back to top

Marea Britanie: Adolescentele vor avea acces liber şi gratuit la pilula de a doua zi

anticonceptionale Noua lege a sănătăţii publice din Marea Britanie le va permite adolescentelor acces liber şi gratuit la oricât de multe pilule de a doua zi, pilule care conţin o substanţă ce produce avort în stadiu timpuriu.

Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (NICE) din Marea Britanie a recomandat ca asistentele medicale şi farmaciştii din şcoli să poată elibera gratuit pilula de a doua zi, adăugând că adolescenţii ar trebui să aibă liber acces şi la prezervative în şcoli, licee şi cluburi de tineret.

 Citeşte şi: Un farmacist declară că pilula de a doua zi este periculoasă pentru adolescente

Ar fi pentru prima dată când femeile au acces neîngrădit şi în masă la pilula de a doua zi, care conţine o substanţă puternic cancerigenă.

Recomandarea datează de patru ani, dar Ministerul britanic al sănătăţii a refuzat să o pună în practică până acum.

Prof. Mike Kelly, Directorul Centrului de Sănătate Publică de la NICE a subliniat că există dovezi clare că disponibilitatea de mijloace contraceptive reduce rata de sarcini nedorite. Recomandările NICE au ca scop oferirea de consiliere şi sprijin tinerilor fără a-i judeca.

Însă o cercetare americană recentă demonstrează că accesul liber la pilula de a doua zi este o strategie riscantă. Prof. James Trussell, de la Universitatea Princeton, a declarat pentru Societatea Americană de Medicină Reproductivă că aceasta le face pe femei mai predispuse la sex neprotejat, deoarece consideră pilula de a doua zi ca pe o plasă de siguranţă.

Criticii acestei măsuri mai spun şi că aceasta favorizează promiscuitatea. Norman Wells, reprezentantul unei organizaţii pentru educaţie, a opinat că măsura nu face decât să expună adolescenţii la un risc crescut de contractare a bolilor cu transmitere sexuală şi la probleme emoţionale. (The Christian Institute, 27 martie 2014 / în românește de Știri pentru Viață)

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări