„Referendumul a picat” strigau, cu o oarecare satisfactie, titlurile articolelor din mass media dupa 7 octombrie! Este o realitate evidenta ca referendumul a „picat”, conditiile impuse de lege si Constitutie pentru validarea lui nefiind indeplinite. Dar impreuna cu „picatul” referendumului au „picat” si altii, atit indivizi cit si institutii publice, si credem ca va lua mult timp ca democratia romana sa-si revina pe linia de plutire.
Referendumul din octombrie 6 si 7 a aprofundat si mai mult scindarea si separarea dintre autoritati si institutiile statului si cetatenii Romaniei. Confidenta cetatenilor in partidele politice si in liderii lor politici a devenit practic nula, in cele doar doua saptamini de campanie pentru referendum factorii politici fiind spectatori ai macelului mediatic lansat si dus cu nesat impotriva democratiei romane si a cetatenilor tarii care incercau din rasputeri sa valideze referendumul. Ba unii dintre ei s-au alaturat razboiului impotriva noastra, cu nerusinare si cu o agresivitate si lipsa de respect care nu pot fi trecute cu vederea, uitate ori iertate, si, care vor trebui sanctionate. Ele constituie atrocitati impotriva democratiei romane si a statului de drept.
Prima si cea mai mare victima a Referendumului a fost democratia romana.
Partidele politice si politicienii Romaniei au masacrat democratia romana in doar doua saptamini de zile. Referendumul a scos la iveala deficientele enorme si acute care exista in sistemul legislativ si constitutional roman care practic vorbind fac aproape imposibila derularea organizata si ordonata a democratiei romane. Democratia romana e tinara, ea avind doar 29 de ani. Anii 2015-2018 au fost ani de virf ai democratiei romane cind cetatenii de rind ai tarii au initiat cea mai importanta initiativa de revizuire a constitutiei din istoria Romaniei si au derulat in mod extrem de civilizat si ordonat un proces democratic fara precedent in istoria noastra. Semnaturile adunate, dezbaterile si argumentele ordonate facute in Curtea Constitutionala a Romaniei, deciziile Curtii Constitutionale, facute la timp si conform legii, au demonstrat ca cetatenii tarii stiu sa practice democratia in tara lor.
Ceea ce, insa, nu se poate spune despre politicienii si partidele politice ale tarii cit si a presedintelui Romaniei, dl Klaus Iohannis. La fiecare pas si cotitura acesti trei factori au ridicat obstacole artificiale si fara rost in fata cetatenilor tarii, cautind sa le impiedice dreptul de a-si exercita drepturile constitutionale. Au facut recursuri fara rost, de loc necesare, s-au certat asemenea unor copii pe seama democratiei romane si a initiative cetatenesti, iar executivul tarii ne-a numit, in mod ireverent, „fanatici religiosi”. Nici unul dintre ei nu a vazut valoare democratica in actiunea noastra, a milioanelor de cetateni care au dorit o zi de referend fara obstructiuni si invective la adresa lor.
Putem spune ca, de fapt, Constitutia Romaniei a incatusat romanii si toti cetatenii tarii. E practic imposibil, nu doar pentru cetatenii tarii dar si pentru factorii politici, sa revizuiasca Constitutia Romaniei care ne tine pe toti asemenea unor prizonieri inlantuiti. Revizuirea Constitiei e extrem de dificila, impune, vrem nu vrem, politizarea oricarei initiative cetatenesti, acorda Curtii Constitutionale un rol excesiv in validarea amendamentelor, si acorda politicienilor si partidelor politice autoritatea de a anula oricare initiativa cetateneasca de reviziure a Constitutiei. Nu cunoastem nici o alta democratie in lume unde o initiativa cetateneasca de revizuire a constitutiei trebuie validata de parlament, ori de ambele camere ale parlamentului, inainte de a fi supusa unui referendum public. Deasemenea, in nici un stat din Statele Unite tribunalele nu pot bloca initiativele cetatenesti de revizuire a constitutiei inainte ca ele sa fie supuse referendumului. Romania este o exceptie. O exceptie fatala care a paralizat si transformat sistemul democratic roman in unul extrem de rigid.
