back to top

NOI CONSTRUIM CATEDRALA!

catedrala-mantuirii-neamuluiClara Râpan

Mesajul tendentios al mass mediei din ultimi ani, si-a atins de curand, un scop precis: oprirea alocarii de fonduri de la bugetul de stat pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

Sigur ca parerile pe acest subiect sunt diferite si auzim des in mass media sume care par extrem de mari legate de costurile constructiei catedralei: 100 mil Euro…

Totusi, catedrala aceasta in care tot lovesc unii, nu este mai scumpa decat, spre exemplu, marele Stadion National „Lia Manoliu” (care a costat peste 200 mil Euro): un loc in care eu si probabil multi dintre romani nu vom ajunge niciodata, pentru ca nu ne intereseaza in mod deosebit ceea ce se intampla acolo. Si chiar daca ne-am dori sa vizitam astazi aceast stadion „mai scump decat catedrala”, este inchis…de ISU. Sportul are promotorii si sustinatorii lui, foarte iubiti de mass media, ceea ce a facut ca o astfel de investitie sa fie laudata si promovata ca fiind necesara si binevenita. Sustinatorii constructiei Catedralei se aud foarte rar in mass media si doar in situatia in care e necesara batjocurirea publica a celor care indraznesc sa spuna ceva „de bine” despre acest proiect.

Dar ce inseamna 100 milione euro pentru  Romania ? Din sumele vehiculate de presa, am aflat cu totii ca totalul spagilor din dosarul „Microsoft” au fost… cam cat o catedrala! Sunt publice sumele care reprezinta profit pentru mari companii care se imbogatesc din banutii nostri si din resursele Romaniei: OMV Petrom (petrolul Romaniei), E-on (distributia de gaz si energie electrica), Holzindustrie Schweighofer (prelucratorul lemnului din padurile Romaniei) sau BCR (cea mai profitabila banca din Romania). Oricare dintre aceste mari companii ar putea construi din profitul obtinut in Romania cate o catedrala in fiecare an si tot le-ar mai ramane bani suficienti pentru constructia palatelor actionarilor lor din Germania sau Austria. Si asta inseamna ca nu sunt bani in  Romania  pentru o singura catedrala? Ati auzit vreo mare companie straina dintre cele care fac mari profituri in  Romania  ca sustine macar la modul declarativ constructia catedralei, ca doneaza 1 E pentru activitatile sociale ale bisericii? Toate companiile au dreptul de a redirectiona 20% din profitul urias catre ONG-uri sau activitati sociale, dar sumele acestea raman de obicei tot „in curtea lor” caci isi infiinteaza propriile fundatii ca sa cheltuie banii …eficient (va sunt cunoscute cutiutele de langa casele de marcat de la Lidl sau la Mc Donalds care va indeamna sa faceti o fapta buna prin intermediul fundatiei lor si mai nou, am aflat cu totii ca banii adunati de unele televiziuni pentru victimele da la Colectiv…n-au prea ajuns la victime).

Si daca tot vorbim de „lupul moralist” al zilelor nostre – televiziunile care critica biserica si au mereu cate un subiect „incendiar” despre „afacerile bisericii”- stiti ca cifra de afaceri a ProTV-ului pe 2014 a fost …ceva mai mare decat bugetul pentru catedrala? Stiti ca televiziunile mari din  Romania  au afaceri care insumeaza peste 200 mil euro anual? Sunt cifre publice. Sigur ca profitul lor este ceva mai mic: 3-7 milioane de Euro anual (adica, au un rofit mare si dupa ce au scazut salariile si indemnizatiile foarte mari ale crainicilor si moderatorilor care comenteaza veniturile modeste ale Bisericii). Si televiziunile au, binenteles, fundatiile lor prin care realizeaza …o fapta buna pe an sau diverse campanii prin care strang bani de la altii pentru o cauza nobila si …pentru o buna publicitate, tot dupa regulile economiei de piata. Iar la evenimentele caritabile, dupa un discurs care emotioneaza privitorul pana la lacrimi, orice moderatoare „celebra” se va afisa la luxoasa petrecere mondena – pentru care se cheltuie o buna parte din banii adunati din donatii – purtand o geanta „de firma” care costa cat masa pe 1 saptamana pentru 300 de copii la Valea Plopului si cat vreo 10-20 de mantii arhieresti despre care tocmai a comentat „moralizator” in vreo emisiune de „stiri”.

