back to top

„Obiecţia de conştiinţă – drept fundamental al personalului medical”

Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro-vita din România a publicat materialul informativ „Obiecţia de conştiinţă – drept fundamental al personalului medical”.

Refuzul personalului medical de a practica sau asista o întrerupere de sarcină la cerere este una din cel mai des întâlnite situaţii conflictuale între drepturile medicului şi cele ale pacientului. Acest refuz poartă numele de „obiecţie pe motive de conştiinţă” sau „obiecție morală” şi are la bază contradicţia între solicitarea pacientului şi principiile religioase sau morale ale personalului medical, respectiv între autonomia medicului și presupusa „binefacere” a pacientului.

„Obiecţia pe motive de conştiinţă este un simbol al libertăţii personalului medical şi totodată al supremaţiei dreptei judecăţi asupra unei legi injuste”, apreciază autorii, cu referire la legea care permite avortul la cerere. „Viaţa umană, în toate stadiile sale de dezvoltare, merită cel mai înalt grad de protecţie. Pentru acei membri ai personalului medical care au experienţă imediată în asistarea sarcinii şi naşterii, care zi de zi sunt martori ai miracolului vieţii şi împărtăşesc credinţa că avortul este un act de ucidere deliberată, posibilitatea ca o astfel de solicitare să fie refuzată este salutară.”

Deşi este, încă, o excepție în România, obiecţia morală a devenit aproape o regulă în numeroase ţări ale Europei Occidentale, unde chiar și mai bine de jumătate din personalul de specialitate nu practică avortul. De asemenea, există tot mai multe instituții sanitare în care nu se fac întreruperi de sarcină.

Lansat în contextul controversei produse recent prin acuzația de malpraxis asupra unui medic ginecolog de la maternitatea spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” (Giulești), materialul informativ „Obiecţia de conştiinţă – drept fundamental al personalului medical”, este conceput sub forma unei broşuri de 24 de pagini, structurată pe două capitole: juridic și etico-medical.

Organizaţiile care compun Federația Pro-vita îşi propun să trimită broșura tuturor medicilor ginecologi din România, în scopul familiarizării acestora, dar și a personalului medical mediu şi a farmaciştilor cu această noţiune şi pentru a încuraja apelul la ea.

Asociaţia Pro-vita din Bucureşti, componentă a Federaţiei, informează că oferă asistenţă juridică şi apărare medicilor care sunt împiedicaţi în exercitarea dreptului la obiecţia morală.

Varianta web în format pdf poate fi descărcată de aici. Varianta pentru tipar poate fi comandată și de alte organizații pro-vita din România sau Republica Moldova contactând Asociaţia Pro-vita din Bucureşti.

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări