back to top

„Martiri pentru iubire”: mărturia preoţilor ucişi de nazişti

Boves_bernardi_e_don_ghibaudo Un volum dedicat martirilor creştini – la Salonul internaţional de carte de la Torino, care s-a încheiat pe 18 mai 2015 în capitala regiunii Piemont din Italia. Autoarea volumului intitulat „Martiri pentru iubire” (Martiri per amore), Chiara Genisio, porneşte de la două figuri ale locului: preotul Giuseppe Bernardi şi Mario Ghibaudo, ucişi pe 19 septembrie 1943 la Boves de trupele germane, în timpul primei ocupaţii naziste în regiunea piemonteză.

S-a implicat foarte mult în păstrarea vie a memoriei celor doi predecesori actualul paroh din Boves, părintele Bruno Mondino, a cărui cuvânt este prezent în postfaţa cărţii. Mărturia eroică a protagoniştilor şi impactul acesteia pentru localnici, au fost cheile de inspiraţie pentru izvoditoarea lucrării. Chiara Genisio, într-un interviu pentru redacţia Radio Vatican:

M-am ocupat de aceasta ca jurnalistă a ziarului catolic „Avvenire”. Editura Paulină au citit un articol de-al meu despre cei doi preoţi şi au crezut că poate fi o istorie frumoasă de povestit: figura celor doi preoţi – martiri ai sistemului nazist – unul de aproape 50 de ani şi altul puţin peste 20, morţi în timpul masacrului în timp ce-şi salvau credincioşii din parohie şi concetăţenii lor, putea să fie un exemplu pentru toţi. În acest fel a văzut lumina tiparului această carte, cu ajutorul locuitorilor locului, care au adunat în aceşti ani foarte multe mărturii ale acelei zile tragice de 19 septembrie 1943, primul masacru nazist din Italia. În acest fel, am reuşit să împărtăşesc ce s-a petrecut în acea zi şi cine sunt cei doi eroi: doi preoţi normali, dar care într-un moment dramatic al vieţii lor şi a ţării au rămas acolo unde trebuiau să rămână.

Ca doi adevăraţi păstori, care au rămas să-şi protejeze turma, până la sacrificiul cu propria viaţă – este analogia cu învăţătura lui Isus  fir narativ al cărţii şi cauză de beatificare a celor doi preoţi martiri.

Pentru oamenii din parohia Boves şi pentru mulţi alţii, ei sunt deja sfinţi – continuă autoarea– pentru că unul dintre semne este acela că ei, îmbrăcaţi în sutană neagră, au fost urmăriţi de naziști şi ochiţi chiar în momentul în care tânărul preot Mario Ghibaudo, vice-paroh, binecuvânta corpul unuia dintre credincioşi ucis în mâinile unui nazist.

Memoria celor doi păstori este a multor alţi preoţi, episcopi sau persoane consacrate, care au fost mărturisitori ai credinţei pentru locul în care şi-au desfăşurat misiunea. Prin moartea lor, ei au predicat oamenilor „lecţia iubirii”. Aceeaşi autoare:

Se poate spune că după masacru, comunitatea din Boves s-a născut a doua oară, deoarece pe urmele acestor doi preoți, enoriaşii au parcurs drumul iertării și nu pe cel al urii. La Boves, care este un oraş cu puţin peste 10 mii de locuitori, din inima regiunii Piemont, a fost locul în care s-a construit prima Şcoală a păcii. Iar de la ei, ajunge un mesaj pentru întreaga lume: „este posibil şi necesar să construim pacea”!

Comunitatea a continuat să-şi pună întrebări, a încercat să descopere semne de speranţă și de bine, deschizând recent un proces de conciliere cu comunitățile bavareze.

Radio Vatican, 18 mai 2015

Re(d)acționarul
Re(d)acționarul
Texte preluate din alte surse și anunțuri ale redacției.

Cele mai citite postări