back to top

La București, campania „40 de Zile pentru Viață” merge înainte

40dezilepentruviatabucuresti_mar2016La București, continua Campania „40 de Zile pentru Viața”, in fața Spitalului „Filantropia”, o activitate care aduna impreuna creștinii, timp de 40 de zile, pentru rugaciune, post și veghe pașnica, pentru a se pune capat omorarii pruncilor nenascuți. Participanții care vin zilnic sa vegheze, in numar mai mic sau mai mare, se roaga ca pruncii nenascuți sa ajunga sa se nasca, ca mamele și tații lor sa-i primeasca la sanul lor.

Ne rugam pentru schimbarea minții și inimii oamenilor

Campania se intemeiaza pe o activitate de veghe, post și rugaciune zilnica timp de 12 ore, de la 7.00 la 19.00, vizavi de Spitalul „Filantropia”. La fiecare ora vin alți voluntari, care se roaga aici impreuna pentru salvarea vieții pruncilor nenascuți. Prin aceasta acțiune inedita, oamenii, trecatorii sunt scoși din cotidianul vertiginos, sunt sensibilizați prin mesaje de mare incarcatura sufleteasca. Mare parte din ei iși dau seama de scopul acțiunii in momentul in care citesc ce scrie pe afișele și posterele de acolo:  „Fiecare viața este un dar de la Dumnezeu”, „Zambește, mama și tata au ales viața!”, „Viața este viața, apar-o!”, „Viața este o bogație, pastreaz-o!”, „Dreptul la viața al omului este garantat”.  Drept urmare, mulți trecatori ii incurajeaza pe participanții la veghe sau reacționeaza plini de  interes, ascultand opiniile voluntarilor.

Au fost și oameni care au intrebat nedumeriți: „Vreți sa schimbați legea avortului, sa bagați mamele in pușcarie?” „Nicidecum, a fost raspunsul voluntarilor. Ne rugam pentru schimbarea minții și inimii mamelor, a taților și a celor din jurul lor. Fiecare in mod individual e bine sa-și dea seama de acest lucru”. Conștiințele se pot schimba in urma schimbului de pareri, in urma unui simplu dialog. Poate nu imediat, dar puterea rugaciunii catre Domnul nostru, catre Maica Domnului este mare, aceasta ar fi una din explicații. In chip absolut minunat, intrebarile curg dinspre strada spre voluntari și nu invers.

La rugaciune participa frecvent și femei care au facut avort. Unele spun: „Am venit aici in semn de penitența”. Alte femei, care treceau prin preajma, dupa ce au aflat care este scopul șederii voluntarilor acolo, au intrebat: „Și noi, noi ce putem face?” Raspunsul a fost: „Veniți alaturi de noi!”

Bucureștiul, la mijloc de campanie

In ziua de marți, 1 martie, in sala de ședințe a Bisericii „Sfantul Vasile cel Mare” din str. Polona nr. 50, au fost rememorate momentele importante ale acestei veghi, marcandu-se, astfel, mijlocul campaniei. Au fost vizionate secvențe filmate ale acestei activitați, remarcandu-se marturiile participanților. S-a desprins din acest film viziunea organizarii campaniei de catre un nucleu de organizatori, oameni nelipsiți in strada, cate 12 ore pe zi, dna Florentina Bratosin și dl Dragoș Teodorescu, doi oameni plini de devotament și delicatețe, inarmați cu rabdare, in orice moment oferind un  cuvant bun celor care li se alatura zilnic, ora de ora, la rugaciune in strada. In jurul lor lumea s-a adunat, numarul participanților a crescut  mereu.

Alaturi de acești oameni neobosiți, se afla doamna dr. Maria Dunca-Moisin, președintele Asociației Medicilor Catolici, care a mobilizat oamenii și, cel mai important lucru dintre toate, prin munca de consiliere pe care o duce, ca medic de familie, continua sa salveze vieți de prunci nenascuți. Domnia sa aduce o marturie tulburatoare despre consilierea in criza de sarcina, absolut necesara astazi, in Romania:„Uneori doar un cuvant de incurajare poate schimba intenția unei femei de a avorta, dar de multe ori este nevoie sa parcurgi impreuna cu ea un drum lung și așa ajunge mama impreuna cu pruncul ei nenascut sa fie parte din viața ta”. Doamna doctor se refera apoi la unul dintre sutele și poate miile de cazuri de mamici pe care le-a consiliat: „Am simțit ca trebuie sa-i fiu alaturi și acestei mame pentru ca fusese parasita tocmai de aceia care ii erau cei mai apropiați. Dupa o vreme, dupa ce Iulia se nascuse, mama mi-a scris aceste randuri: «…dar adevarul este ca va datorez totul pt Iulia».”

Dr. Anca Cernea a vorbit despre faptul ca avortul, indiferent ca este legal sau ilegal, continua sa puna viața femeilor in pericol. De asemenea, dr. Cernea s-a referit și la consilierea spirituala a taților, nu numai a mamelor, la faptul ca in procesul spovedaniei, poate ar trebui intrebați și barbații daca au fost partași sau nu la un avort, pentru ca, in cele din urma, avortul nu o afecteaza doar pe mama, ci se rasfrange negativ asupra intregii familii in care acesta se produce.

Pe gardul Muzeului Țaranului Roman, vizavi de Spitalul Filantropia, au fost expuse o serie de placate ce prezinta momente importante din viața bebelușului in burtica mamei, materiale informative realizate cu sprijinul Asociației Medicilor Catolici.

Istoria Campaniei „40 de Zile pentru Viața”  

Prima campanie „40 de zile pentru viața” s-a desfașurat in localitatea americana Bryan-College Station din statul Texas, in 2004, și a fost condusa de David Bereit. La acea campanie au participat 1000 de oameni și a avut ca rezultat scaderea avorturilor cu 28 la suta la nivel local.

De la lansarea sa in mod oficial, simultan, in mai multe orașe din SUA, in 2007, mișcarea s-a extins rapid in toata lumea: in Canada, Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, Austria, Columbia, Nigeria, Argentina, Noua Zeelanda. Potrivit site-ului oficial https://40daysforlife.com/, la aceasta mișcare participa astazi 675.000 de voluntari din 607 orașe din 32 de țari. Pana in prezent, prin munca voluntarilor, au fost salvați 11.165 de copii, un numar de 127 de medici ginecologi care fac avorturi și lucratori medicali au renunțat la activitatea lor, iar 69 de centre, unde se faceau avorturi, s-au inchis.

Și in Europa de Est, in țari precum Polonia, Ungaria, Croația, Slovacia, Rusia, Belarusi, Armenia, Gruzia și, de cațiva ani și in Romania, ca sa enumeram doar cateva, s-a extins aceasta campanie, care a salvat deja mii de vieți. In Gruzia, spre exemplu, in primavara anului 2011, acțiunea de 40 de zile s-a petrecut in fața sediului parlamentului.

In Romania, campania s-a tinut la Cluj, Timisoara si Nasaud. Din 10 februarie 2016, avem o asemenea campanie și la București și ne rugam Domnului ca ea sa ajunga la cat mai multe ediții.

Larisa Iftime

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai recente articole