt torturate brutal de catre poliția populației. Problema mediului versus copii este un alt capitol din cartea lor.
Stiri © Asociatia Provita Media