Maternitatea de subtituție duce la comercializarea ființelor umane, femei și copii. Prețurile pentru un copil născut prin surogație variază între 75.000 și 170.000 USD.
Luni, 23 noiembrie, Comitetul pentru Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Sustenabilă din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei se va reuni la Paris. Printre subiectele de pe agenda zilei se numără și raportul privind maternitatea-surogat, intitulat „Drepturile omului și probleme etice legate de surogație” („Human Rights and ethical issues related to surrogacy”).
Acet raport este prezentat de senatorul belgian Petra de Sutter, de profesie ginecolog și șef al departamentului de medicina reproducerii (!!) de la Spitalul Universitar din Gent, unul din cele 4 spitale belgiene care practică surogația maternală, în ciuda lipsei unui cadru legal pentru aceasta în Belgia.
De Sutter și-a exprimat opinia ca raportor asupra acestui subiect într-un interviu oferit ziarului belgian La Libre în 3 februarie 2015, declarând că „sunt în favoarea reglementării liberale a surogației, dar însoțită de o interzicere a oricăror forme de surogație comercială”. Noi însă apreciem acest lucru ca imposibil, între cele două existând o relație strânsă, așa cum arată juristul francez Claire de la Hougue în raportul „Maternitatea surogat și drepturile omului. Analiză a problemelor umane, legale și etice”:
Exemplul puținelor țări care au decis să admită și să reglementeze maternitatea surogat arată cum caracterul non-comercial al practicii este iluzoriu. În Anglia, de exemplu, numai o compensație rezonabilă este permisă, dar întrucât nu există niciun control eficient, aceasta este de multe ori atât de mare încât, practic, constituie o plată. Mai mult decât atât, maternitatea de substituție reglementată și neremunerată nu va satisface niciodată cererea, atât din cauza faptului că nu vor fi niciodată suficiente femei voluntare, dar și pentru că, în cele mai multe cazuri candidații nu vor îndeplini condițiile legale menite să protejeze mamele purtătoare și copiii.
Mulți cetățeni britanici merg deja în străinătate, în special în India, pentru a obține copii: din zece copii născuți de mame surogat, unul este născut în Marea Britanie, restul în străinătate. Deoarece cererea depășește oferta, este inevitabil, dacă maternitatea surogat nu este completinterzisă – inclusiv în consecințele sale – ca unii oameni să recurgă la ea în străinătate, participând astfel la exploatarea femeilor și obiectificarea copiilor. Nicio protecție nu poate fi suficientă pentru că maternitatea de substituție este, în sine, o încălcare a demnității umane, atât pentru mamă cât și pentru copil.
Petra de Sutter (care, în ciuda numelui, este un transsexual, ceea ce ne face „ușor confuzi” în ce privește atribuirea unor pronume) ne prezintă, cu alte cuvinte, proverbialul cal troian cu scopul de a face surogația acceptabilă și deplin legală. Aceasta este tactica felierii salamului, probată și în cazul avortului – întâi legiferează doar niște circumstanțe excepționale cu parfum de altruism, iar apoi lucrează la lărgirea interpretărilor legii, în așa fel încât gradual să ajungă la situația când surogația va deveni banală și complet acceptată în toate cazurile.
În anul 2011 Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu caracter de recomandare care solicită „statelor membre să recunoască problemele grave ale surogației, care constituie o exploatare a corpului femeii și a organelor sale reproductive”.
Într-adevăr, așa cum am arătat în numeroase materiale publicate pe blogul nostru, mama-purtătoare sau mama-surogat, sub aparența altruismului și binefacerii, este o acțiune care presupune tranzacționarea unui copil fabricat la comandă și o închiriere a femeii care urmează să nască, totul în beneficiul cuplului sau persoanei beneficiare.
Mai mult încă, acest copil este privat deliberat de mama sa, cu toate că documente internaționale obligatorii precum Convenția Drepturilor Copilului stipulează clar că „fiecare copil are dreptul de a-și cunoaște și de a fi crescut de părinții săi.” (article 7.1). Ne întrebăm, care copil ar accepta de bunăvoie să se despartă, la naștere, de mamă?
În vederea discuțiilor de luni din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, inițiativa „No Maternity Traffic” (Fără trafic de maternitate) a Uniunii Internaționale pentru Abolirea Surogației, în care este parte și organizația românească PRO VITA București, a adresat dlui Valeriu Ghilețchi, deputat din republica Moldova și președinte al Comitetului pentru Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Sustenabilă din APCE, o scrisoare prin care solicită condamnarea fără echivoc a practicii maternității de substituție.
Într-adevăr, ceea ce are Europa cu adevărat nevoie este o interzicere completă a surogației maternale, o practică grav imorală INDIFERENT de circumstanțe și remunerație, care încalcă demnitatea ființei umane în modul cel mai radical cu puțință. Și, deși principalele organizații feministe sunt conștiente de amenițările pe care surogația le pune drepturilor femeii, grupuri de presiune ale homosexualilor insistă pentru legiferare, dat fiind că astfel de cupluri, în țările în care a fost legiferată „familia” unisex, pot avea acces nelimitat la ceea ce, de fapt, sunt copiii altor oameni, pe care ei și-i însușesc…
În luna mai a acestui an, chiar la Bruxelles a avut loc evenimentul „Bărbații au copii”, un târg de copii dedicat „familiilor” de bărbați homosexuali, care și-au putut negocia așa-zisul „drept de a avea un copil” direct cu firmele de surogație, conform unui mercurial variind între 76.000 și 171.000 dolari.
Ne așteptăm ca Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cea mai veche organizație europeană și brațul legislativ al Curții Europene a Drepturilor Omului, să ia o poziție adecvată în această problemă.
În ce privește România, reamintim că țara noastră nu are o lege a reproducerii asistate, după ce 3 sau 4 tentative de reglementare au eșuat. Surogația în România este tolerată și se practică pe criteriul „ce nu este interzis expres este permis”. Această „junglă reproductivă”, în care am încercat și noi să facem lumină cât s-a putut, trebuie cumva defrișată, chiar dacă ne temem că interesele comerciale majore ale clinicilor de FIV vor avea întâietate asupra drepturilor și demnității personale…
Mai multe detalii și raporte pe tema „Mamei purtătoare” găsiți la www.mama-purtatoare.ro.