Pe linga asta trebuie mentionat ca cetatenii tarii au avut la dispozitie doar 17 zile pentru a face campanie. Legea le acorda 30 de zile pentru campanie, dar pina in 18 septembrie cind Curtea Constitutionala a validat pentru a doua oara referendumul nu exista certitudinea ca referendumul de fapt va avea loc. Facem o paralela cu alegerile parlamentare ori prezidentiale intrebind cit zgomot ar face parlamentarii ori candidatii la prezidentiale daca ar avea doar 17 zile la dispozitie sa faca campanie electorala.
Fara indoiala unii factori politici din Romania se bucura, chiar daca pe ascuns, ca „referendumul a picat”. Dar impreuna cu el a „picat” si democratia romana, cu sprijinul si contributia lor. Bucuria lor insa se va transforma in lacrimi pentru ca, profetim astazi, va deveni practic imposibil pentru ei sa revizuiasca Constitutia Romaniei in viitor. Fiecare referendum viitor va fi un macel, un razboi civil constitutional. Politicienii Romaniei au stabilit deja un precedent pe care romanii nu il vor uita curind. Regulile urmatorului referendum deja au fost stabilite, oricare ar fi natura lui si vor fi aplicate: obstructionare, politizare, dezinformare si boicotare doar de dragul de a fi contra. Politicienii Romaniei ne-au invatat trucurile acestea de care insa vor fi si ei victimizati.
E deasemenea nedemocratic, in opinia noastra, a impune un prag pentru validarea unui referendum constitutional oricit de mic ar fie el. Rare sunt tarile in care exista un prag electoral pentru adoptarea amendamentelor constitutionale. De fapt, chiar si Comisia de la Venetia nu e de acord cu stabilirea unui prag. In 2015 Irlanda a votat prin referend legalizarea casatoriilor homosexuale. Nu a fost nevoie de un prag, casatoriile homosexuale fiind validate in Irlanda cu un vot de 62% (1,2 milioane de voturi) pentru si 38% (734,300 de voturi) impotriva. De ce atunci clasa politica din Romania ne pune un jug pe git pe care nu il putem duce si pe care nu il vor putea duce nici generatiile care vor veni dupa noi?
Cum deci, si cind vom scapa de aceasta plaga care paralizeaza democratia romana? Cert e ca, asa cum spuneam mai sus, romanii au devenit prizonieri incatusati ai propriei lor Constitutii. Dilema este ca doar ei se pot descatusa prin alte referendumuri dar, ironic, politicienii nu le vor permite sa o faca. Ne aflam intr-un cern vicios. Putem deci spune ca cetatenii Romaniei si clasa politica se afla intr-o situatie de tip Mexican stand-off in care primii nu se pot descatusa din cauza celor din urma iar cei din urma urmaresc cu zimbete pe buze eforturile tragice ale romanilor de a se descatusa de propria Constitutie.
Un alt perdant al Referendumului este domnul Dacian Ciolos.
Este o rusine pentru un politician al Romaniei sa lanseze, asa cum a solicitat dl Cilos, un boicot al unei initiative democratice a catatenilor tarii. Apelul dlui Ciolos si a altor politicieni la boicot a fost o crima impotriva democratiei romane, incompatibila cu functia pe care ei o detin ori pe care ar dori sa o detina in viitor. Dl Ciolos doreste sa formeze un partid politic nou si sa fie ales in Parlamentul European – un partid si o miscare civica condusa de politicieni cu simtaminte de dispret fata de cetatenii tarii si promotori ai unor practici ne-democrate.
