back to top

Macedonia: modificările aduse legii avortului, constituționale

Curtea Constituțională a Macedoniei a declarat constituționale modificările aduse legii avortului din această țară, conform BalkanInsight. Judecătorii au stabilit că amendamentele, adoptate în 2013, nu interzic avortul la cerere ci doar „reglementează procedurile”.

Câteva ONG-uri pro-avort internaționale sesizaseră Curtea Constituțională, pe motiv că noile reglementări ridică o barieră fizică, administrativă și de timp nejustificată asupra femeilor însărcinate.

Amendamentele obligă femeia care solicită „întreruperea sarcinii” să o facă în scris, apoi să primească o consiliere de specialitate, să informeze partenerul/soțul și să parcurgă o perioadă de așteptare pentru a lua decizia fără a fi presată de timp. De asemenea, femeia nu poate solicita un al doilea chiuretaj în mai puțin de un an de la primul.

Curtea a luat decizia cu majoritate de voturi, sprijinindu-se pe articolul 42 al Constituției, care obligă statul să protejeze maternitatea și copilăria.

Opiniile în interiorul instanței au fost împărțite între judecători. Sali Murati a explicat că este „total împotriva avortului” și că acesta nu privește doar mama, ci și  tatăl, familia lărgită și societatea. „Trebuie să protejăm copilul nenăscut, a cărui viață începe când embrionul se formează”. Natasha Gaber Damjanovska, de cealaltă parte, a criticat schimbările aduse legii despre care spune că „pun noi limite dreptului femeii de a alege” și „discriminează împotriva femeii însărcinate”.

În Macedonia se fac anual 30.000 de avorturi, în timp ce se nasc doar 24.000 de copii.

Printre ONG-urile care au depus sesizarea sunt incluse Asociația pentru Educație Sănătoasă HERA, think tank-ul REACTOR și Comitetul macedonean Helsinki pentru Drepturile Omului.

Acestea au afirmat că nu vor renunța la contestarea mai departe a legii, folosind „orice mecanism internațional pentru a proteja femeia însărcinată”. (Notă: nu este clar care ar putea fi aceste mecanisme, de vreme ce politicile privind sănătatea și familia sunt atribute suverane ale statelor, chiar și în UE. Va fi interesant de observat situația, dat fiind că organizațiile pro-avort sunt campioane ale mistificării și distorsionării dreptului internațional și drepturilor omului, folosindu-se de puterea mediatică și financiară pentru a-și impune ideologia criminală.)

De notat că în 2009, guvernul condus de Nikola Gruevski a lansat o amplă campanie media contra avortului, sprijinită de Biserica Ortodoxă Macedoneană. Același guvern a demarat în 2014 un proiect constituțional de definire a căsătoriei naturale prin Constitutie. Există voturi suficiente pentru adoptarea lui.
PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări