„A fost un an dificil pentru comunitatea LGBT în întreaga lume” a declarat secretatul John Kerry vinerea trecută la ONU. Legile cărora li se opun lobbiștii pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și persoanelor transgender „metastazează”.
Kerry a oferit un discurs la un eveniment din cadrul campaniei „Free and Equal” (Liberi și egali) derulată de Biroul ONU pentru Drepturile Omului. Olanda a găzduit scurtul program pentru a arăta că drepturile persoanelor lesbiene, homosexuale, bisexuale și transgender „sunt luate în considerare la ONU în cadrul unui eveniment la nivel înalt, cu toate că în lume se desfășoară atât de multe alte crize”, a explicat un membru olandez al personalului.
Prințul Zeid al-Hussein, noul șef al Biroului ONU pentru Drepturile Omului, a fost prezent în public în timp ce miniștrii de externe ai Argentinei și Olandei s-au alăturat lui Kerry pe scenă, pentru a vorbi activiștilor adunați în micul auditoriu.
Ban Ki Moon a transmis un mesaj video. „Lupta pentru drepturile persoanelor lesbiene, homosexuale și transgender ocupă un loc central în cadrul misiunii ONU”, a declarat secretarul general.
„Catolic convins” autodeclarat, ministrul de externe olandez Frans Timmerman s-a lamentat că „există încă unii oameni în Biserică ce trebuie convinși”.
„Este prima dată când evenimentul este deschis tuturor delegațiilor”, a anunțat Kerry.
Diplomații prezenți au fost invitați pe scenă pentru a se fotografia. 15 oficiali l-au înconjurat pe Zeid, căruia i-a fost înmânată o pancartă cu afirmația: „Drepturile LGBT sunt drepturi ale omului”. Personalul din Olanda a anunțat ulterior că au participat 20 de delegații. ONU are 193 de state-membre.
Activiștii LGBT au sperat ca Zeid să mențină chestiunile legate de sexualitate între prioritățile Biroului pentru Drepturile Omului.
Navi Pillay, fosta șefă a Biroului, a lansat inițiativa „Free and Equal”. Broșurile lucioase, campaniile pe site-urile de socializare și un videoclip colorat de muzică Bollywood pentru promovarea cauzei LGBT au surclasat orice alt proiect al Biroului. Cu toate acestea, Pillay s-a plâns frecvent că biroul său nu a avut fonduri suficiente pentru îndeplinirea sarcinilor atribuite.
Prioritățile sunt adeseori determinate de finanțare. Țările nordice au oferit fonduri Biroului ONU pentru Drepturile Omului pentru a se concentra pe drepturile LGBT. Fondul pentru egalitate globală al administrației Obama a oferit bani unui număr de 200 de activiști LGBT din afara SUA pentru activități precum parade de mândrie homosexuală. Norvegia și Suedia au contribuit la acest Fond.
Majoritatea minorităților persecutate nu au susținători bogați care să le adopte cauza.
Evenimentul Free and Equal — deși cu puțini participanți — a obținut un lucru. Nu s-au anunțat inițiative noi, nu s-au înregistrat victorii. În timp ce liderii mondiali s-au reunit la ONU, în timp ce țările se confruntă cu o epidemie de ebola, teroriști cumpliți, dificultăți economice și alte crize, acești lideri au transmis clar care le este prioritatea.