In tarile autentic democrate, cum ar fi Statele Unite, nu se aude niciodata ca un politician sa lanseze boicotul unor alegeri. Dimpotriva, politicienii insista ca cetatenii sa mearga la vot, sa-si exercite drepturile constitutionale si sa-si determine singuri soarta si viitorul. Dl Ciolos si cei care gindesc ca el gindesc anti-democratic si nu au profilul nici statura morala sa detina functii politice in Romania ori Uniunea Europeana. Este inca o dovada ca elita politica a Romaniei e una destructiva, una care submineaza democratia Romaniei si nu ne urmareste binele. Boicotul este o exprimare ligitima a libertatilor cetatenilor dar una iresponsabila cind el e initiat, incurajat si practicat de politicieni. Cind politicienii fac lucrul acesta ei submineaza nu doar democratia ci si statul de drept.
Un alt perdant al Referendumului e Judecatorul Daniel Morar.
Pe 18 septembrie Curtea Constitutionala a emis Decizia 539/2018 asupra constitutionalitatii Legii de revizuire a Constitutiei Romaniei. Dl Morar a votat impotriva referendumului fiind autorul unei opinii separate si dizidente. In ultima pagina a opiniei lui, Judecatorul Morar a numit „legislatia romana” care defineste casatoria ca fiind uniunea dintre un barbat si o femeie ca fiind „tributara unei viziuni retrograde„. Pe intelesul tuturor, dl Judecator Morar ne-a numit, pe noi cei 3,5 milioane de cetateni care am votat „DA” la Referendum, persoane „retrograde”. Comentariul dlui Judecator este extrem de grav, nepotrivit si incompatibil cu o democratie si cu statul de drept. Este si extrem de iresponsabil si incompatibil cu canoanele de etica judiciara. Este unul rusinos care nu sta bine unui judecator care e chemat sa fie impartial si sa respecte in mod egal partile. Dl Morar si-a dovedit partialitatea si dispretul fata de noi, majoritatea covirsitoare a cetatenilor Romaniei care credem in casatoria dintre un barbat si o femeie.
Domul Morar si judecatorii care gindesc ca el sunt un pericol pentru democratia romana. In iunie 2015 Curtea Suprema a Statelor Unite a legalizat casatoriile homosexuale in America cu un vot de 5 la 4, anulind prin votul unui singur judecator milioanele de voturi date de americani pentru casatoria naturala dintre un barbat si o femeie. Unul din cei 4 judecatori care s-au opus legalizarii casatoriilor homosexuale a fost eminentul judecator si jurist Antonin Scalia, azi decedat. Judecatorul Scalia a fost una din cele mai inteligente minti americane din ultimii zeci de ani. In opinia lui dizidenta amintea americanilor ca judecatorii s-au transformat intr-o clasa inteletuala ostila democratiei care ameninta democratia. Si-a indemnat co-nationalii sa fie sceptici si vigilenti privind judecatorii si si-a criticat colegii pentru ca au subminat democratia americana. Daca ar fi in viata, nu ne indoim ca Judecatorul Scalia l-ar numi si pe Judecatorul Morar o amenintare la adresa democratiei romane, o insulta la inteligenta poporului roman.
Un alt perdant al Referendumului a fost mass media romana.
Nu are importanta cum s-au pozitionat romanii privind referendumul, toti sunt de acord ca mass media romana a fost corigenta la referendum. Partinirea mass media a fost evidenta. Invitatii la dezbateri au fost partinitori impotriva referendumului. Invitatii nu au fost in tema privind referendumul. Membri ai vastei miscari pro-familie si pro-referendum au aparut rar la posturile nationale de radio si televiziune. Discutiile moderatorilor au fost simpliste si intentionat irelevante. Ele s-au focalizat pe „discriminare” cind de fapt referendumul nu avea nimic cu discriminarea. S-au focalizat pe „homosexualitete” si „minoritati sexuale” cind de fapt referendumul nu avea nimic cu aceste subiecte. S-au evitat in mod intentionat subiectele spinoase, cum ar fi impactul grav si toxic al casatoriilor homosexuale asupra copiilor, declinul culturii casatoriei, impactul negativ al casatoriilor homosexule asupra democratiei si a drepturilor si libertatilor cetatenilor ori faptul ca ele nu isi au nici un rost. Penibila si sub orice critica a fost emisiunea de duminica seara, octombrie 7, de la Digi24, care a avut un singur invitat, pe „CTP”. CTP practic a fost lasat sa tina un discurs „anti-referendum” fara ca moderatorul sa-i puna intrebari ori sa-l contrazica. Printre aberatiile spuse de acest domn a fost si afirmatia: „casatoria a fost inventata de heterosexuali”. Chiar?