Daca sunt atatia bani in  tara  asta pentru afaceri extrem de profitabile, pentru pensii speciale foarte mari, chiar nu sunt bani pentru ca noi, ortodocsii platitori de impozite, sa avem o catedrala? Sigur ca nu mai e la moda sa construim ceva pentru „majoritari” din banii statului, totusi, sute de ani s-au jertfit pentru tara si biserica ei stramosi de-ai nostri majoritar ortodocsi; bunicii nostri ortodocsi au fost „majoritari” la Canal, la Gherla, la Aiud si pe fronturile din cel de-al doilea razboi mondial, fratii si copiii nostri „majoritar ortodocsi” au murit in ’89! Macar jertfa inaintasilor nostri sa merite ca generatia aceasta sa construiasca in Bucuresti o catedrala mai mare decat cea pe care au putut-o construi romanii de acum 400 de ani pe cand plateau tribut Imperiului Otoman, iar coruptia functionarilor statului era …probabil tot la nivelul celei de acum. Daca bugetul aloca mari sume de bani pentru constructia de autostrazi si stadioane la standardul vremurilor de astazi, macar sa avem si noi dreptul ca din impozitele platite de o majoritate ortodoxa sa se contruiasca o catedrala care sa spuna despre poporul roman ca „isi iubeste Biserica” si nu se zgarceste sa contruiasca cel mai frumos lacas pentru Dumnezeu! Cum credeti ca ar reactiona evreii din toata lumea daca li s-ar permite sa recontruiasca Templul din Ierusalim? Oare ar batjocori prin mass media pe cei care ar sustine acest proiect? Oare ar blama un intreg popor pentru ca s-ar intoarce la o maretie de acum 2000 de ani, intr-o lume in care vremea constructiilor religioase monumentale a trecut si nu mai e importanta religia unei majoritati? Dar parlamentul si guvernul turc, credeti ca va dezbate prea mult oportunitatea trimiterii de fonduri pentru constructia unei mari moschei in Bucuresti?

Haideti sa luam un exemplu mai apropiat de tara noastra: Polonia, o tara UE cu o majoritate de 87% catolici si o constitutie care respecta drepturile minoritatile religioase. In Polonia de astazi, presedintele si primul ministru sunt catolici practicanti si nu se sfiesc sa isi exprime public sustinerea valorilor traditionale ale bisericii lor. Si tot Polonia este o tara care a construit biserici mari in perioada de dupa caderea comunismului: in 2004 polonezii  au construit la Lichen o biserica de 120 m lungime si 77 m latime (cam cat catedrala noastra acum in constructie) si se mandresc ca se numara printre cele mai mari biserici din lume, fara sa spuna cineva ca sunt deja prea multe catedrala imense…din perioada medievala.

Si Serbia si Rusia si Ucraina, toate tarile din jurul nostru au construit catedrale mari si foarte scumpe, imediat dupa caderea comunismului. Toti cei care ati calatorit in lume, ati vizitat zeci de catedrale catolice, cele mai mari din lume, cu care se mandresc agentiile de promovare a turismului din tarile respective. La capitolul acesta si Bulgaria sta mai bine decat noi, si-au construit o catedrala mare si frumoasa acum 100 de ani.

 
Ce va ramane dupa generatia noastra? Cateva cladiri hidoase cu termopan, sedii de tribunale si institutii financiare? Sau manastirile frumoase, reconstruite si reinfrumusetate in ultimii 25 de ani, de care va bucurati in fiecare vacanta pe bani putini, prin  tara  noastra? Ce constructie minunata va ramane Bucurestiului sec XXI? Stadioane devastate periodic de fani nervosi sau doar renovate pe bani multi la 20-30 de ani, pentru ca nu mai corespund normelor? Si daca a ingaduit Dumnezeu ca multi dintre noi sa-si contruiasca locuinte mari, frumoase, scumpe si dupa standardele secololui XXI, oare n-ar trebui sa aducem si catedrala in secolul acesta XXI? O data la 400 de ani, oare nu-si poate construi un popor o catedrala?
 
