back to top

Marea Britanie: Un pas mai aproape de „copilul cu 3 părinți”

Savanții britanici care consiliază autoritățile guvernamentale au decis că procedurile FIV (fertilizare in vitro) care ar putea fi folosite pentru a „crea” copii cu trei părinți nu sunt „nesigure” și au cerut trecerea la experimentarea pe embrioni umani, informează Daily Telegraph. Industria FIV zorește acum guvernul să adopte legislația necesară pentru această practică.

Autoritatea pentru Fertilizare Umană și Embriologie (The Human Fertilisation and Embryology Authority – HFEA) afirmă că a examinat date „voluminoase” și a ajuns la concluzia că tehnicile nu sunt „nesigure”, ba chiar că ar putea fi „potențial folositoare”.

În controversata procedură, nucleul ovulului și ADN-ul mitocondrial sunt luate de la două femei diferite, în cazul în care femeia care furnizează ovulul are o afecțiune care alterează calitatea propriilor mitocondrii – structuri celulare care produc mare parte din energia necesară celulei. Tehnica, dezvoltată de cercetătorii britanici, este actualmente interzisă, dar susținătorii vor modificarea legii.

copil-3-parinti-Child-DNA-3-parents-Designer-Babies

Noua procedură ar duce la „crearea” (în fapt, obținerea, dacă avem în vedere că crearea vieții este exclusiv atributul lui Dumnezeu – n. red. CV) de copii cu ADN de la 3 persoane diferite. Criticii au avertizat că s-ar putea ajunge astfel la copii fabricați „după rețetă”.

Guvernul britanic a demarat o procedură de consultare publică în luna februarie, deschizând calea către reglementarea acestor proceduri pentru uz clinic. Marea Britanie ar urma astfel să devină prima țară din lume care adoptă astfel de legislație.

Cele două tehnici implicate, transferul de lujer matern (Maternal Spindle Transfer, MST) și transferul pronuclear (Pronuclear Transfer, PNT) presupun înlocuirea mitocondriilor „defecte” ale unei femei cu cele sănătoase din ovulul donat de altă femeie.

Astfel, HFEA a confirmat rezultatele a două studii proprii anterioare, din 2011 și 2013. „Opinia grupului de experți este aceeași: că ambele tehnici a potențialul de a fi utilizate pentru pacienții cu afecțiuni cauzate de ADN-ul mitocondrial”, a declarat profesorul Robin Lovell-Badge.

Profesorul Peter Braude, de asemenea membru în comitet, a afirmat că există deja o listă de așteptare cu femei doritoare să beneficieze de procedură. Ministerul Sănătății a estimat inițial că doar circa 10 copii cu trei părinți genetici ar urma să se nască anual, dar că numărul ar putea crește ulterior până la 125 per an.

Copiii născuți astfel nu vor avea dreptul de a descoperi identitatea celui de-al „treilea părinte”.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai recente

Cele mai citite