Dezinformarea purtata de mass media romana a fost un punct josnic al mass mediei din Romania. Ironic, daca miscarea pro-familie si pro-referendum nu a fost invitata la discutiile care au avut loc la posturile nationale, mass media internationala a fost interesata sa cunoasca pozitiile AFR-ului privind referendumul. Pe parcursul campaniei publicatia americana Los Angeles Times, al patrulea ziar ca circulatie din SUA, a trimis in Romania un jurnalist care a petrecut o zi intreaga cu noi pe traseu, la Iasi pentru a fi exact, publicind apoi, pe 5 octombrie, un articol despre eforturile AFR pentru validarea referendumului. [Articolul poate fi citit aici: http://www.latimes.com/world/europe/la-fg-romania-referendum-20181005-story.htm]
Deasemenea, pe 5 octombrie televiziunea daneza ne-a luat un interviu de aproape 2 ore privind referendumul. Spre deosebire de mass media romana, subiectele si intrebarile jurnalistilor americani si danezi au fost la subiect, inteligent formulate si detaliate. [Nota AFR: Cetatatenii orasului Iasi au facut o impresie foarte buna asupra jurnalistei americane, iar voluntarii AFR care au distribuit fluturasi si materiale de campanie in prezenta ei au fost si ei la inaltime. Jurnalista comenta mereu la adresa nivelului profesional, energiei si inteligentiei voluntarilor. Va multumim!]
Un alt perdant al Referendumului a fost Dl Klaus Iohannis.
Intreaga clasa politica din Romania a fost o victima a referendumului, incepind cu partidele politice, liderii lor, dl Dragnea si dnul Ioahannis. Toti si-au dovedit inabilitatea de a se comporta intr-un mod democratic in sprijinul democratiei romane. Dl Iohannis, care nu poate fi iertat pentru etichetarea facuta noua ca fiind „fanatici religiosi”, trebuia sa faca tot posibilul sa asigure victoria democratiei romane la referend, dar a luptat impotriva noastra.
Un alt perdant – Uniunea Europeana.
Socialistii perdanti ai Europei si-au dezlantuit ura impotriva noastra. Pe drept ii numim perdanti pentru ca de la alegeri la alegeri pierd tot mai multe locuri in parlamente. In septembrie au pierdut masiv in Suedia iar duminica au pierdut dezastruos in Bavaria unde abia au cistigat 9,7% din voturi. Si tot duminica au pierdut alegerile locale din Belgia. Conform presei europene, pe timpul vizitei din 26 septembrie a dnei Dancila si a dlui Dragnea la Bruxelles, socialistii din Parlamentul European au „strigat” la cei doi cerindu-le sa faca tot posibilul ca referendumul sa esueze. („Sources close to the issue told Euractiv that some MEPs even shouted during an intense discussion urging the Romanian PM to stick to the progressive line of the socialist group … We would like to see the Romaian socialist party standing against that constitutional change to ban same-sex marriage …”) De acum romanii stiu: socialistii Uniunii Europene au facut tot ce le-a stat in putinta sa ne submineze suveranitatea nationala si populara. Asta ne confirma inca odata ca motto-ul Uniunii Europene „unitate in diversitate” este o farsa.