back to top

Noul președinte al Poloniei întărește speranțele mișcării pro-familie

andrzej-duda2 Rezultatele alegerilor prezidențiale din Polonia au adus o gură de aer proaspăt și un val de speranță. Andrzej Duda, președintele nou ales, l-a învins pe cel în funcție încă, Bronisław Komorowski. Conservatorii polonezi nu îl plâng pe acesta din urmă: „Președinția lui Komorowski a fost un filrt constant cu stânga radicală”, spune Kaja Godek de la Fundația „Dreptul la Viață” (Fundacja Pro-Prawo do życia). „A promulgat legislație anti-familie, a susținut feministele și a stopat entuziasmul pro-viață cu declarațiile sale.”

Victoria dlui Duda reprezintă speranță pentru o schimbare. Wojciech Cejrowski, popular autor polonez și intelectual conservator, a scris că întrucât alegerile au avut loc „de sărbătoarea Cincizecimii, iar depunerea jurământului va fi de Schimbarea la față, avem speranță în susținerea de Sus.”

Duda a candidat din partea partidului Lege și Justiție (Prawo i Sprawiedliwość), conservator pe teme sociale dar cu vederi mai de stânga la problemele economice. Înainte de victoria sa, Duda a fost europarlamentar; acum, la 43 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri președinți din lume.

Tinerețea nu înseamnă lipsă de experiență, totuși. Este avocat și deține un doctorat în Drept Administrativ la Universitatea Jagelonă din Cracovia, cea mai veche universitate poloneză, fondată în 1364 și una din cele mai bune din lume. În plus, Duda a servit ca subsecretar de stat la ministerul Justiției și ca membru al Tribunalului de Stat, cu puteri de a suspenda președintele țării.

El s-a opus cu tărie infamei „Convenții privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice” a Uniunii Europene, care a deschis ușile școlilor poloneze tuturor radicalelor feministe și lobby-ului homosexualist. Convenția a fost recent ratificată de președintele Komorowski.

Duda se opune „căsătoriei” între persoane de același sex, uniunilor civile și adopțiilor pentru aceste cupluri, dar ca președinte ales a spus că va fi deschis la discuții cu reprezentanții lobby-ului homosexualist (o declarație pur politică, desigur).

Poziția dlui Duda privind avortul trebuie încă clarificată. În calitate de candidat la alegerile prezidențiale nu a răspuns unei serii de întrebări pro-life trimise de societatea civilă. A semnat petiția europeană „Unul dintre noi”, care urmărește să interzică finanțarea publică a activităților care presupun distrugerea embrionului uman, în special în ariile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare și sănătății publice.

În 2014, Duda a luat poziție contra interzicerii complete a avortului în Polonia (actualmente posibil doar în cazuri strict limitate), pe motiv că ar fi o poziție radicală care i-ar întări pe cei care susțin avortul la cerere. Totuși, el parre să-și fi schimbat opțiunea între timp, în campanie. El a vorbit cu editorii săptămânalului catolic „Duminică” (“Niedziela”) în februarie 2015 spunând că Polonia este gata pentru protecția totală a vieții nenăscutului.

Opinia sa referitor la fertilizarea in vitro este de asemenea puțin neclară. Duda a declarat că nu este contra acestei metode artificiale de concepție, însă pe durata unei dezbateri televizate din campanie, a afirmat răspicat că FIV este contrară protecției acordate vieții și demnității umane prin Constituția Poloniei.

Rafał Dorosiński, avocat conservator, a spus pentru LifeSiteNews că a reacționat la victoria lui Duda cu „bucurie, dar și cum speranță și așeptări”. Avocații speră că în mandatul său dreptul la viață de la momentul concepției și până la moartea naturală, dreptul la libertate religioasă și prezență autonomă a religiei în viața publică vor fi respectate. Dorosiński mai așteaptă de la noul președinte să protejeze educația de atacuri ideologice, și familia de „intruziuni”.

În Polonia, președintele are puterea de a numi prim-ministrul și dret de inițiativă legislativă. Are de asemenea drept de veto la legile adoptate de parlament, veto care poate fi anulat doar cu o majoritate de 3/5 din camera inferioară a Parlamentului. În practică, alegerea lui Duda înseamnă că lobby-ul pro-avort polonez, finanțat generos de fundațiile americane și de granturi UE, nu va avea nicio șansă să schimbe legile în favoarea sa.

Dacă polonezii par prodent optimiști cu privire la noul președinte, presa internațională a răspuns pe larg cu articole părtinitor anti-catolice și anti-conservatoare. The Economist, după ce l-a salutat pe „energicul tânăr” cu un „limbaj relativ moderat” și cu „talent politic”, se teme, pe de altă parte, că dl. Duda ar putea afecta reputați Poloniei în UE. Săptămânalul scrie că „Polonia pare să se clatine înapoi spre dreapta” și prevede că partidul lui Duda, Lege și Justiție, va fi învingător în alegerile parlamentare din toamnă. Pericolele pe care un guvern conservator le-ar reprezenta, crede Economist, sunt „o Polonie a confruntărilor”, euroscepticism, opoziție la euro și „naționalism religios”

(dupa LifeSiteNews.com)

[box] Nota red.: Situația din Polonia se prezintă în antiteză cu cea din Irlanda, unde zombificarea spirituală este aproape de desăvârșire după referendumul de succes pentru introducerea „familiei” de homosexuali în Constituție. Diferența o fac atât liderii spirituali – conferința episcopilor polonezi fiind de pe o altă planetă față de instituția omologă din Irlanda – dar și o organizare civică excelentă care nu are legătură cu „piar-ul” sau „rețelistica” soroșiste care par să fi devenit standardele în materie de societate civilă, ci cu o formă de solidaritate comunitară specifică unei țări cu un trecut extrem de zbuciumat. Cele 5 sau 6 momente istorice în care Polonia a fost desființată, virtual, ca stat, au obligat societatea la adoptarea unor mecanisme de apărare aproape unice. Așa se face că legile pro-life, de exemplu, rezistă: avortul a fost legalizat în Polonia de Hitler și apoi de Stalin, care doreau diminuarea și anihiliarea națiunii poloneze, iar orice susținător al paracticilor avortiste de azi este asimilat în conștiința publică acelor perioade dramatice. Cu toate zecile de milioane investite de adepții lui Belzebut din SUA și UE, această barieră s-a dovedit deocamdată rezistentă.[/box]

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări