O comisie a Organizației Națiunilor Unite și-a exprimat ingrijorarea cu privire la legislația „extrem de restrictiva” intr-un raport cu privire la Irlanda de Nord, și a afirmat ca ar trebui sa fie schimbata, „ca o chestiune prioritara”.
Aceeași comisie a mustrat ONG-ul „Familia și Viața” din Irlanda, in anul trecut, pentru ca apara dreptul la viața al copiilor nenascuți. Comisia face presiuni ca avortul sa fie recunoscut in aceasta zona ca un drept al omului. Mandatul comisiei presupune monitorizarea conformitații cu Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, care nu conține nimic in ceea ce privește vreun „drept” la avort.
Atacul asupra restricțiilor legale din Irlanda de Nord cu privire la avort a fost publicat intr-un raport, redactat de Comisia pentru drepturile omului a ONU, cu privire la o serie de aspecte legate de drepturile din Regatul Unit. Legea din 1967 din Regatul Unit nu se aplica in Irlanda de Nord, iar avortul este, in general, ilegal, in afara de anumite circumstanțe restranse.
Membrii comisiei au susținut ca sunt „ingrijorați de circumstanțele foarte restranse, in care intreruperea sarcinii este permisa in temeiul legii din Irlanda de Nord, precum și cu privire la sancțiunile penale grave pentru avort ilegal, punand astfel viața și sanatatea femeilor in pericol și forțandu-le sa mearga in alte zone pentru a face avort”.
Referindu-se la propunerile de a relaxa restricțiile avortului, comisia a declarat ca acestea nu merg suficient de departe. „Comitetul observa cu ingrijorare ca Departamentul de Justiție din Irlanda de Nord, dupa ce a avut loc o consultare cu privire la posibila dezincriminare și legalizare a avortului in caz de anomalii fetale fatale și sarcina ca rezultat al unui viol sau incest, a aratat in aprilie 2015, ca va propune o legislație de a legaliza intreruperea sarcinii numai in situații de anomalii fetale fatale din cauza „problemelor complexe”, aparute in sarcina, ca rezultat al crimelor sexuale”.
Raportul s-a incheiat cu recomandari, facand apel la autoritațile din Irlanda de Nord de a „modifica legislația cu privire la avort ca o chestiune de prioritate”.
Sursa: Prolife.ie, 30 iulie 2015