back to top

Piață pentru moartea cerebrală

[box] Bradley Mattes, pe LifeIssues.org, ne atrage atenția asupra unui fenomen din ce in ce mai intalnit in SUA – abuzurile in eutanasierea celor bolnavi și batrani din spitale, aziluri de batrani din SUA:[/box]

In fiecare zi, in spitale și in casele de ingrijire și aziluri din intreaga țara, tot mai mulți și mai mulți dintre oamenii dragi noua și vulnerabili din punct de vedere medical sunt eutanasiați.

Intr-adevar, unii medici au recunoscut acest comportament. Un articol din 1998, publicat in Journal of American Medical Association (JAMA), a aratat ca grabirea morții are loc și nu in rare cazuri. Intr-un sondaj facut pe 355 de oncologi, „(15,8%) au raportat ca au participat la eutanasie sau sinucidere asistata de medic”, iar „38 din 53 (72%) oncologi au descris clar cazuri anumite de eutanasie sau suicid asistat de medic.

Aceste decizii sunt luate de catre profesioniști medicali platiți. Și cei dragi, spre groaza lor, descopera ca nici macar nu sunt intrebați. Cu ce se fac vinovați pacienții? Ei sunt acuzați de a avea o calitate insuficienta a vieții, ca menținerea lor in viața e prea scumpa, ca sunt in afara posibilitaților științei medicale și, prin urmare, dincolo de orice speranța.

Astfel de raționamente se pot afla in spatele a ceea ce pare a fi o creștere a diagnosticelor de „moarte cerebrala”. Dificultatea de a pune un diagnostic precis in astfel de probleme neurologice complexe – și avand in vedere stimulentele financiare profitabile pentru recoltarea de organe – va propulsa in cele din urma aceasta problema in prim-planul conștiinței și discursului public.

Nu este surprinzator, piața actuala de procurare a țesuturilor sau organelor umane in Statele Unite este in plina expansiune, manata de aprovizionare insuficienta și cerere mare. Potrivit Raportului Milliman (vezi pagina 4), daca toate cele 11 țesuturi și organe ar putea fi recoltate de la un singur pacient declarat in moarte cerebrala, totuși, puțin probabil, rata pentru procurare ar putea depași o jumatate de milion de dolari. Daca toate costurile legate de aceste 11 de transplanturi sunt calculate – pregatire, serviciile medicilor, ingrijire post-operatorie și altele – banii implicați depașesc 5,5 milioane de dolari.

Stiri © Asociatia Provita Media

PRO VITA București
PRO VITA Bucureștihttp://www.asociatiaprovita.ro
Asociația PRO VITA Bucureşti este dedicată protejării vieţii umane începând de la concepţie şi promovării valorilor familiei, prin educaţie eficientă, acţiune civică şi legislaţie.

Cele mai citite postări