back to top

Oferta nelimitată de contraceptive de urgență – fără efecte perverse?

Deși marea majoritate a medicamentelor au restricții semnificative, atunci când sunt comercializate pentru a preveni utilizarea necorespunzătoare sau abuzivă, există o excepție: medicamentele contraceptive de urgență (MCU), care pot fi, de asemenea, abortive.

În Franța, după Institut Européen de Bioéthique, distribuirea de MCU, pe lângă faptul că este anonimă, este gratuită pentru minore încă din anul 2000. Este disponibilă la cerere în farmacii și la infirmeriile școlilor.

În Belgia, MCU sunt vândute fără rețetă în farmacii și sunt rambursate integral tinerelor sub 21 ani, începând cu 2004. Acest medicament este distribuit gratuit în centrele de planificare familială. (A se vedea și: Belgique: pilule du lendemain : comment les centres de planning peuvent-ils sortir de l’illégalité?)

În Franța, cantitatea de MCU distribuită a crescut de șapte ori între 2002 și 2010. În 2016, 1.336,057 femei au folosit-o. Numărul minorelor în rândul acestora nu este cunoscut. Acest acces liber, care deviază de la normele obișnuite de siguranță medicală, este justificat de voința politică de a evita recurgerea la avort a minorelor.

O analiză făcută de profesoara Florence Taboulet, de la Universitatea din Toulouse, arată că obiectivul nu a fost realizat în practică și că această politică ar putea avea și efecte perverse.

Deoarece livrarea pilulei este anonimă din cauza absenței unei rețete medicale, femeia nu beneficiază de nici o monitorizare. Nu există nici o trasabilitate a MCU livrate, astfel că nu există nici o posibilitate de a controla cantitatea de MCU pe care o consumă o femeie pe tot parcursul vieții sale, și nici frecvența administrărilor ei. Fără rețetă, dreptul de acces la MCU este în practică nelimitat.

Potrivit profesoarei Taboulet, acest acces liber corespunde în mod legal „unui drept absolut la soluții de recuperare, fără compensație și fără responsabilitate”. MCU are o imagine a unui produs de consum inofensiv, în timp ce nu știm dacă administrarea repetată a sa este într-adevăr inofensivă. Principiul anonimatului împiedică până acum orice studiu pe această temă.

Nu se poate face nici o corelație reală între creșterea constantă a utilizării MCU și numărul de avorturi efectuate, care au crescut până în 2006, ca să înceapă să scadă din nou.

Pe de altă parte, accesibilitatea ridicată a MCU ar putea modifica comportamentul sexual al anumitor minore. În Anglia și Statele Unite, studiile au demonstrat apariția, din momentul accesului la MCU, a unei creșteri a infecțiilor cu transmitere sexuală și, a fortiori, a unei creșteri a experiențelor sexuale de risc. Prof. Taboulet consideră că studiul din aceste țări poate fi transferat în Franța și, de ce nu, în Belgia.

Impactul MCU asupra sarcinilor la tinere este o problemă importantă: oferirea lor în mod nelimitat le-ar putea afecta comportamentul, căci nu vor mai putea suporta în mod automat toate consecințele experiențelor lor sexuale.

Provita Media
Provita Mediahttp://www.provita.ro
Provita Media promovează valorile pro-vita în România: protejarea și respectarea copilului nenăscut, respectarea demnității umane de la concepția naturală până la moartea naturală. Reprezentanții Asociației își propun să contribuie la formarea unei viziuni corecte asupra problemelor ce țin de familie, de educația morală creștină și, în special, asupra celor legate de protejarea copilului nenăscut.

Cele mai recente

Cele mai citite