Este timpul ca fiecare sa isi puna sincer niste intrebari legate de constructia catedralei, indiferent de antipatiile pe care le puteti avea in legatura cu oamenii care administreaza astazi averea bisericii noastre (fiecare va da socoteala lui Dumnezeu pentru ce face). Pe cine intereseaza astazi cine si cum a administrat „averea bisericii” cand s-a construit Curtea de Arges sau Putna sau Cozia sau Hurezi sau Agapia sau  Bistrita sau Tismana sau Trei Ierarhi? Si n-or fi fost bisericile acestea, la vremea lor … prea mari, prea scumpe? Sau n-or fi fost si atunci destui saraci care sa fi fost mai bine hraniti si sa fi stat intr-un bordei mai mare cu banii care s-au cheltuit pentru constructia acestor biserici? Ce spune Mantuitorul lui Iuda care isi facea griji pentru saraci atunci cand „s-a risipit” mirul cel scump al Mariei Magdalena? „Ca pe saraci intotdeauna ii veti avea cu voi, dar pe Mine nu Ma veti avea intotdeauna” (Ioan 12). Oare chiar nu merita sa „risipim” pentru Biserica lui Hristos? Daca nu vom mai avea timpul acesta de acum,  in care sa se poata construi? Daca NOI nu contribuim la constructia catedralei, fara fonduri, va ramane doar o ruina trista si rusinea noastra in fata nepotilor nostri peste ceva ani.
 
Va dau cateva idei despre cum am putea contribui fiecare dintre noi,  cei deja fii ai Bisericii sau fii „in devenire”, la „mirul cel de pret” pentru Hristos, catedrala noastra!
 
Cat cheltuiti pentru un cadou de aniversare? 50-100 lei? Renuntati anul acesta la un cadou si indemnati prietenii pe care ii invitati sa va trimita cadoul sub forma unei certificat de donatie pentru construirea catedralei. Stiti ca, in  Israel , un cadou de aniversare poate fi „un certificat de plantare a unui arbore”? Verisorul care traieste in SUA intra pe site-ul Fondului National din  Israel  si plateste un certificat intre 18$ si 5000$, dupa buget si dupa importanta prietenului aniversat. Asa s-a infrumusetat Tara Sfanta in ultimii ani si s-a facut gradina in desertul arid si neprimitor!
 
Hai sa facem si noi la fel, cu mijloacele pe care ni le ofera lumea moderna de astazi! Pe site-ul oficial al Patriarhiei exista un link pe care puteti face donatii online platind rapid cu cardul, adica tot atat de simplu precum cumparati online haine, cosmetice si alte lucruri minunate. Aveti posibilitatea de a plati cu cardul un minim de 5 E (adica echivalentul unei prajituri la mall sau a unei beri cu prietenii) dar faceti aceasta…lunar. Sigur ca buzunarul si-l deschide fiecare cat doreste si cat ii permite rangul, nu uitati ca Sfintii Parinti ne invata ca ceea ce dam cu dragoste, Dumnezeu inmulteste cu dragoste …si  celui care da, si celui care primeste. Platind online, e o modalitate mai usoara si mai discreta pentru cei care, din smerenie, doresc sa ramana anonimi in comunitatea lor pentru milostenia pe care o fac: www.construimcatedrala.ro
 
Pentru cei care nu inteleg mecanismele economiei moderne, trebuie sa stiti ca peste jumatate din banii pe care ii donati la constructia catedralei, se vor intoarce tot la bugetul de stat (si vor fi probabil folositi pentru alte constructii „prioritare”), caciBISERICA PLATESTE IMPOZITE mari pe salariile celor 250 de angajati care lucreaza la constructie si toate materialele de constructie achizitionate au TVA care imediat merge la bugetul statului. Aceasta este legea astazi, nu se pot face derogari de la lege, nu se practica scutiri de taxe pentru Biserica (ar fi si acesta un ajutor, dar statul isi primeste „partea” si din donatiile noastre); nu este legal sa construiesti catedrala cu voluntari sau cu preluare de materiale de constructie (fara taxe) din muntii patriei binecuvantate de Dumnezeu cu atatea bogatii; catedrala nu e considerata obiectiv strategic cum a fost candva Palatul Poporului in care „huzuresc” astazi parlamentarii si cu care se mandreste Romania in spoturile de promovare a turismului. Si nici interese legate de mari castiguri nu sunt, ca sa se aplice scutiri de taxe sau anulari de datorii ca la defunctele Regii Autonome din ultimii 25 de ani. Asa ca, simtul dvs. civic nu ar avea prea mult de suferit, cumva tot la stat ajung o parte din banii donati.
 
Se poate construi catedrala doar din donatiile noastre, nu e nevoie de bani de la buget. Un popor unit si demn, poate face asta! Totusi, bugetul Romaniei inseamna si banii nostri! Toti vorbesc de democratia perfecta din Elvetia, dar nu se face referendum pentru ceea ce ni s-ar pare noua prioritar: o catedrala sau …orice alta constructie. Altii hotarasc pentru noi! Se apropie alegerile si toate televiziunele ne invata sa fim precum …francezii, de exemplu, sa ne strigam drepturile, sa facem valuri, sa fortam mana alesilor nostri! Au dreptate, fratilor, sa fim europeni! Scrieti un email alesilor din zona dvs care sigur isi doresc foarte mult sa fie realesi (adresele lor sunt publice, le gasiti usor pe internet)! Presati-i cu mesaje si spuneti-le ca ii alegeti doar daca sustin constructia catedralei. Ei vor vota bugetul! Scrieti presedintilor de filiale de partide. Ei vor sa formeze viitorul guvern! Sigur ca sunt lucruri mult mai importante pe agenda tuturor politicienilor: spitale, scoli, pensii, locuri de munca, autostrazi si …preturi mici la mancare. Minunat, dar n-au fost acestea „prioritatile” tuturor guvernelor din ultimii 25 de ani? Ce schimbari atat de spectaculoase mai asteptam? Asa ca, e timpul sa-i anuntam care ne sunt prioritatile: ne intereseaza constructia Catedralei Mantuirii Neamului! Nu va faceti griji, sunt destui promotori eficienti pentru celelalte domenii mai sus mentionate, sunt sume mari si interese financiare in jurul fiecarui domeniu „prioritar”, iar politicienii se vor „înclina” ca de obicei, cuminti in fata acestor interese…straine omului de rand.
 
Haideti sa nu mai lasam sa treaca zeci de ani pana la terminarea unei constructii importante cum este Catedrala Mantuirii Neamului! Noi contruim catedrala! Prin donatii, prin sustinerea verbala si in scris a acestui proiect, noi facem sa fie „cool” sa postezi pe pagina personala o pictograma „Sustin constructia Catedralei”! Hai sa-i lasam pe cei care sunt impotriva sa se manifeste cum isi doresc, in mass media, pe paginile de socializare sau …la piata. Avem dreptul la o parere, avem dreptul sa o sustinem si avem dreptul de a fi respectati pentru ea, fara sa  raspundem provocarilor de cearta, disensiune sau scandal, asa… dupa indemnul unui mare iubitor de neam (demodat pentru unii): „Tu ramâi la toate rece,  /De te-ndeamna, de te cheama: /Ce e val, ca valul trece, /Nu spera si nu ai teama; /Te întreaba si socoate /Ce e rau si ce e bine; /Toate-s vechi si noua toate: / Vreme trece, vreme vine..” (Mihai Eminescu, Glossa)
 
Acesta NU este un mesaj scris cu acceptul Patriarhiei, este doar opinia personala a unui simplu si neinsemnat cetatean al Romaniei care isi exercita dreptul de a se exprima liber si cu demnitate depre un subiect pe care il considera important.
 
 
Clara Râpan
30 ianuarie 2016, Sarbatoarea Sf. Trei Ierarhi
 
 
PS. Pentru cei care si-ar face cumva griji ca am fi uitat de iubirea fata de aproapele si de cladirea „imparatiei lui Dumnezeu” cea dinlauntrul nostru, raspunsul meu este urmatorul: daca nu le-ati facut mai intai pe acestea, nici nu va ganditi sa va pese de constructia unei cladiri (desi poate fi un inceput pentru ca mai apoi sa incepi sa-ti pese si de suflet). Cred ca cel caruia ii pasa de catedrala aceasta atat de „huiduita” de unii, a inteles si un tel mai inalt al Bisericii prin construirea ei. E un manifest al unui intreg popor, care spune: „Suntem aici! Ne iubim, ne respectam si ne urmam stramosii, neamul si isoria. Catedrala aceasta e semnul continuitatii si identitatii neamului nostru!” Si…da, va fi mare!!! Ca sa incapa toti romanii, indiferent de parerea si contributia lor, ….fara discriminare!
Guest Post
Guest Post
Articole și analize ale unor invitați speciali.

Cele mai recente

Cele mai citite